Szorongás ellen: homeopátia

A világon közel félmilliárd ember szenved szorongásos problémáktól, és csak Magyarországon évente 1 millió ember szed valamilyen szorongásoldó gyógyszert. Nemrég jelent meg honlapunkon egy írás, amely a szorongás és a stressz kapcsolatára világít rá, nevezetesen a helyes értelemben vett stressz jótékony hatására.

A tartós félelem betegséghez vezetA kóros szorongás, ami számos ember életét keseríti meg, legtöbbször a félelemből fakad. A félelem tárgya sokszor nincs arányban a kiváltott szorongás mértékével és idejével, főleg a következményeivel. A hosszan tartó szorongás önértékelési zavarokhoz, párkapcsolati problémákhoz, életvezetési zavarokhoz vezethet, de nagyon gyakran testi betegségek is kialakulnak, mint a gyomorfekély, bélgyulladás, cukorbetegség, magas vérnyomás, az immunrendszer gyengülése és más fizikai betegségek.

A szorongás elvezethet a pánikrohamhoz, majd a pánikbetegséghez, ami alaposan megkeserítheti a beteg életét, akár munkaképtelenséget is okozhat. A pánikroham testi és érzelmi tünetek együttese, amely mögött szervi betegség nincsen. Jellemző a nagyfokú félelem, legtöbbször halálfélelem, felgyorsult pulzus, sápadt bőr, verejtékezés, légyszomj, gyakran mellkasi fájdalommal kísérve. A roham sokszor csak eszközös és laboratóriumi vizsgálattal különíthető el egy szívrohamtól.

Szorongás ellen: homeopátia

Néhány homeopátiás szer, amely képes befolyásolni a szorongás tüneteit:
Aconit
Nagyfokú félelem, halálfélelem, melyet szapora pulzus, heves szívdobogás érzése kísér. A beteg szája kiszárad, nagyon szomjas. Szédül, hányingere van. A félelemtől szinte sokkos állapotba kerül. A nyugtalanságtól nem tud pihenni, fel-alá járkál. Jó szer baleset, erős megrázkódtatás után, pánikrohamnál.
Ambra
Különösen társaságban feszélyezett, szorong. Zavarában összevissza fecseg, nem válaszol a neki feltett kérdésekre. Értéktelennek, visszataszítónak érzi magát. Előre fél a megmérettetéstől, találkozásoktól. Ilyenkor izzad és reszket, lába hideg lesz. Szinte sohasem nevet.
Argentum nitricum
Próbatételek előtt szédül, gyomorgörcse, hasmenése és gyakori vizelési ingere lesz. Nyugtalan, mindig siet, kapkod. Fél a tömegben, a szűk helyeken. Mindig a sor szélére vált jegyet, hogy legyen menekülési lehetősége. Szörnyű dolgokon fantáziál, kényszeres gondolatai vannak. Az izgalomtól gyakran elmegy a hangja vagy bereked.
Arsenicum album
Nyugtalan, fáradt, fázós beteg. Mindenen aggodalmaskodik. Nemcsak a saját, hanem szerettei egészségéért is túlaggódik. Fél a sötéttől, betörőktől, rablóktól. Nem szeret egyedül lenni, és nem bízik meg senkiben, még a saját orvosában sem, akit ennek ellenére gyakran felkeres. Kényszeresen rend- és tisztaságmániás. Rendkívül precíz, sokat ad a megjelenésére.
Gelsemium
Lámpalázas beteg, aki hetekkel korábban fél a megmérettetéstől, vizsgától, szerepléstől. Ilyenkor mindene remeg, álmatlan, nyugtalan. A félelemtől elgyengül, járni alig tud, minden ereje elhagyja, látászavarai jelentkeznek, hangja elmegy, hasmenése lesz. Szinte teljesen leblokkol, szinte megbénul, mindene remeg. Szorongása miatt messze a képességei alatt teljesít.
Ignatia
A szorongástól hisztérikus állapotba kerül, kapkodja a levegőt, gombócot érez a torkában, nem tud nyelni, öklendezik, hány. Gyakran sóhajtozik, görcsösen ásítozik, könnyen elájul. Túlérzékeny, felnagyítja a problémákat, rágódik a múlton. Bár próbál uralkodni magán, görcsös zokogásba tör ki. Nem tűri a vigasztalást, de ki tud nyílni az őt megértő emberek felé.
Lycopodium
Új helyzetekben való megfelelés, szereplés, önbizalomhiány vált ki szorongást, ami dühkitörésekbe, önkényességbe mehet át. Gyávaságát leplezni próbálja, és a gyengébbeken próbál uralkodni. Fél az ismeretlen helyzetektől, emberektől, de ezt rejtegeti. Gyakran megbetegszik, hogy kibújhasson a feladat alól.
Moschus
Színpadias viselkedés, bizarr kézmozdulatok, sietősség jellemzi. A félelemtől gyakran elájul. Gyakoriak a gyomorpanaszok, amelyek fokozzák az izgatottságát, csuklik, nevet, borzong, fuldoklik. Mindig feszült, hipochonder, ugyanakkor önző ember, aki látványos tüneteivel próbálja céljait elérni. Főleg elkényeztetett, fiatal lányok szere.
Nux moschata
Zavarodott, egyszer sír, máskor nevet. Úgy érzi, mintha lebegne, automatikus mozdulatai vannak, nem ritkán tántorog. Idő- és térérzéke megszűnik, fásult. Szorongásai ájulásig fokozódnak, retteg a rosszullétektől. Fél a tömegben, a szűk helyen. Miközben nappal leküzdhetetlen aluszékonyságot érez, este nem mer lefeküdni, mert attól tart, meghal álmában. Szája vattaszerűen száraz, mégsem szomjas.
Stramonium
Bőbeszédű, nyugtalan, a félelemtől szinte önkívületi állapotba kerül, ilyenkor vagy elmenekül, vagy támad. Fél a sötéttől, kutyáktól, csillogó vízfelszíntől, alagútban. Gyakran felriad éjszaka, ilyenkor kétségbeesetten menekül a közelében lévőhöz.A golyócskák oldhatják a szorongást

