Homeopátia gyerekek számára

A gyerekek gyakran megsérülnek kerékpározás, játék, szaladgálás közben. Ezek többnyire csak enyhe sérülések, ám segítségre szükség van. Csecsemő- és gyermekkorban sok tipikus panasz és gyermekbetegség esetén hatékony segítséget jelenthet a homeopátia, a bajok szelíden kezelhetők, sőt akár meg is akadályozhatók ezzel az alternatív vagy kiegészítő gyógymóddal.

A felnőttekével szemben a gyermek szervezete a homeopátiás kezelésnél kevésbé van kitéve olyan zavaró hatásoknak, mint a kávé és az alkohol fogyasztása, valamint a munkahelyi stressz. A betegségek tünetei gyermekeknél világosabban előtűnnek, ami megkönnyíti a megfelelő homeopátiás szerek kiválasztását.

A tipikus gyermekkori betegségek is könnyebben kezelhetők, például a rubeola, kanyaró, szamárköhögés és mumpsz. Mindig orvossal kell konzultálni, és a homeopata segítségével kell kiválasztani a gyermek igényeinek megfelelő szert. A homeopátiában nincsenek speciális eszközök a gyermekek számára, sem a potencia kiválasztása, sem a golyócskák beadásának gyakorisága és száma nem különbözik a felnőttekétől. Gyermekeknél azonban mindig golyócskákat, vagy alkoholmentes cseppeket kell használni és ügyelni arra, hogy ezek lehetőleg sokáig maradjanak a szájban, mert csak így fejthetik ki hatásukat.

Milyen homeopátiás szerek alkalmasak gyermekeknek?

Az alábbiak csupán ajánlások, és nem helyettesítik a homeopata vagy orvos diagnózisát és kezelését.

BelladonnaBalesetek/sérülések/izomláz

Elesésnél Arnica ajánlott. Ez támogatja a sebgyógyulást és egyben vérzéscsillapító is. Fej- szemsérülésnél, vagy agyrázkódás gyanújánál azonban orvost kell hívni.

Rovarcsípések

Rovarcsípés megelőzésére bevált a sarkantyúfű (Staphysagria). Csípésnél, akár egy kullancscsípésnél is mocsári molyűzőt (Ledum), közönséges tőzegrozmaringot (Andromeda arborea) használnak. Méh- vagy darázscsípés esetén bevált az apró csalán (Urtica urens).

Napégés/napszúrás

Ha intenzív napozás után a bőr forró és piros, Belladonna (nadragulya) enyhítheti. Napszúrás ellen is hatásos szer.

Fogfájás/fogzás

Heves fogfájásnál először Belladonnát kell beadni. Ha az állkapocs is duzzadt, kamilla (Chamomilla) csökkentheti a gyulladást. A Belladonna és Chamomilla használható a kisbaba fogzása esetén is.

Gyermekbetegségek

Általánosan fontos szer tipikus gyermekbetegségek esetén a Sulphur (kén). Ezt használják skarlát, rubeola, kanyaró esetében, ha a kiütések még nem jelentek meg. Kén használható azonban más gyermekbetegségeknél is homeopátiás méregtelenítésre. A legfontosabb anyagok a bárányhimlőnél: Belladonna, sisakvirág (Aconit), vas-foszfát (Ferrum phosphoricum) és díszszömörce (Rhus toxicodendron). A skarlátnál és a mumpsznál Belladonna a bevált szer. Vörheny esetén a Belladonna mellett a Ferrum phosphoricum a fő gyógyító szer. Komplikációknál mindig az orvos tanácsait kell követni!

Álmatlan éjszakák

Az alvászavaroknak különböző okai lehetnek a csecsemőknél és kisgyermekeknél. Általánosan bevált szerek a Chamomilla, zab (Avena) és Arnica, amennyiben a gyermek nem tud aludni, és teljesen kimerült.

Nátha/megfázás/köhögés/influenza

Fertőzés kezdetén használható a Ferrum phosphoricum. A lázzal kísért fertőzés Belladonnával vagy Chamomillával kezelhető. Nátha esetén szivacstök (Luffa) használható. A Belladonna és a Ferrum phosphoricum hatásos köhögésnél és torokfájásnál is. Amikor egy csecsemő orrdugulástól szenved, és ennek megfelelően nehézséget okoz a szopás is, bodzát (Sambucus) lehet használni.

Gyomor-bélpanaszok

Az Okoubaka (szantálvirágúak családjába tartozik) széles körben használható hányinger, hányás, hasmenés és gyomorfájás esetén, és alkalmas utazási betegségnél is. Romlott étel fogyasztása után, vagy ha a gyermek nyeldekel, de nem tud hányni, farkasmaszlagot (Nux vomica) alkalmazhatunk. Zsíros, vagy édes étel kihányása után kökörcsin (Pulsatilla) adható be.

(Németből fordította: Koncz László)