Színészek, filmesek, tv- és más sztárok

Nemrég jelent meg Dana Ullman: A homeopátia forradalma című könyve, a Springmed Kiadó gondozásában. A számos szakirodalmi hivatkozással alátámasztott, komoly tartalom mellett számos érdekességet is kínáló kötetből ezúttal a Színházi, filmes és televíziós hírességek, homeopátiát használó sztárok című fejezetből közlünk részleteket, a kiadó hozzájárulásával.

A filmezés és televíziózás megszületése óta számos régi és mostani filmsztár használta már és értékeli a homeopátiát, ezért meglepő, hogy (még) egyetlen olyan jelentős filmalkotás sem készült, ami megelevenítette volna az e téren szerzett tapasztalataikat. Lehet, hogy ez is csak idő kérdése.

Sarah Bernhardt és ifj. Douglas Fairbanks

A Springmed Kiadó könyvújdonságaSarah Bernhardt (1844–1923) francia színésznő talán az egyik legismertebb színművész volt a XIX. században. Színházi pályafutása komikus és burleszkdarabokkal kezdődött, majd később hírnevet szerzett drámai színésznőként is. Miután Európában befutott, hamar sztárrá vált az Egyesült Államokban is.

Egyike volt a némafilmkészítés úttörőinek. 1900-ban, a Le Duel d’Hamlet című filmben Hamlet szerepében debütált. Ezt követően nyolc mozgófilmben és két életrajzi műben is szerepelt. Sarah Bernhardtot 1914-ben a francia becsületrend lovagjává választották, és sírja ugyanabban a híres párizsi temetőben, a Père-Lachaise-ben van, ahol Samuel Hahnemann, a homeopátia megalapítója is nyugszik. Sarah Bernhardt csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, a Hollywood és Vine nevű híres sarokhoz közel.

Madame Bernhardt, ahogy gyakran nevezték, nemcsak a maga, hanem a stábja nevében is síkraszállt a homeopátia ügye mellett. Ennek a ténynek az alátámasztására dr. James Ward (1861–1939) előadást tartott a homeopátiáról, amelyben hivatkozott a színésznő homeopátiás gyógyszerkészletére. Figyelemre méltó az is, hogy ebben a gyógyszerkészletben nagyon magas potenciájú homeopátiás szerek voltak (Ward, 1937). Ezeket a nagyon magas potenciájú gyógyszereket csak szakértő homeopaták írhatták fel, ami azt sugallja, hogy Madame Bernhardt maga is képzett homeopata volt, vagy rendszeres kapcsolatban állt hivatásos homeopatával, aki segített neki a gyógyszerek alkalmazásában a saját és stábja tagjainak a részére.

Ifj. Douglas Fairbanks (1909–2000) amerikai színész a II. világháború alatt magas rangú hajózási tiszt volt. Filmszínészként vált híressé, filmjei közül említhetnénk a The Prisoner of Zenda, a Gunga Din és a Sinbad the Sailor címűeket. Douglas Fairbanks (1883–1939) színész fia volt, aki a Zorro álarca (The Mark of Zorro), A három muskétás (The Three Musketeers) és a Robin Hood című némafilmekben nyújtott alkotásaival szerzett elévülhetetlen érdemeket a mozizás hajnalán.

Ifj. Douglas Fairbanks makkegészséges ember volt, aki viruló egészségnek örvendett egészen 90 éves korában bekövetkezett haláláig. Felesége (három közös lányuk anyja) homeopátiás orvosokhoz járt gyermekeivel, amikor Angliában laktak. Egyik lányuk annyira jó tapasztalatokat szerzett, hogy maga is homeopátiás képzettséget szerzett, majd aktívan propagálta a homeopátiát a San Franciscó-i-öböl térségében rendezett konferenciákkal, ahová kimagasló homeopata tanárokat is meghívott.

Catherine Zeta-Jones legjobb barátja: Az Arnica

Marlene Dietrich (1901–1992) német születésű színész- és énekesnő volt. Első szerepét az első európai hangosfilmben, a Kék angyalban (Der blaue Engel) alakította. Később több tucatnyi filmben játszott főszerepet, köztük A vád tanúja (Witness for the Prosecution), Touch of Evil és a Nürnbergi per (Judgment at Nuremberg) című alkotásban.

