Vágó és a szkeptikusok akciója, közelről

Nagy visszhangot váltott ki a Natúrszigeten is a szkeptikusok, köztük Vágó István múlt szombati akciója, amellyel „le akarták rántani a leplet” a homeopátiáról. Egy nemzetközi kampányhoz kapcsolódva február 5-én be akarták bizonyítani, hogy a homeopátia csalás, vagy miként a szlogenjük megfogalmazza: „nincs benne semmi”. Tudósításunk szerzője, dr. Horváth Katalin homeopata orvos jelen volt a demonstráción.

Vágó István „leleplezi” a homeopátiát című cikkünkben előzetesen elemeztük a szkeptikusok akcióját és kommentáltuk „szóvivőjük”, a kvízmester állításait. Cikkünkre eddig több mint 9 ezren voltak kíváncsiak. Nagy számban érkeztek olvasók a szkeptikusok blogjáról is, ahol Vágó válaszolt írásunkra.

Következzék tehát a szemtanú, dr. Horváth Katalin homeopata orvos beszámolója:

Szombaton jelen voltam a budapesti Zrínyi utcában tartott figyelemfelkeltő akción, melynek az volt a célja, hogy a homeopátiás szerek hatástalanságára ráirányítsa a figyelmet.

Nincs benne semmi...Vágó István és a szkeptikusok kb. 30 fős csapata 10 óra 23 perckor (Loschmidt-féle szám) egy-egy fiolányi Gelsemium C15-ös potenciát nyeltek le. „Ejha, ennek nincs is jázmin íze!”, ez volt az egyik mókás kijelentésük, nem sejtvén, hogy ezzel kizárólag saját tájékozatlanságukat árulják el.

Kb. 50-en voltunk jelen, a részt vevők mintegy fele fehér 10.23 pólós szkeptikus, a többiek között pedig sok fotós, kamerás, mikrofonos sajtószakember. Sajnos nagyon sok homeopatát nem láttam ott magamon kívül.

A szkeptikusok fő kifogása az volt a homeopátia ellen, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) gyógyszerként törzskönyvezi a szereket, pedig semmiféle hatóanyag nincsen bennük. Sűrű csoportos kurjongatások közepette („Nincs benne semmi! Nincs benne semmi!”) adták az interjúkat a szkeptikusok arról, hogy ők most bevesznek egy egész fiolát, mégsem történik semmi. Ezt ők bizonyítéknak tekintik, a fenti kurjongatásaikat igazolandó.

Szerencsére engem is megkérdezett néhány mikrofonos. Felvilágosítottam őket, hogy amennyiben kizárólag az anyagi síkon vagyunk képesek gondolkozni, akkor tényleg nincs benne semmi. De a világ az anyagon kívül energiából és információból áll – sőt a jövő az informatikai medicináé!!

A homeopátia az informatikai gyógymódok körébe tartozik és teljes hatásmechanizmusát még valóban nem ismerjük, de hatásának igazi bizonyítékait gyógyult betegek ezrei szolgáltatják.

Dr. Horváth Katalin