Immunerősítés a téli hónapok előtt

Gyakori betegségek, visszatérő légúti panaszok, kedvetlenség, álmatlanság, fáradtság és még sorolhatnák, mi minden aggaszthat bennünket és támasztja fel azt a gyanúnkat, hogy valami nincs rendben akár gyermekünkkel, akár saját magunkkal. Szóba kerül a már sokszor emlegetett immunrendszer, amely gyenge, nem úgy működik, ahogy kellene. Tegyünk hát valamit az érdekében. De mit?

Most a teljesség igénye nélkül próbálunk néhány homeopátiás és egyéb módszert felsorolni, amelyek segíthetnek abban, hogyan felkészüljünk a napsugárzásban szegény, esős, hidegebb napokra, hogyan kerülhetjük el a betegségeket.

Táplálkozás, mozgás

Feltétlenül szükséges az elegendő vitaminban, ásványi anyagban, ballasztanyagokban, valamint mikro- és makroelemekben gazdag, nyers ételek fogyasztása. Amit megfőzünk, abban már nincs meg a vitamin és más, az életfunkciókhoz szükséges mennyiségű anyag, amire a szervezetünknek feltétlenül szüksége van. Naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget. Rendszeresen legyenek az asztalunkon különböző csírák, saláták, gyümölcsök, sárgarépa, diófélék, savanyú káposzta stb., így elkerülhetjük a táplálékkiegészítők szedését is.

Fontos a teljes kiőrlésű pékáru jelenléte az étrendünkben, a kevés cukorfogyasztás és az állati zsiradékban gazdag ételek mellőzése. Térjünk át a hidegen sajtolt növényi olajok használatára, és ne feledkezzünk meg egy fontos természetes vitaminforrásról, a mézről sem.

A rendszeres mozgás a friss levegőn, a séta, a futás, a nordic walking harmonizálóan hat az immunrendszerünkre. Próbáljunk meg minél többet kint lenni a levegőn. A reggelente nyitott ablaknál végzett 5-10 perces torna csodákat tehet a jobb közérzet elérésében. A szaunalátogatás segít a méregtelenítésben, erősíti az érrendszert, és jó hatással van a szervezet ellenálló képességének megerősítésében. A Kneipp-terápiák alkalmazása egyszerű és könnyen megoldható, pl. a váltózuhany, villámzuhany reggelente, természetesen a megfelelő technikával, a láb, kar, mellkas sorrendben.

Böjt, méregtelenítés

Már régóta ismert jótétemény szervezetünknek a böjt. A megfelelő szabályokat betartva, felügyelet alatt végezve, nagyon jó hatást érhetünk el a jó közérzet és az immunrendszer működésének helyreállításában. Sokan úgy tartják, hogy egy jó méregtelenítés, böjt mindig a béltisztítással kezdődik. A megfelelő mennyiségű rostos anyag és nyers táplálék fogyasztása hozzásegít a napi rendszeres béltisztításhoz, de ez önmagában nem elegendő. Nagyon fontos a szervezetünkbe jutott méreganyagok kivezetése, mert egy méregtelenítő kúra megkönnyíti immunrendszerünk regenerálódását. Itt kell megemlíteni az alkohol- és a kávéfogyasztás csökkentését, a dohányzás mellőzését, valamint a tartósítószert, színezőanyagokat és egyéb adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek lehetőség szerinti kiiktatását a táplálkozásunkból. S most nézzük, mit tehetünk egészségünk helyreállításáért, megerősítéséért a fent említetteken kívül – homeopátiával.

Hogyan segíthet a homeopátia?

Homeopátiás immunerősítésre mindig és mindenkor egy alkati kezelés a legalkalmasabb. A homeopátia regulációs terápia, amely visszaállítja a szervezet belső harmóniáját, s az egészséghez vezet. Az egészséges embernek jó az ellenálló képessége, nehezebben kapja el a betegségeket, de ha mégis, jobban, gyorsabban és szövődmények nélkül gyógyul. Ezt a belső harmóniát legjobban az egyénre szabott, megfelelő alkati szer szedésével lehet elérni.

Az alkati kezelés során a homeopátiás orvos segítségével és felügyelete mellett szedett homeopátiás gyógyszer megerősíti az immunrendszert, így jobban elkerülhetjük a betegségeket.

Ha akut betegség lép fel, amit homeopátiás szerrel gyógyítunk, nem romboljuk tovább immunrendszerünket, hiszen a homeopátiás szereknek nincs mellékhatásuk, nem terhelik szervezetünket.

A következő szerek ebben adhatnak segítséget – bizonyos határokon belül.