1999-ben Marlene címmel musicalt mutattak be a Broadway-n. A darabban szerepel egy jelenet, amelyben a New York Times úgy jellemzi Marlene Dietrichet, mint a „jó barátot, akit a homeopátiás gyógyítás George Pompidouhoz küldött” (ő volt a francia elnök a darab által megjelenített időszakban).

Dietrich személyes orvosa dr. Elizabeth Wright Hubbard (1896–1967) elismert New York-i homeopata volt. Dr. Hubbard volt az Amerikai Homeopátiás Intézet első női elnöke. Emellett hosszú éveken át szerkesztette a Homeopathic Recorder, majd a Journal of the American Institute of Homeopathy című szaklapokat.

Catherine Zeta-JonesCatherine Zeta-Jones (1969–) Oscar-díjas walesi származású filmszínésznő. A Zorro álarca című filmben, Antonio Banderas mellett az egyik főszerep alakításával szerzett nemzetközi hírnevet. A műben az egyik legszebb nőként tűnik föl, aki valaha is megjelent a filmvásznon. Azóta számos jelentősebb filmben szerepelt, például a Briliáns csapda (Entrapment), Traffic, Amerika kedvencei (America’s Sweethearts), Chicago, Kegyetlen bánásmód (Intolerable Cruelty), Terminal és az Ocean’s Twelve. 2003-ban megkapta az Amerikai Filmakadémia legjobb női mellékszereplőnek járó díját a Chicago című musicalben nyújtott alakításáért.

A népszerű amerikai magazin, az Entertainment Weekly 2003. február 21-i számában a Chicago forgatása alatt készített interjút közölt:

„Üdvözöljük az Arnicát, Catherine Zeta-Jones legjobb barátját a Chicago musicalből.” A barát nem ember. Ez egy homeopátiás gyógynövénytartalmú orvosság, és ők ketten akkor kerültek közeli ismeretségbe, amikor a térdínszaggató felvételek készültek. „Fájdalmaim elmúltak, amikor használtam (az Arnicát). Ezt a ragacsos cuccot kentem magamra hónapokon át. Kiviszi a zúzódásokat, kedvesem!”

Catherine Zeta-Jones – hasonlóan más komoly táncosokhoz és a csúcson lévő sportolókhoz – nagyra értékeli az Arnicát.

Pamela Anderson homeopátiát használt hepatitis C ellen

Pamela Anderson (1967–) színésznő, modell, producer és könyvszerző. Rendszeresen szerepelt a Home Improvement című televíziós sorozatban (1991–1993), bár hírnevét a Baywatch című sorozatban (1992–1997) alakított C. J. Parker szerepének köszönheti. Anderson szigorú vegetáriánus és állatjogvédelmi aktivista. 1999-ben vehette át első Linda McCartney-emlékdíját, amellyel állatjogvédőket tüntetnek ki.Pamela Anderson

2002-ben Pamela Anderson elismerte, hogy hepatitis C-ben szenved. Azt is megjósolta, hogy a betegség egy évtizeden belül halálát okozza majd, de ezt még azt megelőzően mondta, hogy kipróbálta volna a homeopátiát. Miután Wendy Hewland Los Angeles-i homeopatához fordult (akinek a családja alapította annak idején az Ainsworth Homeopátiás Gyógyszertárat Londonban, ahonnan az angol királynő is beszerzi gyógyszereit), Pamela visszanyerte optimizmusát. 2004-ben ezt nyilatkozta egy interjúban: „Először nagyon félelmetes volt és kiszívta az erőmet, de (ma már) teljesen egészséges vagyok. […] Épp most voltam májvizsgálaton, és ugyanolyan állapotban maradtam, mint az elmúlt pár évben, sőt javultam is. Remekül érzem magam. Meg vagyok győződve arról, hogy a homeopátia tart engem ilyen jó erőben”  (Copley, 2004).

