Gyakori téli gyermekbetegségek (2.)

A nátha első tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb célszerű elkezdeni a homeopátiás kezelést. Szem előtt kell tartani, hogy a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt náthás gyermek tünetei előbb-utóbb kiegészülnek köhögéssel, esetenként fülfájással, kötőhártya-gyulladással, ugatós – kruppos – köhögéssel, legyöngült szervezet esetén pedig hörghuruttal vagy tüdőgyulladással. A nátha nem helyi, lokális betegség, mert a lecsorgó, kenődő váladékok előbb-utóbb a légzőrendszer egyéb területén is panaszokat okoznak.

A homeopátiás szerek kiválasztásakor alaposan figyeljük meg a tüneteket.

Nátha, meghűlés

Az oscillococcinum minden náthás, meghűléses betegség esetén az első választandó homeopátiás gyógyszer lehet.

Nux vomica közepes hígítására gondoljunk akkor, ha a nátha borzongással, hidegrázással, fázékonysággal kezdődik. A beteg sokat tüsszög, orrfolyása híg, vizes. Hidegben, huzatban minden tünete rosszabb, és a beteg meglehetősen ingerlékeny.

Aconitum napellus közepes vagy magas hígításával érdemes kezdeni a kezelést akkor, ha az orrfolyás mellett hirtelen magas láz jelenik meg, az arc kipirult, a bőr száraz, a nyálkahártyákon égő érzetet panaszol a beteg.

Az Atropa belladonna közepes vagy magas hígításban akkor használ, ha a magas láz mellett a kipirult arcú, náthás beteg erősen verejtékezik.

Gelsemium sempervirens közepes vagy magas hígításban adható, ha a láz magas, fejfájása van a gyereknek, és nagyon elesett, kába, tompult.

Az Allium cepa közepes hígítása bőséges, maró, irritáló váladékkal jelentkező náthára adható. A könnyezés enyhe, és nem maró a könny.

Arsenicum album közepes vagy magas hígításban a híg, maró, égető orrváladékozás esetén javasolt. Főleg akkor, ha a gyermek nagyon fázós és elesett.

A Pulsatilla pratensis közepes vagy magas hígítása a sárgás, krémszerű, nem maró orrváladékra hat. Akkor különösen jó a hatása, ha a köhögés mellette éjjel száraz, nappal hurutos, és a beteg nagyon sírós, nyöszörgős, vigasztalásra vágyik.

Arcüreggyulladás

Majd a homeo golyók...Az arcüreggyulladás kezdeti tünetei, az orrdugulás, a nyálkahártyák duzzanata, a feszítő fejfájás jellegzetes tünetei az alábbi szerekkel enyhíthetők.

A Sticta pulmonaria közepes hígításban segít az orrgyök területe és a homloktáj fájdalmával jelentkező nátha tüneteinek enyhítésében. Bevált javaslat szerint addig adjuk, amíg a váladékozás az orrból beindul.

Kalium iodatum a homloküreg fájdalma esetén adható, ha vizes, irritáló az orrváladék, az orr hegye és az orrszárnyak pirosak és duzzadtak. A gyermek szemecskéi könnyeznek, és ez feltűnően felerősödik, ha kimegy a hideg levegőre.

Kalium bichromicum közepes hígításban a zöldessárga, tapadós, ragadós, kissé véres orrváladékra hat. Jellegzetes az orrdugulás, nyomásérzés az orrgyökben, és egy pontra lokalizálható fájdalom az arccsontokban. A beteg minden tünete melegre enyhül. Ha megindul az orrváladékozás, jellegzetesen sárgás vagy esetleg zöldes váladék ürülhet.

Hydrastis canadensisre közepes hígításban a sárgás, maró, sűrű, tapadós orrváladék esetén kell gondolni. A torokba belenézve jól látható a lepedékes nyelv, a váladékcsorgás a hátsó garatfalon, ami miatt a gyermek nagyokat nyeldekelhet, éjjel álmában is. A nátha az orrfújáskor reccsenő hanggal ürül, megtölti a zsebkendőt.

Cinnabaris közepes hígításban olyan nátha és fejfájás esetén adható, amikor rostacsonti-ékcsonti gyulladásra van gyanú. Jól látható a váladékcsorgás a hátsó garatfalon, az orrgyök és a szemek fájdalmasak, vérbő a kötőhártya.

Mercurius solubilist közepes hígításban a gennyes, maró orrváladékozással, erős nyálfolyással, lepedékes nyelvvel és rossz lehelettel jellemezhető arcüreggyulladásra javasolhatjuk.

Mezereumra közepes hígításban az orrgyök és az arccsont égő fájdalma esetén esik a választás. Az orrváladék nyákos-gennyes, véres, rosszabbodnak a tünetek hidegre, nyomásra, éjszaka.

A Lachesis muta közepes hígításának jellegzetes tünete az, amikor a korábbi bőséges orrváladékozás egyszer csak leáll, az orr bedugul, az arccsontok, az orr fájdalmai erősödnek, tüsszögési rohamok jelentkeznek. Amikor megindul a gennyes-véres váladékozás, egyértelmű enyhülést, javulást jelez a beteg.

A nátha, és az arcüreggyulladás homeopátiás kezelésének is természetes előfeltétele az orrüregek váladéktól történő megtisztítása, vagyis az orröblítés és az orrfújás, kisebb gyermekeknél az orrporszívó használata.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

(Folytatjuk)