Gyakori téli gyermekbetegségek (1.)

A légúti betegségek megelőzésére és kezelésére, valamint a szövődmények elkerülésére, mérséklésére is állnak rendelkezésre homeopátiás készítmények. A betegségmegelőzésben jó hatású az immunrendszer működését harmonizáló Echinacea, amelynek alacsony hígítása fitoterápiás hatású. Naponta egyszer-kétszer célszerű adni, a szünetek beiktatására pedig figyelni kell.

Az Echinacea mellett segítségünkre van az oscillococcinum, amelyből megelőzésre hetente lehet bevenni egy-egy adagot. Ez a homeopátiás gyógyszer a már kialakult betegség esetén is jól alkalmazható akkor, ha a betegnek hirtelen magas láza lesz, gyengeségre és levertségre panaszkodik. A beteg környezetében élőknek is javasolható az influenza elkerülése céljából.

Mi a teendő köhögés esetén?

Torok- és garatgyulladás

Mit adjunk a gyereknek?

Belladonnát közepes hígításban, ha a köhögés száraz, görcsös jellegű, főleg éjszaka jelentkezik. A száraz légúti nyálkahártyák miatt torokfájással, nyelési nehezítettséggel jár együtt. Láz és lüktető fejfájás, izzadás és erős szomjúságérzet kíséri a tüneteket.

Arum triphyllumot közepes hígításban, ha rekedt, elcsukló hangja van a gyermeknek, torka vörös, ajka száraz, cserepes, vérzik, mert harapja, tépkedi róla a bőrt.

Corallium rubrum közepes hígításban adható arra a rohamokban jelentkező köhögésre, amely szinte visszatarthatatlan, és erős fulladásérzettel jár. Jól megfigyelhető a váladékcsorgás a hátsó garatfalon, ami kiváltja a köhögőrohamot. A lecsorgó váladék miatt előbb-utóbb hányás is megjelenik. A kis beteg állapota rosszabb hideg levegőn és éjszaka, ezért a takaró alá bújik.

A Kalium bichromicum köhögése jellegzetesen ugatásszerű, fémes, érdes-érces. Kiváltója lehet az arcüreggyulladás vagy garatgyulladás, amely sárgászöld, tapadós, sűrű, a hátsó garatfalon csorgó váladékkal jár. A tüneteket a légzőrendszer leszálló fertőzése okozza. A tünetek javulnak melegre és alvás alatt, rosszabbodnak este és hajnal 2-3 körül.

Gégegyulladás esetén

Aconitum napellus közepes és magas hígítása adható akkor, ha a köhögés száraz, rövid ugatós, kruppos jellegű, rekedt. A betegség hideg szél vagy huzat után, éjfélkor jelentkezik. A beteg nem izzad, de nagyon szorong.

Nem csak a maci segítA Sambucus nigra közepes hígítása hat a hirtelen jelentkező, heves, ugatós köhögésre, amely az Aconitumhoz hasonlóan éjfél körül lép fel. A gége görcse miatt be- és kilégzési nehezítettség észlelhető. Az orrdugulás és száraz orr érzete miatt a beteg, szipog. Tünetei javulnak meleg borogatásra.

A Spongia tosta jellemzője a rekedt, ugatós köhögés, deszkafűrészelésre hasonlító hanggal. A gyermek éjfél körül szorongva ébred, sípoló belégzése olyan, mintha egy szivacson keresztül lélegezne. Állapota javul meleg italra és magas párnán fekve, rosszabbodik fekve, alacsony párnán.

A Drosera közepes hígítása a száraz, ugató köhögésre hat jól. Jellegzetes a kukorékolásszerű belégzési hang, amely köhögőrohammal együtt jelentkezik. A kísérő mellkasi fájdalom enyhül, ha a beteg a kezét a mellkasára szorítja. Hányhat is a köhögőroham alatt.

A Coccus cacti köhögése jellegzetes csiklandozás érzéssel indul a gégében. Állapota javulást mutat friss levegőn vagy hideg italra, és rosszabbodik éjjel 11-12 között, ébredés után, meleg helyiségben.

A Hepar sulfuris közepes vagy magas hígítása arra a kruppos köhögésre hat, amelynek rosszabbodása hajnal 5 felé vagy közvetlenül ébredéskor következik be, és a legkisebb hidegre is rosszabbodik, kísérőként pedig a legkülönbözőbb gennyedésekre való hajlam figyelhető meg.

Légcső-és hörgőgyulladás

Az Ipecacuanha közepes hígítása enyhíti a rohamokban jelentkező, nehézlégzést és hányingert okozó köhögést. Jellemzően a nyelv tiszta, a beteg erősen nyálzik, nem szomjas, köpete lehet. Állapota javul melegre, pihenéskor.

A Bryonia alba közepes hígítása hat a rövid, fájdalmas köhögésekre, amelyek a légúti nyálkahártyák szárazsága miatt alakulnak ki. A gyermek nagyon szomjas, sokat, hideget kíván. Javul az állapota nyugalomban, nagy felületen való nyomásra, izzadásra, rosszabbodik mindenféle mozgásra (légvételtől) és melegtől.

A Cuprum metallicum közepes hígítása hat a rohamszerű, görcsös, ugató köhögésre, amely a simaizmok görcse miatt alakul ki. A harántcsíkolt izmok görcse is kísérheti, éjszakai lábikragörcs, a szemhéjak rángatózása formájában. Egyértelmű javulás következik be pár korty hideg víztől.

A Sticta pulmonaria közepes hígítása hat arra a száraz, irritáló, kimerítő köhögésre, amelyet homloküreg-gyulladás kísér. A beteg fújja-fújja az orrát, de nem jön semmi belőle, miközben gennycsorgás látható a hátsó garatfalon. Állapotában javulás történik az orrfolyás beindulására, rosszabbodás mozgásra és belégzésre következik be.

A Rumex crispus közepes hígítására a száraz, szűnni nem akaró köhögés, a szegycsont mögött kaparó, bizsergő érzés jellemző. Minden tünet rosszabbodik hideg levegőre, ezért a beteg a száját-orrát eltakarja.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

(Folytatjuk)