Útipatika kisgyerekeseknek

Egy kisgyermekkel való utazás mindig sok izgalommal, aggódással jár. A jól összeállított útipatika viszont segíthet abban, hogy legalább valamelyest felkészüljünk az előttünk álló – és remélhetőleg soha be nem következő – váratlan egészségügyi problémákra.

Az, hogy mit készítsünk össze az útipatikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az útipatikát.

Lázmérő

Az sem baj, ha több van belőle, sőt! A digitális lázmérők elromolhatnak, lemerülhet az elemük, a hagyományos, higanyos hőmérőket pedig sokszor elég csak egyszer leejteni. Célszerű hát lázmérőből tartalékot is vinni magunkkal!

Rehidrációs por, széntabletta

A hányás, hasmenés „alapgyógyszerei” a diéta és a megfelelő folyadékpótlás, de hasmenés elleni porok (pl. Smecta por) alkalmazásával a legtöbb esetben ezek a problémák gyorsabban oldódnak meg. A homeopata szakember javaslata hasmenés kezelésére: China, Arsenicum album, Podophillum, Aloe, Antimonium crudum, Dulcamara, Chamomilla, utazási betegségek kezelésére pedig a Borax, Tabacum, Cocculus.

Láz- és fájdalomcsillapító

Szelíd gyógyszerekből a homeopata szakember lázcsillapításra a megfelelő gyógyszerképpel az alábbi szereket ajánlja: Aconit, Belladonna, Ferrum phosphoricum, Bryonia, Arsenicum album, Apis, Gelsemium.

Rovarriasztó szer

Kullancs-, szúnyogriasztó spray vagy kenőcs. Rovarcsípések illetve napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcs. A homeopata szakember javaslata csípések kezelésére: Arnika, Bellis perennis, Ledum, Staphisagria, Apis, melyek sérülések esetén is alkalmazhatók.

Csipesz

Sajnos ma már nagyon nagy a kullanccsal fertőzött területek aránya, ezért érdemes magunkkal vinnünk egy olyan csipeszt is, amivel el tudjuk távolítani a kullancsot, ha szükséges.Kullancs csipesz vagy kullancs kanál gyógyszertárban kapható.

Sebellátáshoz szükséges kellékek

  • Sebfertőtlenítő oldatos törlőkendő vagy sima sebfertőtlenítő oldat, steril kötszer, sebtapasz, olló.
    Papír WC-ülőke, papír biliFertőtlenítő kendő: segít mind a kezünk, mind a WC-ülőke fertőtlenítésében.
    Fertőtlenítő szappan: hasznos útitárs lehet, különösen ha olyan helyre utazunk, ahol a higiéniai előírások nem annyira szigorúak, mint itthon.

Sapka, kendő, napernyő

Ezek segítségével – no meg a haj vizesen tartásával – megelőzhető a napszúrás. Amennyiben mégis a napszúrás tünetei (fejfájás, hányinger, hányás, láz) jelentkeznének, fektesse le a gyermeket egy besötétített helyen, és alkalmazzon vizes borogatást a fején, itassa hideg folyadékkal, illetve szükség esetén adjon neki hányás- vagy lázcsillapítót. Ha mindez kevésnek bizonyul, forduljon orvoshoz!

Naptej, napozás utáni krém

A megfelelően magas fényvédő faktorú naptej vagy napkrém védi a kicsik – a felnőttekénél jóval vékonyabb, ezért sérülékenyebb bőrét – az erős napsugárzástól. Az erős UV sugárzás miatt 11-15 óra között nem célszerű a napon tartózkodni. Igyekezzünk elkerülni a leégést, mert a bőr nem felejt. Az évek alatt kapott UV sugárzás adagok összeadódnak, és a bőr betegségéhez, daganatképződéshez is vezethetnek.

Mire érdemes még figyelnünk?

  • A krémeket, kúpokat igyekezzünk hűtőtáskában szállítani, és az utazás alatt is száraz, hűvös helyen tároljuk őket. A többi gyógyszert is óvjuk a sugárzó hőtől.
  • Amennyiben repülőgéppel utazunk, figyeljünk arra, hogy a csipesz és az olló ne a kézitáskában, hanem a feladott poggyászban kapjon helyet.

Betegség- és balesetmentes utazást kívánunk!

Olvassa el a teljes cikket