Krisna-völgyi Búcsú – a szellemi kikapcsolódás alternatívája

Csak kevesen tudják, hogy a somogyvámosi Krisna-völgy, Európa egyik legnagyobb ökofalva, a szellemi és lelki feltöltődés központja is. A biofarm lakói Krisna-hívők, akik fesztiválokkal, önismereti és öko-kurzusokkal és bentlakásos hétvégéken keresztül igyekeznek megismertetni India ősi kultúráját vallási háttértől függetlenül, minden ember számára.

Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás – ez a mottó nemcsak az anyagi függőségeinkről való lemondást jelenti, hanem egy ébredező szellemi irányzat kivirágzását is. A tudat forradalmát, az intelligencia korának kiterjedését, amely számos véleményvezér szerint jelenleg az egyetlen valódi szellemi alternatíva a fájdalmasan degradálódó hétköznapokban.

Ismerje meg Indiát!

Napjainkban az Y és Z generáció egészen nagy része dönt úgy, hogy az alkohol, a drogok, az önpusztítás vagy éppen a felelőtlen kihágások helyett inkább egészséges, szellemiségben gazdag, az életet építő kikapcsolódást választ. Te is közéjük tartozol? Akkor neked találták ki a Krisna-völgyi Búcsút!

A Búcsút már több mint két évtizede rendezik meg Krisna-völgyben, a Fonyódtól délre mintegy 20 perc autóútra található, de vonattal, hátizsákos turistaként is megközelíthető helyszínen. A Búcsú különleges, háromnapos hétvége, amikor a vaisnava kultúra minden szeletét megismerheti, 280 hektáron. Bepillanthat India képzőművészetébe, megismerheti építészeti, irodalmi hagyományait, kipróbálhatja zenei és tánckultúráját, megismerheti szokásait.

A Krisna-hívők közössége hazánk egyik legnagyobb, a jógát aktívan gyakorló és oktató közössége. A rendezvényen így alkalma nyílik kipróbálni a hatha jógát, és megismerheti a jógatevékenységek magasabb irányzatait is. Élő, egészséges, vegetáriánus ételeket kóstolhat, a vegán magyaros ízektől a mediterrán konyhán át, egészen a tradicionális indiai fogásokig.

Megismerheti India több ezer éves szentírásait és tudáskincsét, például a Védák összegzését, a Bhágavata Puránát. A Krisna-völgyi Búcsú a személyes kapcsolatok és a filozofikus beszélgetések tere is egyben, követve az „upanisádok” kifejezés jelentését, mely annyit tesz: valaki mellé közel ülni, és személyes kapcsolaton keresztül megkapni a bizalmas, spirituális tudást. A Föld legősibb írásai örök érvényű tanácsokat tartalmaznak a sikeres életvezetéshez.

Önismereti workshopokon és egy különleges reinkarnációs szerepjátékon keresztül feltérképezheti személyiségét. Meditálhat a mantra-ösvényen, és az élet valóban fontos, szellemi kérdéseiről hasonló útkeresőkkel. Ha pedig egy kis lelki nyugalomra vágyik, betérhet a szentélybe, amely hazánk legszebb indiai stílusú építménye, és ahol mindent áthat a lelki atmoszféra. A mandír nemcsak egy pazar épület, hanem különleges energetikával rendelkező helyszín, Krisna indiai szülőfalujának képmása, így ez a látogatás olyan, mintha egy szent zarándoklatra utazna Indiába – itt lelkileg is feltöltődhet.

A Krisna-völgyi Búcsúban persze megismerkedhet a krisnások hétköznapibb tevékenységeivel is. Ha már nagyon unja a nyereség alapú társadalom mókuskerekét, érdemes megismerkedni az erőszakmentes gazdálkodással és önellátással, de ha könnyedebb témákra vágyik, kipróbálhatja India jól bevált szépségtrükkjeit, a hennafestést, az indiai viseletet és díszítőművészetet, és egész nap különféle színpadi programok, színdarabok, zenei előadások és dobshowk, filozófiai beszélgetések közül is választhat.

Ha olyan kikapcsolódásra vágyik, ami túlmutat a határain, ha olyan mottókat, szellemi útjelzőket keres életútja építéséhez, ami biztos építőkövet jelent, akkor a Krisna-völgy rejtett szigetét Önnek találták ki!

A Krisna-völgyi Búcsú időpontja: július 21-23., Somogyvámos

Részletek, programok: http://bucsu.krisnavolgy.hu

Drogok nélkül is boldogan, függőségek nélkül is buli van…
A Krisna-völgyi Búcsú előtt a hívők Balaton körüli zarándokútra, páda-játrára indulnak. Városról városra járva, zenés-táncos felvonulásokat, beszélgetéseket tartanak, és mindenkit invitálnak a Búcsúba. A páda-játrán azt az egyszerű életvitelt propagálják és gyakorolják, amit a védikus tanítások javasolnak az ember számára. Azoknak a fiataloknak, akik aktívan részt vesznek rajta, a páda-játrá a komfortzónán való túllépés lehetőségét nyújtja. Könnyed találkozó a fiatalok között, pozitív alternatíva, ahol drogok és más addikciók (pl. kapcsolathiány miatti internetfüggés) nélkül is lehet bulizni.
Azoknak, akik pedig még csak most ismerkednek a Krisna-hívők kultúrájával, a páda-játrá jó találkozási pont, ahol fellelhetik személyiségünk gyökereit és India ezer éves kincseit.