Gyűjtsünk növényeket, spóroljunk tízezreket

Utánanézett már, hogy mennyibe kerülnek a filteres teák kilós áron? Általában 5-45 ezer Ft között mozognak. A fűszerek szintén nagyon drágák, és 5000 Ft körül kezdődik a kilós áruk, de az oregánónak akár 40 000 Ft is lehet kilója. Sok ezer forintot spórolhatunk, ha házilag termesztünk fűszernövényeket, és séta közben is gyűjtögethetünk teának valókat.

A gyógyteák nagyon sokba kerülnek, ráadásul a boltokban kapható teák nem is olyan hatásosak, mint amiket saját magunk gyűjtünk. A boltiak ugyanis ipari körülmények között „készülnek”, gyorsan szárítják és papírzacskóba csomagolják őket, ugyanis aromatartó csomagolásban befülledne, bepenészedne a növény, mivel gyári körülmények között nincs lehetőség a precíz, időigényes szárításra.

Megnő az ablakban isMi viszont a saját gyűjtésű növényeket száríthatjuk otthon a konyhapulton, vagy bármilyen napos helyen, sőt akár az autó kalaptartóján is. Azt is tudni kell, hogy a filteres teák egészségtelenek, a teafiltert ugyanis vegyi fehérítő anyaggal kezelik. Ráadásul a filteres teákba a maradék anyagokat töltik, a szálas teák hulladékait. Ne ringassuk magunkat illúziókba: a gyümölcsteák nem igazán láttak gyümölcsöt, csupán ízesítőanyagokat ízlelgetünk, ha ilyesmit iszunk. Jobban járunk, ha magunk szárítunk meg otthon néhány gyümölcsöt, és ezeket tesszük félre teának. A spórolás mellett tehát az egészség is fontos szempont.

A fűszereknél ugyanígy igaz, hogy az iparilag előállított-csomagolt fűszerek aromája meg sem közelíti a házit, mégis nagyon sokba kerülnek. Pedig a házi fűszertermesztés akár a konyhában, vagy az erkélyen is megoldható. Cserépben jól eléldegélnek ezek a növények, és csak egyszer kell beszereznünk a növényt, onnantól pedig megfelelő gondoskodással hosszú időn át szüretelhetjük róla a friss fűszereket.

Ugyanez érvényes az aloe verára: az aloés krémek, kozmetikumok nagyon közkedveltek, hiszen ez a növény kiváló bőrápolásra, viszont minden nagyon drága, amibe beleteszik. Nem kell érte sok pénzt kifizetnünk, ha otthon, cserépben nevelgetünk aloét, és közvetlenül használhatjuk fel a növényt, melynek a hatóanyaga így sokkal erősebb.