Víztisztító PET palack

Az arzén színtelen, szagtalan, íztelen fém, az ivóvízbázisba a talajból kerül be. A világ sok részén okoz problémát. (Az arzénmérgezésben szenvedő ember bőre megvastagszik, elszíneződik, gyomorbántalmak, émelygés, hányás, hasmenés lép fel, látásromlás következik be.) A Monmouth University kutatócsoportja felfedezte, hogyan lehet egyszerűen, olcsón megtisztítani az ivóvizet az arzéntól.

„A fejlődő országokban olyan technológiára van szükség az arzénnal szennyezett ivóvíz megtisztítására, amely egyszerű és helyben található anyagokkal megoldható. Az általunk kifejlesztett technológiai folyamat pillepalack (ásványvizes, üdítőitalos műanyag palack) felhasználásán alapul. A palackot apró darabokra kell vágni és befedni ciszteinnel. (A cisztein egy aminosav, amely megtalálható a táplálékban és táplálékkiegészítőkben.) A ciszteinnel borított műanyagdarabkákat elkeverjük az arzénos vízben. Ez úgy működik, mint a mágnes: a cisztein megköti az arzént. Ezután eltávolítjuk a műanyagot, és marad az iható víz” – magyarázza el a tisztítási folyamatot a professzor.Valamire a műanyag palack is jó

Tongesayi professzor leírása szerint a laboratóriumi kísérletben ezzel a műanyagpalack darabolós módszerrel 20 ppb (parts per billion, azaz ezermilliomod rész) arzénkoncentrációjú vizet tisztítottak meg. Ez az arzénkoncentráció a szabványos ivóvízben lévő arzén kétszerese (az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szabványa szerint). Ebből a vízből állítottak elő 0,2 ppb-es ivóvizet, aminek a tisztasága a szabványos értéknél is jobb.

Víztisztító palackok

Ez a technika annyira egyszerű, hogy semmiféle képzettség nem szükséges hozzá, ez az egyik legnagyobb előnye a meglévő arzénkivonási technikákkal szemben. Sem a műanyagpalack beszerzése, sem a cisztein alkalmazása nem ütközik nehézségbe. Viszonylag rövid idő alatt fel lehet állítani ezzel a technikával dolgozó víztisztító telepeket. Sőt, a technikát más, mérgező nehézfém eltávolítására is lehet használni a víztisztításban.

Az arzén színtelen, szagtalan, íztelen fém, az ivóvízbázisba a talajból (kőzetekből) kerül be. A világ több részén okoz problémát. Az arzénmérgezésben szenvedő ember bőre megvastagszik, elszíneződik, gyomorbántalmak, émelygés, hányás, hasmenés lép fel, látásromlás következik be. Az arzénmérgezést összefüggésbe hozzák többféle daganatos megbetegedéssel is (hólyagrákkal, tüdőrákkal, orrüregi, bőr-, vese-, máj- és prosztatarákkal).