Echinacea
A bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezésre alkalmazott szer. Szeptikus folyamatok, sérülések utáni gennyesedéseknél, furunkulusoknál, gyermekágyi infekcióknál és állati méreg által okozott fertőzéseknél is jól alkalmazható. Ismert immunerősítő hatása, ezért az őszi hónapokban és télen megelőzésre is használhatjuk kúraszerűen.

Az alacsony potenciákban, különösen a decimális hígításokban (D4, 5, 6) az Echinacea fitoterápiás hatására is számíthatunk, ezért ezeket a potenciákat érdemes választani.

Ha a C5 feletti potenciákat választjuk, elveszítjük a fitoterápiás hatást, de a homeopátiás eredmény akkor sem marad el. Magas potenciában (C30 felett) immunerősítésre nem szabad alkalmazni.

Kúraszerűen érdemes használni napi 1-2-szer, mintegy két hétig, amikor vagy szünetet kell tartani, vagy egy másik, megelőzésre használt szerre kell áttérni. Néhány hét szünet után az Echinaceát a fentiek szerint újra lehet szedni.

Vincetoxicum
Főleg a téli hónapokban gyakran előforduló vírusfertőzésekben, illetve azok megelőzésére használható. Hatékonyabb a magasabb potencia, azaz a D30 vagy C30. Megelőzésre naponta 3-4-szer érdemes bevenni. Az Echinacea-kúrát lehet váltogatni Vincetoxicummal. (Hetente, kéthetente.)

Általános megelőző szerként említhetjük meg az Oscillococcinumot. Sokszor használjuk az influenzaszerű megbetegedések kezdetén, illetve a megbetegedés után. Legjobban a buzgó, rendetlenséget nem tűrő típusnál használ, valamint a keményfejű, fertőzésektől félő embereknél. Ezek feltűnően sokat mossák a kezüket, és nem szívesen fognak kezet mással, nehogy megfertőződjenek. Fázósak, nehezen viselik a hideget. Megelőzésre heti egyszer ajánlott a szedése, és bár a gyógyszer előírásban egy teljes flakon egyszeri bevételét ajánlják, tapasztalatunk szerint ennek töredéke is hatékony. Megbetegedés esetén naponta háromszori szedés ajánlott, különösen magas láz, fejfájás, végtag- és bőrfájdalommal járó vírusfertőzésekben látványos a hatása.

Engystol tabletta

Homeopátiás komplex készítmény, amely a Vincetoxicum többféle potenciáját és Sulfurt tartalmaz. Tabletta formájában kapható, és megelőzésként napi 1-2 tabletta szedhető (nem lenyelni, hanem szopogatni kell).

Influenzinum
Influenzajárvány idején az Oscillococcinummal váltakozva érdemes szedni a C30 potenciát, heti 2-3-szor. Az Influenzinum vírustenyészetből potenciált homeopátiás gyógyszer, nozóda. A C30 hígítás olyan magas, hogy az eredeti anyagból, ez esetben a vírusokból, már semmit nem tartalmaz, ezért bátran alkalmazhatjuk akár várandósoknál vagy csecsemőknél is.

Ferrum metallicum
A gyenge ellenálló képességünk mögött gyakran áll vérszegénység, különösen a fiatal lányoknál és a gyermekeknél. A Ferrum metallicum segít a szervezetnek a vashiány leküzdésében azáltal, hogy támogatja a táplálékkal bevitt vas jobb hasznosulását (tehát a szer nem alkalmas vaspótlásra). Ezért vérszegénység és vashiány esetén javasolt szedése. Segítséget nyújthat migrén, izom- és ízületi reumánál, kezdeti lázas állapotoknál.

Mely típusú emberek azok, akik leggyakrabban erre a szerre szorulnak? Az érzékeny nő, aki mindig panaszkodik, bőre sápadt, kék vénás rajzolatokkal. Gyengeség és betegeskedés jellemzi. Hideg érzése az egész testben. Szédülés, ami együtt járhat a látótér elsötétedésével. Fejfájás, vértódulás, kalapálás és lüktetés érzése a fejben, nyomás a homloktájékon. A beteg úgy érzi, mintha szét akarna pattanni a feje. A fejfájás javul orrvérzés után. Olvasásnál és írásnál a betűk egymásba folynak. Túlérzékenység a legkisebb zajra is, mint például az újság lapjainak hajtogatása. Hirtelen elpirulás a legkisebb érzelmi hatásnál, fájdalomnál. Farkaséhség és étvágytalanság váltakozása. Nem tud zsíros és nehéz ételeket enni, hideg italokat inni. Nagyon kívánja a paradicsomot. Emésztetlen ételek hányása, gyomortelítettség már az első falat után. Gyakori hasmenés evés közben vagy rögtön utána. A menstruációja megszakított, 2-3 napig nincs, utána ismét jelentkezik. Egyébként bőséges, hosszantartó és világos a vérzés. Gyakori a hörgőgyulladás, köhögés, nehézlégzés. Reumás fájdalom jelentkezhet az ízületekben, izmokban. Különösen a vállízületben és a deltaizomzatban kínzó ez a fájdalom, annyira, hogy a legkisebb terhet sem képes vinni vagy felemelni a beteg, nem tudja megemelni a karját. Lumbágó, ami lassú járásnál javul. Hideg végtagok, forró fej. Hidegrázás. Általános gyengeség. Baloldali panaszok jellemzik.

