Kolkata: orvosi iskola és oktató klinika

A mennyországba jutottam – gondoltam, ahogy áthaladtunk a kolkatai homeopátiás orvosi iskola kapuján. Európában ilyen látványban sem homeopata hallgatóként, sem homeopátiás iskola vezetőjeként nem volt még részem. érkeztem. Ez a kolkatai Nemzeti Homeopátiás Intézet Orvosi Iskola és Kórház, vagyis a National Institute of Homoeopathy (NHI) hatalmas kampusza.

A kocsiból kiszállva úgy éreztem, megvalósult álmaim földjére léptem. A kampusz főépületében India méretében és oktatási minőségében is modellértékűnek tartott orvosi iskolája és kórháza, a melléképületekben pedig a homeopata orvostanhallgatókat, tanárokat és rezidens kutatókat elszállásoló kollégiumok és adminisztratív tömbök vettek körül. Egy építés alatt lévő, félkész épületben további oktatótermek vártak használatba vételre, velük szemben Hahnemann tekintélyesen mosolygó bronzszobra előtt nyíltak a virágok.

Jól szervezett sürgés-forgás

Az NHI rektora és vezető tanárai kíséretében először az oktatási létesítményeket tekintettem meg. Előadók, gyakorlati tantermek, anatómia terem és bonctani laboratórium, gyógyszertani tanterem, szaklaboratórium és könyvtár fogadott. Éppen ilyen iskolát szeretnék Magyarországon! – határoztam el magamban azon a napon.

India-homeo-gyogyszerek-2A kórházba lépve jól szervezett sürgés-forgást tapasztaltam. A járóbeteg osztályokon orvostanáraik felügyelete mellett fehér köpenyes homeopata orvostanhallgatók fonendoszkóppal a nyakukban szorgoskodtak betegeik körül. A diagnosztikai részlegekben EKG-, röntgen- és ultrahang technikusok és patológiai laborasszisztensek foglalatoskodtak képalkotó és diagnosztikai módszereikkel. A gyógyszertárban homeopátiás patikusok rendszereztek barna üvegcséket, fehér golyócskákat és porokat papírtasakba, kiadásra várva, miközben betegek – szülők, gyermekek, idősek – vártak türelmesen sorukra a dél-indiai melegben. Százával sorakoztak férfiak, asszonyok, kíváncsi szemű gyermekek. Néhány gyermek azonnal anyja szoknyája mögé bújt, ahogy meglátott.

Megmutatták még az oktató műtőt is, ahol kisebb műtétek zajlanak. A homeopátiás orvosok tanulmányaik során az alapvető sebészeti beavatkozásokban is jártasságot szereznek, a komolyabb sebészeti eseteket pedig a közeli allopátiás kórház sebészetére irányítják át.

A homeopátia nemzetközi nyelve

A fekvőbeteg osztály ágyain zöld, nem fehér lepedő. Itt két beteggel beszélgettem: az egyik súlyos vesegörccsel járó nefrotikus szindrómában, a másik vérzékenységben szenvedett, de már gyógyulóban voltak. Kórlapjukon a jól ismert szerek szerepeltek: Lycopodium, Berberis, Phosphorus. Ahogy a szerekre terelődött a szó, a homeopátiás orvosokkal azonnal megértettük egymást, és lelkes eszmecserébe fogunk a homeopátiásan hígított Cortisol hatékonyságáról szteroid-túladagolás esetén. Az, hogy más földrészről származunk, hirtelen elfelejtődött.

India-homeo-kettenA Nemzeti Homeopátiás Intézet Orvosi Iskola és Kórház az indiai homeopátiás orvosképzés gyöngyszeme a homeopátia indiai fellegvárának tekintett Nyugat-Bengáliában. Oktató kórháza saját 100 ágyas, nemsokára 250 ágyasra bővülő fekvőbeteg osztállyal, napi 2000 beteget fogadni képes járóbeteg klinikával, 400 ágyas kollégiummal és 10 hektáros füvészkerttel büszkélkedhet. Az alapképzésben 40 állandó tanár és 30 óraadó oktató, a posztgraduális képzésben 50 konzulens és vizsgáztató vesz részt. A tanulmányi követelmények teljesítését a Nyugat-Bengáliai Egészségtudományi Egyetem ellenőrzi, itt vizsgáznak a hallgatók.

180 homeopata orvosi iskola

A Narendra Modi által vezetett új kormány talán a világon egyedülálló módon egyik fő céljának tűzte ki az Indiában olcsónak és hatékonynak tartott homeopátiás ellátásnak a modern nyugati medicina szintjére történő fejlesztését, hogy az – az ájurvéda és más hagyományos gyógyítási rendszerek mellett – oroszlánrészt vállalhasson az 1,2 milliárdos lakosság folyamatos egészségügyi alap- és szakellátásában.

Az ehhez szükséges homeopata szakemberek állami és magániskolákban történő képzése az ún. AYUSH komplementer medicina minisztérium által finanszírozott, de szakmailag autonóm központi homeopátiás tanács felügyelete alatt áll. Ez felelős mind a 180 homeopata orvosi iskola működésének szabályozásáért, a végzett homeopata orvosok regisztrációjáért és továbbképzésük nyilvántartásáért. Modellértékű intézményrendszer a javából.

Sorozatom záró cikkében az indiai állami homeopátiás kutatások rendszeréről lesz szó.

Székely Andrea
ms.szekely@gmail.com

A szerző a budapesti brit–magyar CHE Homeopátiás Magániskola igazgatója, ezúton is köszönetet mond Shri Nilanjan Sanyal úrnak, az indiai AYUSH Minisztérium államtitkárának és őexellenciája Malay Mishra úrnak, az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetének a 2014-es indiai homeopátiás tanulmányút lehetőségének megteremtéséért.

További info a CHE honlapján.

Sorozatunk más cikkei:

Gyógyítás a homeopátia modellországában

Jógaminisztérium és homeopátiás kutatások