Demencia – az évszázad betegsége?

Az orvostudomány mai fejlődése egyre hosszabb életet ajándékoz az emberiségnek, a szépség- és a gyógyszeripar újabb és újabb eszközökkel és módszerekkel teszi lehetővé, hogy testünket sokáig attraktívnak és jó egészségben tartsuk meg, közben pedig öregedő társadalmunkat egy lassan és alattomosan terjedő „kór” veszélyezteti: a demecia.

A népesség életkorának növekedésével a demenciában szenvedő emberek száma évről évre folyamatosan növekszik. 2050-re a betegek száma a mostani 36 millióról 115 millióra nőhet a világon. Az EU-ban például ez azt jelenti, hogy 100 munkaerőre 5 demenciában szenvedő beteg jut. (Allianz Demographic Pulse) A betegséget sokan nevezik az öregkor betegségének, annak ellenére, hogy akár 45 és 55 év között is felléphet bizonyos formában, illetve körülmények között (ez természetesen nagyon ritka). A 65 év alattiaknál kb. 1%-nál fordul elő, de utána erős növekedést mutat, majd a 70. életév elérése után 5 évente megduplázódik a betegségben szenvedők száma.Az "edzés" jót tesz

A demencia latin eredetű szó, az emlékezet elvesztését (mens=elme), a szellemi képességek visszafordíthatatlan hanyatlását jelenti. Folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amit memóriazavar, dezorientáció, nem megfelelő ítéletalkotás és intellektus-, személyiségváltozás, hangulatváltozások, agresszivitás, nyugtalanság és egyéb tünetek jellemeznek.

A demencia leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór, emellett a betegség leggyakrabban előforduló formái a vaszkuláris demencia, (a második helyet foglalja el az előfordulási listán), a Lewy-testes demencia, valamint a frontotemporális demencia. Ezeken kívül még egyéb keverék típusokat, altípusokat és formákat különböztetünk meg.

Lehetséges okok

Nagyon sokféle tényező válthatja ki a betegséget, de a pontos ok, ami a demenciához vezet, még ismeretlen. Három tényező összhatása nagyon valószínűsíthető. A túlöregedés, a genetikai örökölt adottságok, valamint környezeti tényezők. Erős befolyásoló tényező lehet az életmód, az elszenvedett betegségek és esetleges szociális tényezők.

A demecia napjainkban gyógyíthatatlan betegségnek számít, s amennyiben nem történik átütő siker a megelőzésben és a terápiás módszerekben, valamint nem találják meg a gyógyítás lehetőségét, feltartóztathatatlanul terjed tovább. A betegséggel kapcsolatban sok a félreértés, mint például, hogy aki megöregszik, „gyerekes” lesz, aminek szerencsére ellentmond, hogy az öregek többsége előrehaladott életkorban is teljesen tiszta gondolkozású marad. A másik, sokat emlegetett hiba, hogy ha valaki feledékeny lesz, ez egyet jelent a demencia fellépésével. Például a nevek felidézésének problémája idősebb korban teljesen normális, s nem tekinthető egyedül a demencia előjelének! Van különbség az idősek és a fiatalok között abban, hogy az idősebbeknek hosszabb időre van szükségük arra, hogy tapasztalataikat felidézzék az emlékezetükből, s ez több energiát igényel, mint a fiataloknak. Itt az ok az, hogy idősebb korban az élet minden területén egy bizonyos lassúbbodás lép fel, s a benyomások megőrzéséhez és reprodukálásához is hosszabb idő szükséges. Tévhit az, hogy az összes demeciában szenvedő beteg egyforma, mert a különbség pontosan ugyanolyan nagy, mint az egészséges embereknél. Más szavakkal: minden demeciában szenvedő beteg más, és ennek következtében egyedülálló!

A homeopátia éppen ezeket a különbségeket figyelembe véve segítheti elő a megfelelő tünetek elemzése alapján, hogy a betegséget feltartóztassuk, folyamatát lassítsuk, és hosszabb ideig tudjunk biztosítani a betegnek a minőségibb életet.

Lycopodium clavatum

Az egyik legjobban használható szer az idősebb korúak kezdődő demenciájában. Jellemzi a memóriazavar. A beteg szellemi munka közben kifejezési nehézségekkel küzd, keresi a szavakat, nem tudja, mit csinált éppen, mit szeretett volna mondani, neveket felejt el. Hibákat követ el az olvasásnál, a számolásnál, az írásnál, ahol kihagy betűket, szavakat. Beszéd közben nem jó szavakat, kifejezéseket használ. Sokszor nem tudja befejezni a mondatot. Fél attól, hogy kinevetik, hogy hibát követ el, és fél az új dolgoktól, bizonytalanná válik. Ami egyedi a szernél, hogy bizonyos fokú diktatórikusság jellemzi az elmeállapotát, parancsolgat, nagyon ingerlékeny, indulatos. Sokszor emésztési problémái vannak, puffadások, szelek jellemzik. Nagyon kívánja az édességet. A tünetei reggel ébredésnél és délután 16-20 óra között rosszabbodnak. A folyamatos mozgás, friss levegő javítja a kedélyállapotát.