Rosszabbodás lép fel hidegtől, heves mozgástól, hideg légtömegektől, éjszaka, télen, nyugalomban. Javulás várható a lassú, mérsékelt és folyamatos mozgástól, melegtől.

Adagolása homeopata ellenőrzése nélkül nem ajánlatos, de a fenti tünetek esetén néhány hétig szedhető heti egyszer a C30 potencia.

Nux vomica
A napi stressz és a különleges megpróbáltatások erősen gyengítik immunrendszerünket. Aki állandó rohanásban él, mindig szorong, fél valamitől, ideges, nem tud elaludni, korán felébred és nem tud visszaaludni, mindenkori kitűnő táptalaja a vírusoknak, bacilusoknak, mert belső ellenálló képessége csökken, a szervezete nem tudja kivédeni a megpróbáltatásokat. Ilyen esetekben sokszor jó segítséget nyújthat néhány stresszoldó homeopátiás szer.

A Nuv vomica ingerlékeny, ideges, feszült és túl sokat dolgozó, ülő, ill. hajszolt életmódot folytató emberekhez illik. Mindent szeretne a kontrollja alatt tartani, becsvágyó, és konkurenciát lát mindenkiben. Élénkítő szerek, kávé, alkohol, kóla, tea nagy mennyiségű fogyasztója. Túlérzékenység jellemzi, a legkisebb kritikára megsértődik, a legkisebb zörejtől megijed, félős, és erőteljes dühkitörések is előfordulhatnak nála. Zavarják a zajok, a fény, a szagok, a huzat, és igen alacsony a fájdalomküszöbe. Gyakori a gyomorpanasz, ami túlevés miatt állhat elő, de nem ritka az idült székrekedés sem. Este vagy ülve elalszik, vagy nem jön a szemére álom. Hajnali 3-4 óra körül felébred, és utána a napi gondok miatt nem tud visszaaludni. 6-7 órakor újból aludna, de már szól az ébresztőóra! Igazi hipochonder!

Fejfájása van a hideg levegőtől, a pszichés túlterheltségtől, a túlzott alkoholfogyasztástól. Gyakran náthás, sok tüsszögéssel, orrfolyással, és ha kimegy a szabadba, az orra bedugul. A torka érdes, száraz, a nyelése fájdalmas. Étvágytalanság és farkaséhség váltogatják egymást. Gyakoriak az emésztési problémák, mint a gyomorfájás, hányás, puffadás. Lumbágója lesz a legkisebb megfázásnál és a huzattól. Fázós, heveny betegségeknél hidegrázás jelentkezik, ami már attól is rosszabbodik, ha a kezét kiteszi a takaró alól. Erősen kívánja a meleget, de ez nem javít az állapotán. Adagolás: C6-C9 potenciában napi 2-3-szor 5 golyó.

Méregtelenítés

A homeopátia a salakanyagok eltávolításában és a méregtelenítésben is nagy segítséget tud nyújtani. Egy antibiotikum kúra után mindig érdemes Sulphurt szedni, mert kivezetheti az antibiotikum káros hatását a szervezetből. A méregtelenítésben a bőrön át nyújt kiváló lehetőséget.

A vesén át történő méregtelenítést segíti elő a Solidago, a Sarsaparilla, a Berberis szedése D6-C30 potenciáig.

A máj méregtelenítésének és tehermentesítésének egyik fő szere a Lycopodium, de jó májon keresztüli méregtelenítő a Colchicum és a Nux vomica is.

A homeopátiás méregtelenítéshez érdemes homeopata segítségét kérni.

A fent említett megelőző szerek kúraszerű szedése több héten át, megfelelő folyadékbevitel mellett, elősegíti szervezetünk megtisztulását, az immunrendszerünk tehermentesítését.

Végül két nagyon fontos megjegyzés: a legmegfelelőbb védettséget egy homeopata által jól kiválasztott alkati szer biztosítja, de ennek bevétele sem mentesít az egészséges életmód alól.

Ivánkay Márta, dr. Sebő Zsuzsanna
homeopátiás magánrendelő
Budapest, III. kerület
Tanácsadás