Kell egy kis áramszünet!

Próbált mostanában beszélgetni sötétben, gyertyafénynél? Ha nem, tegye meg március végén, meglátja, milyen hangulatos – ráadásul hasznos is. Csatlakozzunk minél többen a Föld Órájához!

 

A világ legnagyobb klímavédelmi eseménye a Föld Órája a Természetvédelmi Világalap, a WWF (World Wildlife Fund) nemzetközi kezdeményezése. Világszerte egymilliárd ember csatlakozik évente: magánszemélyek, települések, intézmények, iskolák, kis- és nagyvállalatok, amelyek vállalják, hogy március utolsó szombatján, idén 2010. március 27-én, 20.30-tól egy órára kikapcsolják a világítást és minden elektromos készüléket.

A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Célja, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire. Olyan hatalmas amerikai építmények borulnak ilyenkor sötétbe, mint például a Mount Rushmore, az Empire State Building, a „Welcome to Fabulous Las Vegas”, a Harrah’s Caesar Palace és az MGM Mirage Las Vegasban, valamint a San Francisco-i Golden Gate híd.

Magyarország 2008-ban vett részt először az akcióban, akkor még csak 4 hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországon 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint, a Parlament, a Művészetek Palotája vagy a tatabányai Turul. Reméljük, idén a tavalyi eredményeket is sikerül túlszárnyalnunk.

A Föld ÓrájaVilágszerte óriási kampány indult idén is. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint a szomszédos Ausztriában a nagyvárosok közül Graz, Klagenfurt, Innsbruck, St. Pölten és Bregenz már jelezte részvételét. Sötétbe borul majd 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épületének számító, nemrég felépült dubaji Burdzs Kalifa, valamint az Arizona állambeli Montezuma Castle National Monument és a Soldiers and Sailors Monument Indianapolisban, az Atlanta’s Bank of America épülete és a Pike Place Market jele Seattle-ben. A szervezők természetesen az elkövetkezendő napokban jó pár további résztvevő jelentkezésére számítanak.

Több sztár és híresség is népszerűsíti az eseményt, így például Gisele Bündchen brazil szupermodell, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jószolgálati nagykövete, Tom Jones énekes, valamint a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, a dél-afrikai Fokváros egykori anglikán érseke, Edward Norton, Alanis Morissette, és Yoko Ono.

A Föld Órájára a WWF Magyarország honlapján vagy a www.foldoraja.hu oldalon 2010. március 4-től, csütörtöktől lehet regisztrálni, képeslapot is küldhetünk ismerőseinknek, barátoknak, illetve plakátot, képeket tölthetünk le, ezzel segíthetjük az akció népszerűsítését.

(Forrás: WWF Magyarország, www.altenergia.huA Föld Órája)

 G. Á.