Vasárnap vegán gasztrofesztivál!

Az október elejére eső Vegetáriánus Világnaphoz kapcsolódó Indiai Vegán Gasztrofesztivál (Lélek Palotája, Csillaghegy) alkalmával megismerkedhetünk India tradicionális konyhaművészetével, amely a világ egyik legváltozatosabb és legízletesebb fogásait képviseli. A színes ízvilágnak köszönhetően az indiai ételek rendkívül gazdagok, táplálóak és változatosak.

Az ájurvéda, India egészségmegőrzési tudománya kiterjedt ismeretet nyújt az egészséges táplálkozásról. Többek között azt javasolja, hogy egy étkezésen belül mind a hat alapíz – sós, keserű, csípős, savanyú, fanyar és édes – szerepeljen a tányérunkon.

A rendezvényen vegetáriánus séfek segítségével közelről is megismerhetjük az indiai fűszerek különleges világát, felhasználásuk módját, párosításukat. A fűszerhasználat mellett alapvető keleti konyhatechnikai eljárásokat is elsajátíthatunk. A szakácsok látványos főzőbemutatóval várják a kíváncsiskodókat, bátran fordulhatunk hozzájuk személyes kérdésekkel is.

Fűszeres, ízletes

A fesztivál ideje alatt több mint 40 különféle vegán ételkülönlegességet ízlelhetünk meg. Felsorakoznak majd a szabdzsik (zöldséges főételek), a különleges rizsételek, a közkedvelt csatnik (édes-csípős szószok), az egzotikus csemegék, lepénykenyerek, édességek és aromás italok.

Mindezek mellett bemutatják például, hogyan készíthetjük el megszokott magyaros ételeinket vegán módon, hogyan alkossunk főzés nélküli nyers finomságokat, valamint megtanítanak pár gluténmentes sütési alternatívát, hiszen az indiai ételekben előszeretettel alkalmaznak a búza helyett magokból, illetve hüvelyesekből nyert liszteket.

Gondolta volna, hogy a főzés összekapcsolódik az önismerettel? Indiában az asztrológia és a spirituális életvezetés mestereit a család második és harmadik orvosának tekintik, ezért ehhez kapcsolódó érdekes előadásokat hallhatunk a nap folyamán. Az önismeretben a védikus asztrológiai és a numerológiai elemzés is segítségünkre lesz, hogy jobban megismerjük a lehetőségeinket.

Mind többen hisznek abban, hogy a vegetáriánus életmódra való tömeges áttérés a Föld és így unokáink jövőjének egyetlen lehetséges alternatívája, hiszen mind az erőszakmentes, mind az egészséges életmód, mind a húsipar által kibocsátott, a globális felmelegedését felelős üvegházhatású gázok tekintetében megoldást nyújt a természeti katasztrófák és a világban dúló számos konfliktus, többek között a klímamigrációs problémák zömére.

Néhány a nap programjai közül:

10:00 Zenei bemutató tradicionális hangszerekkel
11:00 Vegánság vs India – Kavita Chhabra, India magyarországi nagykövetének felesége előadásában
11:45 Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok a vega életmódról
14:30 Bharatanatyam – klasszikus indiai tánc előadás
14:50 Béka a kútban – Meghökkentő mese az ősi Indiából
15:00 Jóga bemutató – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakos hallgatóinak előadásában

Előadások:

  • 10:30 Az étkezés kultúrája Indiában – Kundávali Nóra (vaisnava teológus, főzőtanfolyam oktató)
  • 11:30 Vegánság: párhuzam a karmatan és a betegségtan között – Dr. Tamasi József (belgyógyászat és társadalom-orvostan szakorvos, komplementer medicina szakértő)
  • 12:30 Az ízek szerepe az egészségmegőrzésben – Károlyi Bánki Viktória (áyurvédikus terapeuta, természetes gyógymód tanácsadó)
  • 13:30 Az étkezés és az asztrológia kapcsolata – Fodor Kata (vaisnava teológus, védikus asztrológus)
  • 14:30 A béke a tányéron kezdődik, vegán életmód egy nem vegán társadalomban – Stőhr Gréta (vegán séf, életmód tanácsadó)
  • 15:30 Vegetarianizmus egy vaiṣṇava orvos szemével – Dr. Aranyos Edit (Rādhā Priya Devi Dāsī, háziorvos, belgyógyász, ayurvéda tanácsadó)

A főzőtanodában:

  • 11:00 Sült szabdzsi töltött paratával. Házigazda: Némethné Emese (Manodhara Devi Dāsī) Manodhara konyhájának háziasszonya, vegán séf
  • 12:00 Upma (sós, zöldséges főétel), paradicsom és koriander csatni, házigazda: Kavita Chhabra, India magyarországi nagykövetének felesége
  • 13:00 Konyhatechnikai eljárások, a fűszerezés jelentősége és használata, házigazda: Kundávali Nóra főzőtanfolyam oktató, vegán séf
  • 14:00 Azta, nincs itthon semmi! – kreatív főzés otthon talált alapanyagokból, házigazdák: Fábián Dóra (Dharmista Devi Dāsī) vegán séf és Vadon Jani műsorvezető
  • 15:00 Gluténmentes és vegán finomságok a konyhakertből, házigazda: Varga Szabolcs kistermelő, Gourmet & Delicious Manufaktúra

Időpont: 2017. október 8. vasárnap, 10-16 óra.
Helyszín: Lélek Palotája, Budapest 1039. Lehel utca 15-17.

További tudnivalókért és részletekért kattintson ide.