Homeopátiával a nyári ártalmak ellen

A hosszú tél és egy olyan viharos fagyosszentek után, amilyet az idén elszenvedtünk, ki ne örülne a nyárnak, a napfénynek, a melegnek! Hogy a nyár minél inkább csak a szép arcát mutassa nekünk, készüljünk fel rá idejében.

A tavalyi ruhákat bizonyára kinőtte már gyermekünk, indulhatunk bevásárló körútra. Ejtsünk útba egy gyógyszertárat is, és egészítsük ki az otthon lévő homeopátiás házipatikánkat (vagy ha ilyen nincs még, kezdjük el az összeállítását). Szerezzük be azokat a homeopátiás gyógyszereket, melyekre szükségünk lehet a nyári hónapok alatt. Ha végiggondoljuk,, mi mindent tervezünk a nyárra, már elő is áll a beszerzendő „golyók” listája.

Kirándulás, napfény, strandolás, fürdés, vidéki látogatás, utazás – kire-kire mi vár –, és ezekből már adódnak is azok az ártalmak, melyeken homeopátiás módszerrel gyorsan segíthetünk.Óvjuk a hőségtől, rovaroktól!

Ilyen nyári veszélyek a bőr- és napártalmak, napégés, szúnyog- és rovarcsípések, utazási betegség, hányás, hasmenés, fülfájás, sérülések – és még sorolhatnám. Ezek nem árnyékolhatják be pihenésünket, és igyekezni kell minél hamarabb megszabadulnunk tőlük, legalábbis minél könnyebben átvészelnünk a kellemetlenségeket. Most a nap- és hőártalmakra leggyakrabban használatos homeopátiás gyógyszerekből válogattam néhányat. Ilyen esetekben a gyógyszereket C, CH 15-30 potenciában ajánlott szedni, enyhébb rosszullét esetén 2-3 óránként, heveny esetben akár 20 percenként (legfeljebb 3-4-szer).

Napszúrás

Aconit
Hirtelen fellépő heves fejfájás, nagyfokú nyugtalanság, szorongás, szapora szívműködés esetén hatásos. A napszúrást elszenvedett betegnek hidegrázása, láza lehet. Bőre száraz, kipirult, meleg tapintatú. Keze forró, lába hideg. Igen szomjas, hideg vizet kíván inni. Állapota javul a szabad levegőn, vagy ha nyugalomban van.

Belladonna
A hőártalom egyik leggyakrabban használt homeopátiás szere. Jellemzi az erőteljes lüktető fejfájás, a vörös arc, a verejtékes bőr, a tág pupillák. Hidegrázás, nagyfokú szomjúság jelentkezik, a beteg langyos vagy meleg folyadékra vágyik. Szája, szeme száraz, érzékeny a fényre, zajra, érintésre.

Bryonia
Ingerlékeny, de hallgatag beteg, aki legszívesebben egyedül van a bajával. Feje nagyon fáj, ez a fájdalom nyomásszerű (szemben a Belladonna lüktető fejfájásával). Állapota a legkisebb mozdulatra is romlik. Szomjas, kívánja a folyadékot. Jobban érzi magát, ha nyugalomban van, vagy kint lehet a szabad levegőn. Jellegzetes tünete, hogy a fájdalmas rész (napszúrásnál a fej) nyomására a fájdalom csökken.

Glonoinum
Heves, pulzáló tarkótáji fejfájás, rákvörös arc, hányinger, hányás. Hőhullámok, látászavarok, vérnyomás-emelkedés, orrvérzés kísérheti a rosszullétet. A beteg olyan, mintha „gutaütés” kerülgetné. Melegre, mozgásra, rázkódásra állapota romlik, míg a szabad levegőn és hidegre, borogatásra javul. Állapota akkor is javul, ha a fejét feltámasztja.

Opium
Jellemző a kábultság, bágyadtság, aluszékonyság. A beteg „bamba” tekintettel néz a világba, arca puffadt, vörös, forró. Szabálytalan légzése lehet, pupillái szűkek. Bőre verejtékes, forró tapintatú. Jellegzetes a fájdalomérzet hiánya. Állapota javul, ha kitakarózik, ha hűvös levegőre megy, és ha hideg borogatást tesznek rá.

