Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Minden harmadik rákbeteg bízik az alternatív gyógymódokban

Európában a rákbetegek egyharmada alternatív vagy kiegészítő terápiát alkalmaz a gyógyulás reményében. Erről számolt be az Annals of Oncology című szakfolyóirat. A leggyakrabban gyógynövényeket használnak, ezeket követi a homeopátia, a vitamin- és ásványianyag-alapú táplálékkiegészítők szedése, végül a spirituális terápiák. Mindezek alapján a tanulmány szerzői javasolják, hogy a komplementer és alternatív gyógymódokat építsék be az Európai Unió által elismert és szabályozott rákterápiák közé.

Egy másik kutatás szerint a rákbetegek közül a legtöbben Olaszországban folyamodnak alternatív gyógymódokhoz (75%). Az ezer rákbetegre kiterjedő, Európa-szerte elvégzett adatfelvétel szerint a legkevésbé a görögök fogékonyak az alternatív gyógymódokra (15%).

Vizsgálták az alternatív gyógymódokat alkalmazó betegek kor, nem és képzettség szerinti megoszlását is. Eszerint inkább a nők, a fiatalok és a magasan képzett személyek választanak ilyen gyógymódokat. Még egy érdekesség: a rákbetegek közül a legrosszabb kimenetelre számító emberek bíznak inkább az alternatív gyógyításban. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy elsősorban a hasnyálmirigy-, a csont-, a máj- és az agyrákos betegek folyamodnak ilyen terápiákhoz.