Állatterápiák – esély a teljes értékű életre

Gyermek és állat – elválaszthatatlanok, amióta világ a világ. A különböző betegségből fakadó alacsony önértékelési problémákkal küszködő gyermekeknek nehézségei lehetnek a kortársakkal történő ismerkedés, barátkozás terén. Ilyen esetekben kaphatnak kulcsfontosságú szerepet az állatok. A sérült gyermekek számára ők jelenthetik a kapcsolatot egy másik élőlénnyel, ami meghatározó a gyermek fejlődésében.

Az állatterápiák során előítélet és feltétel nélküli szeretetet kapnak a kis állatbarátok.Gyermek és állat – elválaszthatatlanok, amióta világ a világ. A különböző betegségből fakadó alacsony önértékelési problémákkal küszködő gyermekeknek nehézségei lehetnek a kortársakkal történő ismerkedés, barátkozás terén. Ilyen esetekben kaphatnak kulcsfontosságú szerepet az állatok. A sérült gyermekek számára ők jelenthetik a kapcsolatot egy másik élőlénnyel, ami meghatározó a gyermek fejlődésében. Az állatterápiák során előítélet és feltétel nélküli szeretetet kapnak a kis állatbarátok.

Lovaglásterápia

Ez a terápia a gyermekek körében már nagyon sokféle betegséggel kapcsolatban bizonyította eredményességét (például autizmus, sclerosis multiplex, izomsorvadás). A lovaglás fejleszti az izomtónusokat, az egyensúlyérzéket, javítja a testtartást, a koordinációt, koncentrációt, növeli az önbizalmat és az önbecsülést. A lovak járás közbeni ringó mozgása előidézi a medence természetes mozgását, tehát lovaglás közben a test arra kényszerül, hogy az helyes módon mozogjon, ez hozzájárul a testtartás és a mozgás megfelelő irányú javulásához. A csak minimális szinten vagy egyáltalán nem kommunikáló gyermekeknek is kiváló terápia a lovaglás: lovaglás közben ugyanis a lónak utasításokat kell adniuk, a lovakat nevükön kell szólítaniuk. Az állatok engedelmeskednek, így lassan megszokják a gyermekek a kommunikációs folyamatot, bizalom ébred bennük, és ez segítheti őket a beszédkészségük további fejlődésében.

DelfinterápiaDelfinterápia

Ragyogó napsütésben együtt csobbanni és úszkálni a delfinekkel – ennek azonnali és szinte garantált hatása a gyermekek öröm- és boldogságérzése. A legtöbb delfin bizalommal közeledik hozzánk, nagyon szociális beállítottságúak, imádnak játszani. Szívesen teremtenek kapcsolatot az emberekkel, rendkívüli intelligenciával rendelkeznek, ezért könnyű őket irányítani és idomítani is. Egzotikus megjelenésük, szelídségük, játékosságuk, valamint az a tény, hogy egy-egy terápiás foglalkozás végig vízben zajlik, tökéletes kombinációt alkotnak az ideális gyógyulási folyamathoz. A delfinterápia növeli a gyermekek megfigyelési és koncentrációs képességét is. Ez a fajta terápia jó eredményeket produkált már agyszélhűdés, krónikus kimerültség, gerincvelő sérülés, beszédproblémák, különböző fóbiák, depresszió, autizmus és különböző érzelmi sérülések gyógyításában is.

Kutyaterápia

A kutyák egy olyan képességgel rendelkeznek, amivel sem a lovak, sem a delfinek nem: képesek a gyermekekkel együtt élni. Betaníthatóak, hogy segítsék, kísérjék a speciális problémákkal rendelkező sérülteket. A kísérőkutyák hatalmas segítséget jelentenek a különböző kiszámíthatatlan rohamokkal járó betegségben szenvedő gyermekeknek, hogy biztonsággal kimozdulhassanak otthonról. Természetesen a járógépes gyermekek is sokkal magabiztosabban sétálnak egy kutya társaságában. Amellett, hogy kísérőkutyaként funkcionálnak, nyugodt szívvel nevezhetjük őket négylábú terapeutáknak is. Amikor a gyerek megtanulja, kitapasztalja, hogy milyen szavaknak, utasításoknak engedelmeskedik a kutya, ez egyben nagy adag önbizalmat is ad számára. A kutyák jelenléte megnyugtató, ezért pozitív hatással vannak a nyugtalanságra, depresszióra és feszültségre. A fizikai, mozgásszervi terápiákban is motiváló erőt jelentenek, hiszen egy kutya társasága megkívánja a gyakori sétáltatást, futkározást, ugrálást.

A fenti három példa csupán kis szeletét jelenti a sokféle, eredményesnek bizonyult állatterápiának. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, gyakoribbá válik a különböző állatterápiák alkalmazása. Ugyanakkor egyre több kutatás is foglalkozik azzal, hogy bizonyítsák ezek hatékonyságát. De mindenféle kutatás nélkül, bármelyik szülő nyugodt szívvel bizonyíthatja saját tapasztalatból, ahogy sérült gyermeke arca felragyog négylábú vagy éppen uszonyos terapeutájának felbukkanása láttán, hogy az állatterápiák igenis hatásos gyógymódok.

(Forrás: Animals can help in therapy for special needs children, angolból fordította: Hunyadi Edit)