Napkiütés, napégés

Apis
Vörös (halvány) bőr, égő, szúró, viszkető fájdalom, mely érintésre fokozódik. Fő jellegzetesség az ödéma, duzzanat, valamint hogy a hidegre (levegőre, borogatásra) a panaszok jelentősen javulnak. Összességében a bőr elváltozása a méhcsípéshez hasonló.

Belladonna
Nagyon piros (tűzvörös) bőr, forró, lüktető érzéssel és tapintattal. A leégett felületen apró göbcsék is megjelenhetnek.

Cantharis
A felégett bőrön nagy, víztiszta bennékű (belsejű – a szerk.) hólyagok jelennek meg, melyeket égő érzés kísér. Nem tűri az érintést, a nyomást, de még a ruhát sem viseli el magán.

Natrium muriaticum
Gyakran találkozunk strandokon olyan hölgyekkel, akik a dekoltázsukat vizes kendővel takarják el. Nekik és azoknak ajánlható ez a szer, akiknél a napfény hatására a dekoltázson apró, viszkető göbcsék jelennek meg.

Rhus toxicodendron
A hólyagos napégés másik szere (l. Cantharis), amikor a bőr foltos, rajta apró, csoportos, víztiszta bennékű hólyagocskák láthatóak, melyek nagyon viszketnek. Akkor is jól használható szer, ha a napfény hatására apró hólyagú herpesz jön elő (például a száj körül) a betegen.

Urtica urens
Viszkető, kiemelkedő, vörös göbök, foltok a bőrön. Úgy néz ki, mint a csaláncsípés. Erős viszketés, heves, égő fájdalmak jelentkezhetnek, melyek hidegtől romlanak. Nyugalomban, dörzsölgetéstől javulnak.

A szerek tárolása, használata

A napártalmak ellen számos más szer is használható, itt csak a leggyakoribbakat említettem. Aki homeopátiás gyógyszereket használ, ismernie kell néhány fontos szabályt, mind a szerek tárolását, mind a bevételt illetően.

  • Ne tartsuk a szereket tűző napon, számítógép, mobiltelefon, mikrohullámú sütő közelében.
  • Lehetőleg ne érintsük kézzel a golyókat, mint ahogy fém kanalat se használjunk a bevételkor.
  • A homeopátiás szereket közömbösíthetik az illóolajak, a mentol (fogkrém, rágó, bedörzsölő és inhaláló szerek).
  • A golyócskák bevétele előtt és után 15-20 percig ne együnk és igyunk (lehetőleg).
  • A golyókat nem lenyelni kell, hanem elszopogatni.
  • Általában ahány éves a gyerek, annyi golyó az egyszeri adagja, de 5 golyónál többre még a felnőttnek sincs szüksége. Hozzátartozik ehhez, hogy a homeopátiás szerek hatása nem a golyók számától függ, annál inkább a bevétel gyakoriságától.
  • Súlyos vagy heveny esetekben, vagy kis csecsemőnél a golyók feloldhatók fél pohár vízben, és így 5-10 percenként, kiskanállal adható a szer, akár többször egymás után is. Ezzel gyorsabb és erősebb hatás érhető el.

Nagyon fontos, hogy a tünetekhez legjobban hasonlító szert válasszuk ki, és néhány napnál tovább ne adjuk, mert:

  • javulnak, elmúlnak a panaszok, nem kell a homeopátiás gyógyszer, vagy
  • nem történik változás, másik, még jobban hasonlító szert kell választani, vagy
  • megváltoznak a tünetek, megszűnik a hasonlóság, ehhez az új helyzethez keressünk új szert.

Végül, fontos tudni, hogy a homeopátiás szerek mellékhatás mentesen adhatók újszülöttől a dédszülőkig, de nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, tanácsot (adott esetben).

A legfontosabb és leginkább megszívlelendő tanács: semmilyen gyógyító módszer nem lehet egyenértékű a megelőzéssel, és mindig törekedjünk arra, hogy ne kelljen a házipatikánkat segítségül hívni.

(Folytatjuk)

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopata
Tanácsadás

Személyes kérdésével forduljon tanácsadónkhoz!