Jane Seymour, a Brit Birodalom Érdemrendjének kitüntetettje (1950–) angol születésű amerikai színésznő, akit legtöbben a népszerű Quinn doktornő, a varázsló (Dr. Quinn, Medicine Woman) (1993–2001) című televíziós sorozatból és filmből ismernek. Az Élni és élni hagyni című filmben alakított Solitaire szerepével hívta fel magára a nemzetközi közönség figyelmét, azóta pedig már nagyon sok mozidarabban játszott, többek között 2005-ben az Ünneprontók ünnepe (The Wedding Crashers) című filmben. 1999 szilveszterén II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette ki.

Jane Seymour a legmodernebb orvoslás korában él, de jó formájának titka tulajdonképpen nagyban hasonlít az általa alakított Quinn doktornő javallta úttörő kezelésekhez. Seymour nővére homeopataként praktizál Angliában, ezért a színésznő és egész családja (hatgyermekes családból származik) nagyra értékeli, amit a homeopátia nyújtani tud. Egy interjúban ezt nyilatkozta: „A Doctor Quinn forgatásán a testvéremtől kapott homeopátiás gyógyszerdobozban lévő dolgokkal kúráltam magam, úgyhogy egész végig egy napot se hiányoztam.” (Remélem, filmproducerek is olvassák ezt a könyvet, mert sok pénzt takaríthatnak meg azzal, ha homeopátiás kezelést ajánlanak a színészeknek – hogy egészségesek és munkaképesek maradjanak.)

Ennek a televíziós sorozatnak a cselekménye 1867-ben játszódik. A főszereplő, Michaela Quinn a Bostoni Orvosi Iskolában végzett, majd Colorado Springben kezdett praktizálni. Bostonban akkoriban az egyetlen olyan orvosképző intézmény, ahova nők is beiratkozhattak, az Új-angliai Női Orvosi Fakultás volt, amelyről tudni kell, hogy homeopátiás orvosi iskola volt. Ez az iskola 1873-ban összeolvadt a másik homeopátiás intézménnyel, a Bostoni Egyetemmel. Sajnos az írók és a producerek nem pontosan ismerték a homeopátiát ahhoz, hogy bemutassák a doktornőt munka közben, ahogy homeopátiás szereket ír fel. Ehelyett a filmsorozatban főleg gyógynövényeket alkalmaz a gyógyításban.

A való életben azonban Jane a gyógynövényalapú és a homeopátiás gyógyszereket egyaránt használja. Internetes oldala szerint: „Jelenlegi kedvencem az Arnica, ami a zúzódások és dagadt ízületek kezelésének homeopátiás szere.” Szintén nyilvánosan dicsérte az oscillococcinumot, amely influenzás tüneteket enyhítő homeopátiás gyógyszer. Férje, James Keach (1947–) befutott színész és producer (legutóbb a Walk the Line című, Johnny Cashről szóló díjnyertes film producere volt), szintén támogatja a homeopátiás és gyógynövényalapú természetes gyógymódokat.

Suzanne Somers (1946–) amerikai színésznőt legtöbben Chrissy Snow szerepéből ismerik a Three’s Company című helyzetkomédiából, illetve az Amerikai graffiti című produkcióban nyújtott „Szőke” alakításából. Két önéletrajzot, két önfejlesztő, négy fogyókúrás és két, a hormonpótlásról szóló könyvet adott ki. Suzanne Somers 2001-ben bejelentette, hogy mellrákja van, és alternatív gyógymódokkal kezelteti magát (a sugárkezelésen és a sebészeti beavatkozásokon kívül). Szándékosan döntött úgy, hogy nem csinálja végig a kemoterápiás kezelést, hanem helyette inkább a homeopátiás, gyógynövényalapú Iscador® nevű gyógyszert szedi (ennek hatóanyaga a fagyöngy).

Az Iscadort már 1917 óta használják a homeopaták, az antropozofikus orvosok, a természetgyógyászok és az onkológusok. Az Iscadorra vonatkozó információk és a biológiai hatását és klinikai hatékonyságát kimutató tanulmányok megtekinthetők a www.iscador.com címen. A gyógyszer hatékonyságát egyes rákfajták gyógyítása terén kimutató kutatásokon kívül (Augustin et al., 2005) olyan vizsgálatot is végeztek, ami azt bizonyítja, hogy a szer hatásosan alkalmazható a hagyományos kezelések mellékhatásainak csökkentésére (Bock, 2003; Bock et al., 2004).

