Védőoltás végzetes tesztelése

Manapság azt hisszük, minden megelőzhető, kiküszöbölhető. Oltásokkal próbálunk védekezni az újabb vírusok ellen, de vajon tudjuk-e, hogy a vakcinák tesztelése és forgalomba kerülése mennyi veszélyt rejt magában? Erről szól az alábbi cikk, ami akár figyelmeztetés is lehet.

Legalább 12 csecsemő halt meg tavaly Argentínában egy tüdőgyulladás elleni oltás klinikai tesztelése során. A vizsgálatot, amelyben szegény családok gyermekeit „használták”, a GlaxoSmithKline szponzorálta. Az Argentin Egészségügyi Szakemberek Szövetsége szerint a családok kényszerűségből írták alá a gyermekeikre vonatkozó beleegyező nyilatkozatokat. A kísérletek sajnos a feljelentések ellenére is folytatódnak.

A GSK a világ leggyakoribb betegségei elleni vakcinák kifejlesztésétől várja fellendülését. Sajnálatos azonban, hogy sok embernek fogalma sincs az oltóanyagok gyakorlati alkalmazásának kegyetlen voltáról, veszélyeiről, és azok nagy részének szükségtelenségéről (és arról, hogy mekkora üzlet rejlik ebben – a fordító megjegyzése).

A Glaxo szóvivője szerint egy oltóanyag vagy kezelés kifejlesztése során számukra mindig a biztonságosság a legfontosabb szempont, és minden tanulmányt a legszigorúbb nemzetközi etikai és tudományos előírásokat (Good Clinical Practice – GCP) betartva valósítanak meg. Ugyanakkor az Argentin Egészségügyi Szakemberek Szövetsége azt állítja, hogy a kísérletek állami ellenőrzés nélkül zajlanak, és a minimális etikai követelményeknek sem felelnek meg.

Oltással vagy táplálkozással védekezzünk?

Kinek higgyünk? A helyi egészségügyi szakembereknek vagy a gyógyszergyártó óriásnak, amely hivatkozik valamiféle nemzetközi szabályozásra? Lássuk, mit gondol a kérdésről Mercola doktor.

Mi a tüdőgyulladás? A tüdőgyulladás az alsó légutak akut fertőzését jelenti, ami különösen a tüdőt érinti. Ennek következtében genny és folyadék gyűlhet össze a tüdő léghólyagjaiban, ami nehézzé vagy gyorssá teszi a légzést, illetve köhögést okozhat. Az UNICEF 2006-os beszámolója szerint a tüdőgyulladás a gyermekek elfelejtett gyilkosa. Ebben a betegégben ugyanis több gyerek hal meg, mint AIDS-ben, maláriában és kanyaróban együttesen. Becslések szerint 2 millió gyerek évente… Világszerte minden ötödikből egy öt év alatti gyerek…

A tüdőgyulladás tehát vitán felül nagyon komoly probléma. Az a kérdés, hogy hogyan tudunk hatásosan védekezni ellene?

Az UNICEF szerint:

  • lehetőleg csak anyatejes táplálással legalább 6 hónapos korig
  • megfelelő táplálkozással és cinkpótlással
  • a benti levegő szennyezettségének csökkentésével
  • a megfelelő védőoltások kiterjesztésével

Hasonlítsuk össze ezek után az oltóanyagok nyújtotta védelmet és a jóval egyszerűbb és olcsóbb változatot: a táplálkozás során nyert védelmet! Míg egy napjainkban kipróbált oltás 37%-kal csökkentette a tüdőgyulladásos megbetegedések számát, addig a Johns Hopkins Egyetem (Baltimore, Maryland) kutatói és a WHO szakemberei azt a bejelentést tették, hogy cinkpótlással a tüdőgyulladás kockázata 41%-kal csökkenthető. A sors iróniája, hogy az FDA egy gyógyszer felülvizsgálata során összefüggést talált a GSK rotavírus oltóanyaga és a tüdőgyulladásos megbetegedések növekedése között.