Zöld iroda – jobb egészség (1)

Napjaink több mint egyharmadát zárt irodában ülve töltjük, így joggal merül fel az igény egy egészségesebb, emberbarátabb munkahely kialakítására. És ha az átalakítás még környezeti és gazdasági hasznokkal is párosul, a cégvezető, a tulajdonos vagy befektető is hamarabb meggyőzhető arról, hogy itt az ideje irodánkat – a mai elvárásoknak megfelelően – környezet- és emberbaráttá tenni.

20100517_zoldiroda1Az irodák működésének környezeti hatásai kevésbé nyilvánvalóak, mint az ipari és a mezőgazdasági termelésé, de beláthatjuk, hogy az egyre szaporodó (és magasodó) irodaépületek és az irodai alkalmazottak növekvő létszáma környezeti hatása mára nem elhanyagolható. A környezettudatos szemlélet és a zöld megoldások ezért az irodákban is egyre fontosabbak. Éves szinten jelentős mennyiségű energiát, papírt, irodaszereket fogyasztunk, reklámanyagokat gyártunk, gépeket használunk, utazunk és szállítunk. Egy cég, iroda megítélését ma már egyre inkább befolyásolja az is, mennyire vállal felelősséget a környezetért, hogyan oldja meg ezeket a mindennapi feladatokat.

Szerencsére az irodai élet mindennapi feladatait is meg lehet oldani környezet és emberbarát módon. Erre kínál lehetőségeket, alternatívákat a 2010. május 18-án, ingyenesen látogatható Zöld Iroda kiállítás a Kinnarps Irodaházban (XIII. kerület Váci út 92.) A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért idén a negyedik alkalommal rendezi meg a kiállítást és a Zöld Iroda Programhoz kapcsolódó Zöld Iroda Versenyt, melyre idén február 5-ig lehetett jelentkezni. A kiállításon a verseny győzteseit is kihirdetik és díjazzák.

A kiállítás

20100517_zi_kiallitas_logoA kiállításra ingyenesen látogatható, csak regisztráció szükséges. A szervezők mindenkit várnak, elsősorban vállalatok-, intézmények- beszerzői, oktatási intézmények képviselőit. Azoknak is ajánlják a kiállítást, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, vagy megtalálni szervezetük számára a megfelelő irodaházat, ahol zölden működtethetik irodájukat, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá, hol találják meg a megfelelő partnereket.

A program célja a környezetbarát irodai megoldásokat kínáló cégek seregszemléje mellett az irodazöldítéssel elérhető egyéb előnyök, lehetőségek bemutatása. A kiállítás mellett érdekes és hasznos szakmai előadásokkal is várják a szervezők a látogatókat.

A rendezvény Magyarországon arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy iroda kialakításánál a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével nem csupán emberbarát munkahelyet teremthetünk, de megtakarításokat is elérhetünk. Az emberbarát, családbarát, ergonomikus iroda kialakítása, a környezet és egyéb munkafeltételek javulása, ezen kívül a dolgozók életére, egészségére is hatással van. Így akár a betegségből adódó kiesés vagy a fluktuáció is csökkenthető és a dolgozók elégedettsége is növelhető. Így több szempontból javul a cég hatékonysága is.

A Zöld Iroda Program

A Zöld Iroda Programot a KÖVET szakértői dolgozták ki 1999-ben. Azóta számos iroda esetében segítették a program sikeres bevezetését. A program célja az adott szervezet irodáinak környezetközpontú fejlesztése az ökotérképezés módszerével, a környezet- és emberbarát működés feltételrendszerének kidolgozása, a működési költségek optimalizálása, a szervezet működéséből fakadó káros környezeti hatások csökkentése, illetve a dolgozók, vezetők környezettudatosságának növelése.

A Zöld Iroda Program bevezetésének legegyszerűbb módja, ha lépésről lépésre haladunk. A program sikerességéhez a vezetők és a munkatársak támogatásának megléte elengedhetetlen. Fontos, hogy a programban résztvevők megértsék az ügy fontosságát és kiálljanak mellette, ezért a belső és kommunikációban érdemes a megértésre, elfogadásra nagyobb hangsúlyt helyezni. A program megvalósításához és fenntartásához kialakított kereteket csak ez után érdemes lefektetni és a szabályokat kidolgozni. Végül, egy környezet- és emberbarát iroda hosszú távú működtetéséhez rendszeresen felül kell vizsgálnunk zöld iroda programunkat, melyhez az ellenőrző listák nyújtanak segítséget.

A verseny

20100517_zi_verseny_logoA versenyre minden évben nevezhet bármely olyan vállalat, hivatal, intézmény, ahol irodai munka folyik. A díjra pályázhat a már környezet- és emberbarát módon üzemeltetett irodák és azok is, akik a közeljövőben térnek át a zöld irodaműködtetésre. A verseny célja: minél nagyobb mértékben megfelelni a Zöld Iroda szempontrendszernek, amely a Zöld iroda kézikönyv mellékletében megtalálható.

A versenybe bekapcsolódó irodáknak két áll rendelkezésükre, hogy a lehető legtöbbet kihozva irodai működésükből Zöld Irodává váljanak. A verseny indulásakor a jelentkezőknek egy tesztet kell kitölteniük, amely alapján felmérik az induló iroda jelenlegi állapotát, a legnagyobb segítségre szoruló területeket és a segítségnyújtással kapcsolatos igényeket. Versenyzőink számára folyamatosan segítséget nyújtunk a zöldüléshez.

A versenyzők megkapják a Zöld iroda kézikönyvet; és félnapos műhelymunka keretében segítséget kapnak ahhoz, hogy eligazodjanak a Zöld Iroda alapismeretekben, kérdéseket tehetnek fel, továbbá tippeket és ötleteket is gyűjthetnek. A szervezők a versenyzők számára telefonon és e-mailben is segítséget nyújtanak a verseny ideje alatt felmerülő kérdésekben és elektronikus hírlevél is támogatja a munkát, aminek a segítségével az irodák lépésről lépésre felülvizsgálhatják és javíthatják környezeti teljesítményüket.

A verseny az állapotfelmérő kérdőívek ismételt kitöltésével és egy helyszíni bejárással (audit) zárul, amikor a KÖVET szakértői vizsgálják meg, hogy az adott versenyző mennyit fejlődött a verseny ideje alatt, mennyire aktívan vett részt a versenyben, illetve milyen mértékben tudott megfelelni a Zöld Iroda kritériumoknak. A versenyzők teljesítményét pontokra számolják át. A díjakat egy független zsűri ítéli oda, nyilvános szempontrendszer alapján.

Díjátadó

A legtöbbet fejlődött – a versenyben a legnagyobb pontszámváltozást elérő – iroda lesz 2010 Legtöbbet Zöldült Irodája, míg a legtöbb pontot elérő – a versenyben legjobban teljesítő – iroda a 2010 Zöld Irodája díjat kapja meg. A végeredmény a 2010-es Zöld Iroda Kiállításon ünnepélyes keretek között kerül kihirdetésre. Az év Legzöldebb és Legtöbbet zöldült irodáinak járó díjak 4 kategóriában, ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra. A díjátadót követően sajtótájékoztatóra kerül sor.

Folytatjuk…

(Forrás: www.zoldiroda.hu)