Karácsonyi díszek saját kezűleg

A karácsony közeledtével évről-évre felmerül a kérdés, mivel díszítsük fel a fát. Az üveg díszek szépek, de törékenyek, és minden évben új garnitúrát venni nem éppen olcsó mulatság. Hogyan tehetjük mégis változatossá a díszítést, szinte fillérekből? Néhány villámgyors ötlet alig egy héttel az ünnep előtt.

Karácsony előtt alig egy héttel is nekikezdhetünk még az alábbi, nagyon egyszerű díszeknek, és ha van gyermekünk, vonjuk be ő(ke)t is. Biztosan élvezni fogják a kreatív délutánt. Tippjeinkben a közös, hogy gyorsan, viszonylag kevés kézügyességel és nagyon gazdaságosan elkészíthetők – ráadásul a többsége újrahasznosítással megoldható.

Termés manók

Természetes és hangulatos, vagy akár bájos díszeket készíthetünk különféle termésekből percek alatt. Tobozok, csonthéjasok, vadgesztenye, fagolyók, némi maradék fonal és textil maradék szükséges a termés manók vagy díszek elkészítéséhez. Tű, cérna és hobbiragasztó vagy hőpisztoly jó, ha kéznél van. Szükséges még filctoll: fekete és piros vagy gyöngy, esetleg öntapadós tapéta a szemekhez.

Fogjunk egy tobozt – kicsi vagy közepes az ideális. Ragasszunk rá hőpiszztollyal egy fagolyót vagy kerek termést – ez lesz a manó feje. Egy A6 méretű papírra (148×105 mm) rajzoljunk fel egy 10 cm magas és kb. 10 cm alapú háromszöget úgy, hogy a felső csúcsa a papír felső oldalán legyen, az alját kerekítsük ki körpalásttá és vágjuk ki sablonnak. Bármilyen textil maradékból szabjunk ki annyit, ahány sipkát szeretnénk készíteni. Legjobb a rugalmas póló anyag vagy egy régi pulóver passzé része. Varrjuk össze a háromszög oldalait – színt színére fordítva és fordítsuk ki a sapkát. Hajtsunk fel az aljából kb másfél-két centit kifelé

Maradék fonalból készítsünk hajat a figurának tetszés szerint: tekerjük a mutató és hüvelykujjunkra a fonalat. Hagyjuk olyan hosszúra, amilyenre szeretnénk. Vágjuk el ollóval és középen fogjuk össze egy szállal. Ragasszunk a fejre egy vagy több ilyen bojtot és vágjunk belőle frizurát. Ragasszuk fel vagy varrjuk a fejre a sipkát, rajzoljunk meg a manó szemeit és száját. Készítsünk rá akasztót.

Angyalka termésekből, kagylókból, tésztából, textilből

Fa golyóra vagy termésre ragasszunk sárga, fehér vagy óarany fonálból hajat. A testét készítsük el kagylóból, termésekből vagy masni és penne tésztából, karkait zsenília drótból vagy fonalból, zsinórból.

Toboz helyett varrjunk testet kis darab rongyból. Vágjunk ki 2 ovális vagy kerek lapot, vagy egy nagyobb, kerek lapot textilből. Varrjuk össze a 2 lapot színt színére fordítva, de hagyjunk ki egy kis szakaszt és fordítsuk ki a testet. Tömjük ki vattával vagy maradék anyagokkal és varrjuk be a nyílást. A kész test legyen kb akkora, mint egy kisebb toboz vagy egy kb. 5 cm átmérőjű kis gömb. Bevonhatunk hungarocell golyókat vagy pingponglabdát is anyaggal. Ha egy lapból dolgozunk, akkor fércelő öltéssel varrjunk végig az anyag szélétől 2-3 milliméterre és húzzuk össze annyira a száját, hogy meg tudjuk tölteni, majd zárjuk be teljesen. Erre a kis anyag-gombócra ragasszuk rá a fejet. Kis téglalapot vágjunk ki tetszőleges fényes vagy fémszálas maradék textilből. Ez lesz az angyal ruhája: a téglalap rövidebb oldalait varrjuk össze színt színére fordítva pár milliméteres ráhagyással. Kis „harangokat” is varrhatunk körpalástból.

Az alját varrjuk fel keskenyen, a tetejét húzzuk be akkorára, hogy a fej átférjen rajta majd húzzuk be a nyakon szorosabbra. Kössünk keskeny anyagból vagy selyemszalagból sálat a nyakra, vagy varrjuk rá, hogy eltakarja az összehúzott nyakat. A ruha aljára is varrhatunk díszítő szalagot. Fonalból és pici filc vagy gyapjú darabból karokat és lábalkat is készíthetünk. Papírból vágjunk ki szárnyakat és glóriát. Ragasszuk hőpisztollyal az angyal hátára a szárnyakat vagy kézzel varrjuk oda pár öltéssel. Ha nincs fagolyónk, a fejet is készíthetjük úgy, mint a testet, akár nejlonharisnyából vagy testszínű anyagból. Készítsünk rá akasztót.