Vanessa L. Williams (1963–) Grammy-díjas amerikai énekes és színésznő az első afrikai származású nő, aki szépségversenyen Miss Amerika címet nyert. Két albuma is aranylemez lett. 1989-ben elnyerte a NAACP Image-díjat. Számos filmben játszott főszerepet, illetve rengeteg musicalben szerepelt a Broadway-n. 2006-ban futott be, amikor az Ugly Betty tévéshow egyik főszerepét alakította.

Vanessa L. Williams négy gyermek anyja, és saját bevallása szerint valóságos könyvmoly. Falta a könyveket a születés előtti gondozásról, az anyaságról és a terhesség alatti időszakról. Vegetáriánus. Gyermekei fülgyulladásainak és hasmenéseinek gyógyítására holisztikus orvosságokat használt. Miután az iParenting Mediától megkapta a Hónap Anyukája címet 2005-ben, ezt nyilatkozta: „Az orvos kimondja a diagnózist és akkor én ott termek a homeopátiával és a gyógynövényes könyveimmel.” Williams különféle kezelési lehetőségeket használ a maga és a gyermekei számára, gyakran keveri a nyugati, a homeopátiás, a gyógynövényes és a táplálkozáson alapuló módszereket.

Michael Caine a homeopátia és a vitaminok híve

Michael CaineMichael Caine (1933–) kétszeres Oscar-díjas brit színész. Három Golden Globe-díjat nyert, és megkapta a New York-i Filmkritikusok Díját is.

2002-ben a (londoni) Times cikkezett arról, hogy sokkal jobb formában van, mint sok vele egyidős férfi, szórja a poénokat és sokkal fittebb, mint régebben. Derekát elfogadható, 96,5 cm méretűre fogyasztotta, így szemüvegével, arcszínével és ezüst hajtincseivel úgy néz ki, mint régebben a The New Yorkerben megjelent reklámokban szereplő férfiak.

„– Szeretnék minél tovább élni. Vigyázok magamra. Leszoktam a dohányzásról. Nappal egy kortyot sem iszom. Rengeteg homeopátiás gyógyszert és vitamint szedek. Naponta négy mérföldet gyalogolok.
– Hol?
– Körbe a kertemben.
– Nem unalmas?
– Nem, a saját birtokán való sétát senki sem unja” (Perry, 2002).

Tobey Maguire (1975–) amerikai színész, aki olyan szuperhősöket felvonultató filmekben játszott, mint a Pókember, illetve számos más alkotásban kapott szerepet, pl. Árvák hercege (Cider House Rules), Pokoli hétvége (Wonder Boys), és a Vágta (Seabiscuit). Valójában majdnem le kellett mondania a Pókember 2 főszerepéről, mert hátfájásban szenvedett, amit a hálóvető jelenetek okozta irritáció tovább rontott – azonban a homeopátia a segítségére sietett. Egy barátja szerint: „Tobey tele volt kétellyel az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, de most már valóságos követője ezeknek – ugyanúgy, mint a Pókember”  (www.AbsoluteNow.com, 2006. augusztus 7).

Orlando Bloom (1977–) angol színész, aki hírnevét azzal alapozta meg, hogy A gyűrűk ura trilógiában Legolast alakította, majd vezető szerepet kapott számos más nagy sikerű mozidarabban, pl. A Karib-tenger kalózai (eredeti és folytatás), a Trója, az Elizabethtown és a Mennyei királyság című filmben. A Karib-tenger kalózai egyik szereplője, Naomie Harris (1976–) a brit Vogue-nak ezt nyilatkozta: „Egy repülőutazásom alatt alaposan megfáztam, és kezdett elmenni a hangom. Nem tudtam beszélni a felvételek között, és el kellett mutogatnom, mit akarok. Orlando egyfolytában homeopátiás szereket hozott, igazán nagyon cuki volt” (2006. augusztus).

Dana Ullman

***

A könyv kapható a könyvesboltokban, és megrendelhető közvetlenül a kiadótól is, kedvezményes áron.