Arsenicum album

Az emlékezetzavar itt már a memória leépülésével jár, hosszabb ideig tartó emlékezetkiesések jellemzik. A gondolatok hiánya léphet fel, a beszéd összefüggéstelenné, érthetetlenné válhat. Apátia, érdektelenség, depresszió jelentkezik. A beteg hallucinál, azt hiszi, mindig megfigyelik őt, tolvajokat és ízeltlábúakat láthat maga körül. Mély bizonytalanság, sebezhetőség és kiszolgáltatottság érzése uralja. A szer legjellemzőbb tulajdonságai a félelem, a nyugtalanság. A kínzó félelem erősödik éjszaka, sötétében, az ágyban, ezért mindenáron fel kell, elhagyja az ágyat. A félelemnek testi megnyilvánulását is megfigyelhetjük: szívdobogás, gyomortáji fájdalom, izzadás, remegés és fokozott gyengeség lép fel. Fél az egyedülléttől, szorong, úgy gondolja, meg fog halni. A nyugtalansága miatt egyik helyről a másikra megy, állandóan menetel, egészen a teljes kimerülésig. Fáradtsága ellenére nem tud elaludni, a belső nyugtalanság, feszültség miatt nem képes megpihenni. Gesztikulál, a kezeivel mindig tesz valamit, akaratlanul felemeli a feje fölé, csavargatja az ujjait. Érdekesség, hogy ezek a betegek szeretik, vagy korábban szerették az alkoholos italokat, különösen az édes likőröket. Gyakran tapasztaljuk, hogy már délelőtt is szívesen nyúlnak a pohárhoz. Általános fogyás, nagyfokú erőtlenség, fokozott fázósság jellemzi őket. A tünetek általános javulása figyelhető meg külső melegre, meleg ételek és italok fogyasztása után.

Barium carbonicum

Ennél a szernél a demencia már nagyon előrehaladott, a memóriazavar igen kifejezett, főleg idősebb korban. Eredménytelen próbálkozás jellemzi, hogy valamit a gondolataiba felidézzen. Feltűnő a feledékenysége. Semmilyen szellemi munkavégzésre nem alkalmas, nem tudja, mit szeretett volna mondani és tenni, elfelejt szavakat, neveket, a mondatot nem tudja egy teljesen egyszerű szóval folytatni. Annyira elmerült önmagában, hogy nem megszólítható, vagy csak nagyon lassan válaszol. Hallucinációk, érzéki csalódások, fantáziálások jellemzik. Dacos, engedetlen. Zavarodott, tehetetlen, nehézkes. Fél az idegenektől, a társaságban, a sötétben. A legjellemzőbb tünetei közül kiemelendő a gyermekes viselkedés, a „második gyermekkor”. Nagyon kifejezett szellemi és testi gyengeség jellemző. Testileg a mirigyek duzzanata, az egész test teljes merevsége, érzéketlensége tapasztalható. Tüneteit a mozgás javíthatja.

A kezelésben jól használható szerek lehetnek még:

Ambra grisea

A demenciát ennél a szernél a gondolat nélküliség, társaságellenesség, embergyűlölet, szenilitás, fantáziálás, hallucinációk jellemzik. Az egész betegségre a korai kezdet jellemző. Tériszony, tájékozódási nehézségek, valamint depresszió és gyengeség léphet fel. Kiemelendő tulajdonság, hogy a beteg nem tudja maga körül elviselni az idegeneket, főleg nem székletürítés közben.

Conium maculatum

A beteg félős, kedvetlen, bosszús, ideges. Ezzel együtt felléphet apátia és részvéttelenség. Fél az egyedülléttől, ugyanakkor fél az emberektől is. Sokszor hosszan tartó bánat előzi meg a betegséget, ami emlékezetkihagyással kezdődhet, és a teljes elbutulás, agyi leépülésig vezethet. Gyakori tünet a szédülés, amit már a szem mozgatása is kiválthat.

Hyoscyamus niger

Részleges demencia, féltékenységgel, nyugtalansággal. Érzéki csalódások, hallucinációk, rögeszmék. Ölni szeretne. Szemérmetlenség jellemzi, gyakran pucérra vetkőzik és mutogatja magát. A „levegőben szálló” pelyhek után kapdos és számolja azokat. Legfeltűnőbb a betegek erős agresszivitása.

Nux vomica

Kezdődő demenciában az altatással járó műtéti beavatkozás előidézheti a tünetek rosszabbodását és egy agresszív viselkedés felléptét. Ha a narkózist, mint kiváltó okot gyanítjuk, használhatjuk ezt a szert demenciában, mert a Nux vomica a narkózis utóhatását enyhítheti.

Plumbum metallicum

Az arteriosclerosis és agyi sclerosis egyik fő szere, amit a demens betegeknél nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az összes funkció lelassul, nem tudja kifejezni magát. Hallucinál, rögeszméi vannak. Mindenki „ördög”, összeesküvést szőnek ellene. Rángatózik és remegnek a végtagjai.

Összeállításunk csupán lehetőségeket vet fel, amivel korunk egyik betegségét, a demenciát homeopátiás, szelíd módszerekkel enyhíthetjük, kialakulását lassíthatjuk. A homeopátiás szerek használatával a gyógyszerek, nyugtatók adása esetleg csökkenthető. Mind a fent említett szerek szedése, mind a hagyományos gyógyszerek csökkentése csak homeopátiával gyógyító orvos felügyelete mellett ajánlatos.

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás vagy egy jó hobbi, ami a szellemi tevékenységet edzi, mint minden más betegségnél, itt is nagyon jó hatással lehet a demencia kialakulásának megakadályozásában vagy késleltetésében.

Ivánkay Márta, dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata
Tanácsadás