Torokgyulladás – téli betegségek (3.)

Ha fertőzés, kémiai hatás (pl. refluxos gyomorsav, orrból csorgó váladék) vagy sokkhatás (egy hideg korsó sör, hideg levegő) éri a torkot, amit nyálkahártya bélel, a szervezet nagymennyiségű vért irányít a területre. Ebben az a logika, hogy az antitestek és a fehérvérsejtek is odajussanak. Egy kémiai anyag hatására az erek, és az őket körülvevő szövetek megduzzadnak. Sajnos így ezek a szövetek találkoznak – kicsit gyakrabban és intenzívebben a szokásosnál – az őket körülvevő idegvégződésekkel. Ezért a fájdalom. És ezért működik olyan jól a sós vizes gargalizálás. Mert a sós víz tömény, és a duzzadt sejtek ebben a közegben elkezdik a folyadékot leadni. Kisebb duzzanat = kisebb fájdalom. Ilyen egyszerű.

Hogyan segít a „szelíd gyógymód”?

Jaj, de fáj...Az enyhe torokgyulladások nagy részénél mást az orvos sem rendel, főleg, ha vírusos eredetű. Ilyenkor lehet kipróbálni a homeopátiát. Mivel az immunrendszer támogatása a fő cél, a „szelíd gyógymód” hasznos segítség lehet. A tünetek megjelenésekor érdemes azonnal megkezdeni a homeopátiás kezelést.

Vegyük pontosan számba, hogy milyen a fájdalom, pl. „kígyó van a torkomban”, vagy olyan, „mintha bogár csípte volna meg”, vagy „egy hajszáltól nem tudok nyelni” – ezek kulcstünetek. Fontos az is, hogy a fájdalom mire enyhül, illetve fokozódik. Hideg italra, meleg teára, esetleg borogatásra?

Figyeljük meg, melyik oldal fájdalmas, mert ez is döntő tünet lehet! Súlyos mandulagyulladás esetén mindig orvoshoz kell fordulni!

Gyakran alkalmazott szerek

Vállalkozó kedvűek a tüneteik alapján választhatnak szert. Példa a gyakori alapanyagokra:

Aconitum napellus, ha a betegség hirtelen lehűléstől alakul ki, a torok száraz, piros, a hang rekedt.

Belladonna jelentheti a megoldást, ha jobb oldali a panasz, jellemző nyeléskor az erős fájdalom, piros málnanyelv, esetleg magas láz, izzadással, fényérzékeny szem.

Segíthet az Apis mellifica, ami a méhecskéből készül, és a torok is úgy néz ki, mint egy duzzadt csípés. Rózsaszín, a fájdalom égő-szúró, hideg borogatásra javul.

Jó választás a Hepar sulphuris, ha a szálkaszerű fájdalom nyeléskor a fülbe sugárzik, és meleg italokra fokozódik. A torok gennyes.

Lachesis javasolt, amikor a fájdalom bal oldali, és az üres nyelés kellemetlen, de a szilárd ételé nem. A torok liláspiros, a nyak érintésre érzékeny.

Mercurius solubilis a „nyerő” gyulladt, tüszős mandulánál. A nyelv petyhüdt, fehér színű, a fog lenyomata megmarad rajta. Bőséges, égető nyálfolyás jellemző, a párna vizes lesz reggelre. Hagyományos kezelés mellett is alkalmazható.

Phytolacca a megfelelő szer, amikor bíborvörös a torok, és középen, a nyelvgyöknél fáj.

Ha nem találunk a tüneteknek teljesen megfelelő szert, használhatunk komplex homeopátiás készítményt is, amelynek összetevői alacsony potenciában tartalmazzák az adott betegség esetén leggyakrabban alkalmazott szereket.

(x)