Papír angyalka

Vágjunk négyfelé egy A4 lapot (vagy dolgozzunk tetszés szerinti mérettel), a lényeg, hogy nagyjából azonos méretű téglalapokra vágjuk fel a papírunkat. Legjobb a fehér vagy újrapapírból készült fénymásolópapír – az se baj, ha az egyik oldala használt. A negyed oldalakból hajtogassunk minél keskenyebb harmonikát és hajtsuk félbe. Minden angyalhoz 2 darab ilyen harmonika kell. Az angyal „szoknyája” lesz az egyik darab. A félbehajtott harmonika belső széleit papírragasztóval ragasszuk össze. A felső részhez a belső széleket ne ragasszuk össze teljes hosszában, csak nagyjából a harmadáig, de hagyjunk ki a csúcson is pár millimétert, majd tekerjük körbe fehér cérnával vagy arany szállal a nyakát. Az alsó kétharmadot hajtsuk szét. Az alsó rész csúcsára hőpisztollyal ragasszuk rá a felsőt a csúcsánál. Tűvel fűzzünk cérnát a felső rész csúcsába akasztónak.

Textil vagy papír figurák

Vágjunk ki madarat, szívecskét, csillagokat vagy tetszőleges alakzatokat textilből – minden figurához 2-2 darabot. Aranyszínű zsinórból, fonalból, vagy selyemszalagból vágjunk le akasztónak kb 15-20 cm hosszú darabokat. Hajtsuk félbe. Fogjuk a két textil közé és a darabokat nyitott széllel varrjuk össze úgy, hogy az akasztót közrefogjuk. Pelenkaöltéssel is összevarrhatjuk a széleket az anyaghoz illő vagy kontrasztos színű fonállal vagy a kivágásnál dolgozzunk cikk-cakk ollóval. Papírból is dolgozhatunk. Ebben az esetben csak ragasszuk össze a 2 oldalt az akasztót közrefogva.

Tipp: belülről ezüst fóliával bevont, kimosott Tetrapack dobozból hangulatos ezüst díszeket kapunk, hullámkartonból natúr színűt, csillogó papírral is bevonhatjuk, vagy öntapadós tapétával, fóliával – az se baj, ha gyűrött.

Díszek kis dobozokból vagy hungarocell kockákból

Maradék csomagoló papírral vonjuk be (csomagoljuk be) a dobozokat – krémes dobozok többsége épp megfelelő, vagy a hungarocell tömböket. Kössük át szalaggal, mint az igazi dobozokat. Csak cellux vagy hőpisztoly kell hozzá.

Ánizs-girland

Vegyünk egész ánizs csillagot és vékony hobbi drótot – vékony spiráldrótot kedvező áron lehet hobbiboltban kapni, amit aztán széthúzhatunk. Kb. 8-10 centiméterenként tekerjük 1-1 ánizsszem köré. A drótszálakat összetekerve vagy az ánizs szemeknél folytathatjuk a sort amíg elég hosszú füzért kapunk. Hangulatos és illatos girlandunk jól fog mutatni egy természetes, szalma vagy termésdíszekkel feldíszített fán.

Papír vagy textil girland

Vágjunk ki tetszőleges formájú alakzatokat – sok egyforma vagy különböző méretű kört vagy fenyőfát, csillagot. Hosszú damilra vagy drótra ragasszuk rá párosával vagy egyszerűen láncöltésre állítva a gépet varrjunk végig egyenesen 8-10 cm szüneteket tartva az alakzatok közt, amíg elég hosszú füzért kapunk. Hópelyhek mintájára kozmetikai vattát is felfűzhetünk vagy vattakrongon is átvarrhatunk.

Csúcsdísz PET palackból

Nagyobb PET palack alját – lehet színes is – vágjuk ki csillag alakúra késsel vagy sniccerrel. A csillagok csúcsát hajtsuk kifelé. Középre fúrjunk lukat és csavart, színes rajzszeget, vagy jancsiszeget fűzzünk át a lukon és ragasszuk oda hőpisztollyal – a jancsiszeg szárait hajtsuk szét. Tekernünk rá vékony drótot – kb. 30-40 cm hosszú drót elegendő: hajtsuk félbe, egyszer-kétszer tekerjük rá a drótot a szegre, majd a maradékot spirálisan csavarjuk össze. Vágjuk le a palack kupakos részét, hagyjuk rajta a kupakot és fúrjuk ki a közepét. Dugjuk át a drótot a lukon és a másik oldalon rögzítsük a végét, hogy ne tudjon visszabújni. Ez a rész tartja majd a fán a csúcsot, vagy a dótot is a fa csúcsára tekerhetjük. Vonjuk be ezüst fóliával a kupakot vagy fessük le. Arany, ezüst vagy műhó szórófestékkel is dolgozhatunk, bár az nem annyira környezetbarát.

(G. Á, termés-manó és papírangyal fotók: G.Á., papír vagy textil girland kép lent: artesan.blog.hu)