Tüsszögés és piros orr – nem kötelező!

Egyszerű náthát az esetek nagy részében vírusfertőzés okoz. Hatására begyullad az orr érzékeny belső nyálkahártyája, és váladékot kezd termelni. A gyermekek sokkal könnyebben lesznek náthásak, mert szervezetük még nem építette ki a megfelelő immunvédelmet a kórokozók ellen.

Ősszel és télen, amikor hűvös a levegő és nagy a különbség a lakás és az utca hőmérséklete között, gyakori a nátha. Régen a nátháról ez a mondás járta: egy hét gyógyszerrel, vagy 7 nap gyógyszer nélkül. Egy egyszerű nátha, mely legtöbbször vírusos eredetű, valóban egy hét alatt gyógyul meg magától. De ki akar ennyi ideig tüsszögni?

Személyre szabott megoldást kínál a homeopátia

Ahány ember, annyiféle panaszokkal jelentkezik a nátha. Van, aki tüsszög, más dagadt, piros orral közlekedik, és van, akinél a nátha azonnal a kellemetlen herpeszes kiütéseket is előhozza. A CORYZALIA, a náthára összeállított komplex homeopátiás készítmény a homeopátiás fegyvertár nátha elleni, bevált szereit tartalmazza, allergiás és vírusos eredetű náthára egyaránt használható. Csökkenti a tüsszögést, orrfolyást, szemkönnyezést, javítja a közérzetet. Már az első tünetektől kezdve érdemes elkezdeni szopogatni a tablettákat.

Anyu, segíts!Szükség esetén remekül kiegészíthető az egyéni tüneteknek leginkább megfelelő, nátha elleni homeopátiás szerrel. Ha jó megfigyelők vagyunk, homeopátiás kézikönyvek segítségével magunk is kiválaszthatjuk a legtöbbször növényi vagy ásványi alapanyagból készült szert. A golyócskákat közepes potenciában (ez a tubuson található jelzés) szopogassuk el óránként (5 golyó), majd folytassuk a kezelést 3 napon keresztül.

A könnyezéssel, maró orrfolyással járó náthát az Allium cepa gyógyítja. Mindenki tapasztalhatta ezeket a tüneteket hagymavágás közben. Amikor a nátha szabad levegőn enyhül, de meleg szobában az orr eldugul, a Pulsatilla lesz a segítség. Gyakori, hogy a reggeli tüsszentés sorozatot orrdugulás követi, itt a Nux vomica a megoldás. A Nux vomica a kis csecsemők orrdugulására is jó, főleg nagyevő, mohó babáknál. Maró orrváladék és duzzadt szemek a Kalium iodatumot teszik szükségessé. Ilyenkor az orr alja kisebesedik.

Amikor átlátszó, kevés, maró a váladék és ég az orr, az Arsenicum album javasolt – különösen akkor, ha fázós a beteg. Ha száraz a száj, eldugul az orr és csak a fekvés segít, szedjünk Bryonia-t. A nyúlós-tapadós orrváladék, amit nehéz kifújni és arcüregfájdalmat okoz, jól reagál a Kalium bichromicum-ra. A herpesszel és fehér orrfolyással járó nátha szere pedig a Natrum muriaticum, ami nem más, mint a konyhasó homeopátiás hígítása.

A fentiek csak a legyakrabban alkalmazott szerek, mindenki megtalálhatja a tüneteinek leginkább megfelelőt. A homeopátiás szerek az immunrendszer működését serkentik. Emellett fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes forró limonádét, együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a tejtermékek, a burgonya és a kenyérfélék fogyasztását, mivel ezek fokozzák a nyálka mennyiségét.

Pucsok Bernadette