Szorongásban használt homeopátiás gyógyszerek adagolása:

Általában, mivel általános, pszichés tünetekről van szó, a szokottnál inkább magasabb potenciákat használjunk. Ez függ többek között a betegtől, a tünetei hevességétől és a páciens szerekre való érzékenységétől. Leggyakrabban a C, CH 15, vagy inkább a C, CH 30 potencia adása indokolt. Ennél magasabb hígítás alkalmazását jobb homeopatával megbeszélni.

A kiválasztott szert néhány napig kell szedni, napi egy alkalommal 5 golyót elszopogatva. Nagyon heveny esetben a golyókat fel lehet oldani fél pohár vízben, és ebből az oldatból lehet kortyolgatni néhány alkalommal(10-20 perc különbséggel).

Fontos:

– A rendszeresen fellépő vagy hosszabb ideje tartó szorongás szakember segítségét igényli, mind a hagyományos gyógyászatban, mind a homeopátiában.
– Aki hagyományos gyógyszert kap, ne hagyja abba annak szedését, mert a hirtelen felfüggesztett gyógyszerelés nemcsak visszaesést, hanem súlyos (elvonási) tüneteket okozhat.
– A hagyományos és homeopátiás gyógyszerek együtt is szedhetők. A későbbiekben, ha a páciens állapota javul, orvosi felügyelettel lehet csökkenteni a régi gyógyszereket.
– A szorongást, különösen a régen fennálló, gyakran visszatérő, kóros mértéket öltő eseteket mindig komolyan kell venni. A homeopátiás alkati (krónikus) szer megoldást hoz, de ehhez szakember, homeopata segítségére van szükség.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata
Tanácsadás