Zöld iroda – jobb egészség (3)

Az irodai élet és gazdálkodás nem ér véget a cég falain belül. A cég és a munkatársak életére és a környezetre hatással van az, ami a céghez bejut és az, amit kibocsát. A cég kommunikációja az egész arculatot és a vállalkozás társadalmi megítélését is befolyásolja.

Zöld iroda és utazás

20100519_bicycleLegtöbb munkahelyen nem kevés terhet ró a dolgozókra, vezetőkre és a munkamenetre egyaránt a napi bejárás, hazajutás, parkolás, céges utak megszervezése és általában a szállítás. A program része lehet akár céges busz indítása a dolgozók be- és hazaszállítására, tele-autó program szervezése – kisebb cégeknél – vagy a tömegközlekedés támogatása. Nagyszerű alternatíva a kerékpáros-barát munkahellyé válás, ezzel együtt – akár fedett és őrzött – kerékpár tárolók és zuhanyzók, öltözők biztosítása a dolgozóknak. Ez utóbbi a bejutáson kívül a dolgozók egészségi és fittségi állapotára is jótékony hatással lehet.

A dolgozókról való gondoskodáson túl a környezettudatos és egészséges közlekedési feltételek megteremtése, a közlekedési és szállító eszközök beszerzése költségcsökkentő beruházás is lehet. Egy saját, környezetbarát, átalakítható kisbusz vagy nagyobb busz a napi közlekedésen túl más célokra is használható, például céges utak szervezésére vagy szállításra, munkaidőben vagy „üresjáratban” akár busz-büféként is szolgálhat a cég udvarán.

Néha az is megfontolandó, hogy a hosszú utazás helyett inkább az egyre szélesebb körben elterjedő távmunkát vagy webkonferenciákat részesítse előnyben a cég, ha a technikai feltételek vagy a munka jellege ezt megengedi. Ezzel nem csak anyagiakban nyerhet a cég, de az ingázás vagy a távolsági utazások elkerülésével jelentősen csökken a gázkibocsátás, a környezeti teher és a költség is. Néhány munka esetén egy mobiltelefon és egy laptop biztosítása a dolgozónak is könnyebbséget jelent és a cégnek is jelentős megtakarítást. Természetesen a távmunkához fontos a bizalom is, de így akár jóval kisebb irodát is fenntarthatunk.

Anyagszállításnál törekedjünk a közeli helyekről való beszerzésre, helyi vállalkozásokkal való együttműködésre. Fontoljuk meg, milyen beszállítókat, partnereket támogatunk és csökkentsük a hosszú szállítással járó környezeti terheket, amennyire csak lehetséges.

A hulladék sorsa

hulladekkezelesÉvente rengeteg hulladékot termelnek az irodák, a papíron, kifogyott, elhasznált irodaszereken túl a leamortizált bútorok, a festékkazetták és patronok, elemek, akkumulátorok és kiselejtezett műszaki cikkek, mobiltelefonok sorsa sem mellékes. Ezekből egy cégnél gyakran több is keletkezik, mint egy átlagos háztartásban, hiszen ezek gyakran használt munkaeszközök, és ha elromlanak, és már nem javíthatók, megszabadulnak tőlük. Éppen a nagyobb volumen miatt azonban fontos, hogy szervezetten és körültekintően, felelősen történjen meg az eltávolításuk. A számítógépeket például még érdemes lehet – a bizalmas adatok átmentése után – iskoláknak, szervezeteknek felajánlani, mert ha egy cég céljainak nem is felel meg, egyéb célokra még jó lehet. Ha végképp használhatatlanná vált egy műszaki cikk vagy mobiltelefon, akkor is mindenképp műszaki áruházakban vagy a telefonokat mobil szolgáltatónál adjuk le, akik gondoskodnak a szakszerű kezelésről. Festékkazettákat, fénymásoló tonereket, elemeket veszélyes hulladékként kell kezelni, külön gyűjteni. Amit lehet, gyűjtsünk szelektíven: papír, fém, üvegek, műanyag. Erről az elvárásról a munkatársakat is tájékoztassuk és szervezzük meg az elszállítást is. A helyileg illetékes közterület fenntartó cégnél érdemes érdeklődni a lehetőségekről és szabályokról. Budapesten az FKF Zrt honlapján is rengeteg információt megtalálhatnak.

Társadalmi felelősségvállalás

20100519_stop_povertyAz energia és anyaggazdálkodáson kívül fontos az emberi tényező is, a munkatársakkal, partnerekkel, beszállítókkal való kapcsolat. Milyen beszállítókat, partnereket, ezzel együtt milyen ügyeket támogatunk, milyen az ő szemléletük. Hogyan bánik a dolgozókkal, kliensekkel, mennyire családbarát, hogyan gondoskodik saját dolgozóiról és másokról. A méltányos kereskedelmi és szociális attitűd az egész cég arculatán javíthat. Az egészséges és környezetbarát munkahelyek megteremtésével a hazai és távoli munkatársak munkafeltételeinek biztosítása, a dolgozók, családjuk vagy távoli, akár fejlődő országok lakóinak – akár állatok, növények – életének, sorsának, figyelembe vétele vagy figyelmen kívül hagyása mind rányomja a bélyegét a cég arculatára. Milyen időgazdálkodást és környezetet biztosít a dolgozóknak? Megfelel a szabályzatoknak? Az iroda vagy cég külső és belső kommunikációja egyaránt befolyásolja az arculatot és a megítélését. Hogyan szabadul meg a cég a feleslegtől: vegyi anyagok, elektronikus hulladék, egyéb, kommunális és szelektív hulladék.

(Forrás: Zöld Iroda honlap)