Gyógyítás a homeopátia modellországában

„Homeopata orvoshoz vagy nyugati orvoshoz jött?” Ezt a kérdést teszik fel minden beérkező betegnek bejelentkezéskor nap mint nap, több mint 5 ezer indiai állami klinikán. Az ún. kafetéria típusú alapellátásban a beteg a rendelőbe érkezéskor megválaszthatja, milyen medicinával kíván gyógyulni. Indiában évente 12 magyarországnyi embert kezelnek homeopátiával.

A beteget – döntése szerint – a megfelelő gyógyítóhoz, illetve orvoshoz irányítják; az adott intézmény adottságainak megfelelően az akadémikus orvoslást végző nyugati orvoshoz, ájurvédikus orvoshoz vagy homeopata orvoshoz. Külön sorban szolgálják ki az idősebbeket, hogy ne kelljen sokáig állva várakozniuk. A homeopátiás gyógyszertár az épületen belül található.
Homeopátiás gyógyszerek ingyen
India-homeo-gyogyszerekA kémiai gyógyszerekkel ellentétben a beteg az orvos által felírt homeopátiás gyógyszerekhez ingyen jut hozzá, ezért a homeopátiás gyógymód használatát – az egészségbiztosítással nem rendelkező nagy többségtől kezdve a legszegényebbekig – mindenki megengedheti magának.
Mindenki saját elképzelése alapján választ orvost. Van, aki kizárólag a gyógyszerek ingyenessége miatt választja a homeopátiát a modern orvoslással szemben, van azonban, akit homeopátiával gyógyult rokona ösztönöz homeopátiás kezelésre. Akad olyan is, aki a mellékhatások elkerülése végett választja a hasonszenvi kezelést, majd van, aki utolsó lehetőségként tekint e szelíd gyógymódra, miután krónikus betegségét a modern módszerekkel nem tudták meggyógyítani. Vannak emellett, akik a modern nyugati orvoslás által kínált és számukra jól bevált terápiáért, gyógyszerekért jönnek. Mindenki a neki megfelelő sorba áll be.
Homeopátia a járó- és fekvőbeteg-ellátásban
Állami vagy magánúton Indiában jelenleg összesen 120 millió ember gyógyul homeopátiával, ami 12 magyarországnyi lakosságnak felel meg. Becslések szerint ez a szám 2017-re 160 millióra is emelkedhet. A fent bemutatott kafetéria stílusú, állami finanszírozású homeopátiás klinikák és kórházak teljes joggal vesznek részt a járó- és fekvőbeteg-ellátásban. Erre Európában elvétve akad példa, néhány kisebb kivételtől eltekintve, mint például a londoni Royal Hospital for Integrated Medicine és bizonyos magánklinikák.
A homeopátiás rendelőkben és kórházakban egy homeopata orvos naponta körülbelül 100 beteget lát el. A homeopaták és a modern orvosok között jó az együttműködés, a nehéz eseteket egymáshoz utalják vagy konzultálnak egymással. A gyógyítás mellett kutatómunka is folyik: azokat a betegeket, akik beleegyeznek a klinikai vizsgálaton való részvételbe, külön homeopata kutatóorvosok kezelik. Általános szabály, hogy a homeopátiás kezelésre nem reagáló vagy a homeopata orvosok megállapítása szerint a homeopátiás kezelés korlátain túlmutató eseteket, szigorú protokollt követve, a nyugati medicinát alkalmazó közeli kórházba irányítják át.
India méltán tekinthető a homeopátia modellországának. Ebben a két és fél évezredes hagyományos gyógyítási múltra visszatekintő ázsiai országban a homeopátia az egyetlen, államilag is elismert, európai eredetű komplementer gyógymód, valamint egyben az egyik legnépszerűbb és legelismertebb is.
India-homeo-epulet250 ezer homeopata orvos
Jelenleg megközelítőleg 250 ezer regisztrált homeopata orvos és gyógyító dolgozik az országban, valamint összesen 180 homeopátiás orvosi iskola működik, melyekben évente 12 ezer új homeopata orvos szerez diplomát. A nagyobb szezonális járványokat már egyre több érintett tartományban homeopátiás gyógyszerek terítésével előzik és fékezik meg. A homeopata orvosok a hagyományos nyugati orvosokéhoz hasonló orvosi egyetemet végeznek, de a bevezető egészségügyi tantárgyak után – a modern akadémikus orvoslás kémiai gyógyszeres terápiája helyett – már kizárólag homeopátiás egészségfilozófiát és terápiát tanulnak. Képzésüknél fogva egyszerűen beilleszthetők az egészségügyi alap- és szakellátás rendszerébe, hiszen a modern nyugati medicina diagnosztikai és klinikai elemeit ugyanúgy ismerik, mint az akadémikus orvoslást gyakorló orvostársaik.
És most vissza Magyarországra. Elképzelem, ahogy bemegyek a kerületi háziorvosi rendelőbe, és a recepciós azt kérdezi tőlem, mosolyogva: „Hagyományos orvoshoz vagy homeopata orvoshoz jött, kérem?” Választásom és az ezt követő ingyenes konzultáció után pedig átveszem ingyenes homeopátiás gyógyszeremet a kis gyógyszeres ablaknál. Miért is ne? Ha 120 millió betegnél meg lehet oldani, alig 9-10 millió esetében miért ne lehetne?
Következő cikkem témája egy méretében és oktatási minőségében is modellértékű indiai homeopátiás orvosi iskola és kórház.

Székely Andrea
ms.szekely@gmail.com

A szerző a budapesti brit–magyar CHE Homeopátiás Magániskola igazgatója, ezúton is köszönetet mond Shri Nilanjan Sanyal úrnak, az indiai AYUSH Minisztérium államtitkárának és őexellenciája Malay Mishra úrnak, az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetének a 2014-es indiai homeopátiás tanulmányút lehetőségének megteremtéséért.

További info a CHE honlapján.

Sorozatunk más cikkei:

Kolkata: orvosi iskola és oktató klinika

Jógaminisztérium és homeopátiás kutatások