Gyógyító méhcsípés

A méhcsípés-terápia az akupunktúrához hasonló, csak itt a tűket a méhek fullánkja helyettesíti. A terápia gyógyítja a csont- és ízületi bántalmakat, fájdalomcsillapító hatása van, erősíti az immunrendszert és fokozza a vérkeringést.

Az emberek többsége retteg a méhektől és a darazsaktól, mégis az egyik legnépszerűbb terápiás módszer Kínában a méhcsípés-terápia. Bár a gyógymód már közel háromezer éves múltra tekint vissza, csupán három éve engedélyezik a használatát. A kezelés igen fájdalmas, mégis nagyon népszerű – a Kínában működő klinikán annyi beteg jelentkezik, hogy már a bővítésen gondolkodnak.

A terápia

Állítólag már Rettegett Iván is tudta, hogy a méhcsípés javít reumás fájdalmain. Azt, hogy ki és mikor jött rá arra, hogy a csípés jótékony hatású is lehet, nem tudni, de az biztos, hogy a méhcsípés-terápia bizonyos esetekben tényleg hatékony gyógymód. A kezelés során a betegen az akupunktúrához hasonló terápiáit végeznek, csak itt a tűt a méhek fullánkja helyettesíti. Az orvosok csipesszel helyezik a méheket a fájdalmas testrész akupunktúrás pontjaira, amik a csípés után ugyan elpusztulnak, de a fullánkból még órákig árad a méreg a beteg testébe. A méreg szinte azonnal kifejti hatását a csípés körüli szövetekben. hogy egy kezelés során hány méhcsípésre van szükség, az orvosok határozzák meg – általában négy-öt csípésre van szükség, száznál több pedig nem adható.

Gyógyító méhek

A szimpla mezei méh nem alkalmas a gyógyításra – ehhez külön olaszországi és az Arab-öböl vidékéről származó méhek keresztezésével nyert hibridekre van szükség. Ezek a méhek 0,3 milliméter hosszú fullánkkal rendelkeznek, amelyek 0,3 milligramm toxint tartalmaznak. A méhfarmon dolgozó méhészek a nap végére közel 200 csípéssel lesznek gazdagabbak – már annyira ellenállóak a méreggel szemben, hogy kesztyű nélkül dolgoznak.

A méreg áldásos hatása

A méhméregben tizennyolcféle hatóanyag található, amik közül a melittin és az adolapin nagyon hatásos gyulladáscsökkentő és mikrobaölő, sőt, az utóbbi fájdalomcsillapító hatással is bír. A méhcsípés-terápia porckorong-bántalmakban és ínhüvelygyulladásban szenvedőknek jelent gyógyírt, javítja az adott terület vérkeringését és erősíti az immunrendszert a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Kínában annyira hisznek a méhcsípés áldásos hatásában, hogy a szülők gyakran makkegészséges gyermeküket is elviszik a kezelésre.

Nem árt az óvatosság

Vannak azonban olyan emberek is, akik egy kis bőrpírnál és fájdalomnál sokkal többet éreznek, és akiknek egy ártatlan méhcsípés-terápia az életükbe kerülhet – az emberek kevesebb mint két százaléka ugyanis allergiás a méhcsípésre. A felnőttek 4, a gyerek 0,4-0,5 százaléka esetén lép fel allergiás roham. Ilyen esetben a csípést követő pár percen belül anafilaxiás reakció lép fel, amely megfelelő kezelés hiányában akár a páciens halálát is okozhatja.

Hogy védekezzünk a méhcsípések ellen?

A méhcsípés kevésbé ártalmas karon vagy lábon, ahol mindössze bőrpír, viszketés vagy fájdalom lép fel. Nagyobb problémát jelent azonban az, ha a méh lágy szöveteket céloz meg, a nyakat, szájat vagy a szemet. Ha allergiás roham nem lép fel, akkor ecetes, hideg vizes borogatással és kalciummal enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Nagyon vigyázzunk a szabadban például a szabadon hagyott üdítős vagy sörös üvegekre, mert azokba könnyen beleszállhatnak a méhek, amelyeket kortyolás közben lenyelhetünk – a fullánkosok pedig megcsíphetik a torkunkat.

(Forrás: Biene Stich-Behandlung, Die Kraft des Bienenstichs, németből fordította: Takács Bíborka)