Hulladékból – újat!

Tudja Ön, mi a szelektív hulladékok sorsa? Tudja, mi készül a különböző hulladékfajtákból? Kíváncsi rá, és megmutatná a gyerekeinek, tanítványainak is? Látogasson el a kiállításra!

20100309-recycling_megnyit_kicsiA rendkívül népszerű Hulladékból Termék című vándorkiállítás – több vidéki felsőoktatási intézmény után – most Budapesten is bemutatkozik hazánk legrégebbi és legnagyobb egyetemén, a 375. emlékév egyik kiemelt eseményeként. A helyszín kiválasztásának másik oka, hogy az idei Educatio kiállításhoz kötődően már az ELTE kampányában, pedagógiai programjában is jelentős helyet foglal el a fenntarthatóságra, környezettudatosságra nevelés is, valamennyi kar valamennyi hallgatóját érinti.

A kiállítás munkanapokon 2010. március 9-18 között, 8 és 20 óra között lesz megtekinthető az ELTE Lágymányosi Campusának déli épületében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c. déli tömb). A belépés díjtalan.

A megnyitót 2010. március 9-én, kedden 11 órakor tartják a „C” aulában (déli tömb). A kiállítást Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és dr. Hudecz Ferenc egyetemi tanár, az ELTE rektora nyitja meg.

 Filmvetítés, játékok, ökotombola

 A megnyitó után tárlatvezetéssel, Fair Trade Kávézóval és az ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért csoport (ELTE EKSZ) környezetvédelmi programjával várják az érdeklődőket. A közös intézményi és civil megmozdulás célja a környezetvédelmi szemléletformáláson kívül a hallgatók bevonása a szakmai civil szervezetek anyagain alapuló interaktív környezettudatosságra nevelő programokba (játékok, filmvetítés, környezettudatos ötletek, ökotombola, Fair Trade büfé), valamint a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésébe az ELTE épületein belül.

Az ELTE vezetői fontosnak tartják, hogy hallgatóik már a képzés során gyakorlati ismereteket szerezzenek a környezet védelmének lehetőségeiről, aktívan közreműködjenek a munkában, kiteljesítve és fejlesztve kreativitásukat. Egyrészt – az aktív munkán keresztül – az ismeretek beépülnek a mindennapi tanulmányokba, majd később az életpálya során tovább hasznosulnak, másrészt a környezettudatossággal kapcsolatos információk így közelebb kerülhetnek a tanárokhoz, a hallgatókhoz és az intézményi dolgozókhoz is. A kiállításra készített tájékoztató kiadványok, mappák, szórólapok, a táskák és a tollak újrahasznosított, környezetbarát anyagokból készültek.

 Az a legjobb hulladék, ami nincs

 20100309-szeged-m_anyag_kicsiAz ÖKO-Pack Csomagolási Hulladékok Hasznosítását Koordináló Nonprofit Kft., valamint A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által létrehozott egyedülálló kiállítás olyan hazai termékeket mutat be, amelyek a Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek. A bemutatóval is erősíteni kívánják a szelektív hulladékgyűjtéssel, az újrahasznosítással, környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozók, intézmények hitelességét, az irántuk és az újrahasznosított anyagból készült termékek iránti bizalmat. A kiállítás installációja maga is újrahasznosított kartonpapírból készül.

A kiállítás nem csupán az egyetemistáknak szól. Célja, hogy a lakosságot is meggyőzzék arról: nem hiába fordítanak gondot a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen abból valami új, hasznos keletkezik. Azt is szeretnék felkutatni, milyen lehetőségek fokozhatják a másodnyersanyagok felhasználását, feldolgozását, és céljuk, hogy őszintén beszéljenek a fenntarthatóságról – hiszen az a legjobb hulladék, ami nincs…

Az első bemutatóra 2006 márciusában került sor Budapesten, és az ott tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel napjainkig 38 hazai nagyvárosban több mint 200 ezren tekintették meg. Az eddigi tapasztalatok alapján a szervezők elmondták, hogy a PET-palackok, üvegek, alumínium és italos kartondobozok, gumiabroncsok, a zöld hulladék, valamint a papír újrahasznosításának lehetőségei és eredményei valamennyi helyszínen nagy meglepetést okoznak.

 A kiállítás kisebb változata vándorkiállításként már hetek óta látható az ELTE más-más intézményeiben, jelenleg a Kerekes úti kollégiumban látható, március 12-éig. Ezután a kiállítás továbbutazva minden érdeklődő karra és kollégiumba eljut. Az ELTE intézményeiben hónapokig bemutatkozó, úgynevezett „kis kiállítást” már eddig is több százan tekintették meg.

 További információk: Hankó Gergely, 06 70/249-61-13, www.hulladekboltermek.hu

(Forrás: elte_sajtokozlemeny.pdf ; www.hulladekboltermek.hu, A kiállítás célja és Aktuális kiállítás)

 

G. Á.