A „néma” sztrók

A néma sztrók elhalt agysejtek apró foltját jelenti az agyban. Az amerikaiak közül 11 milliónak van olyan sztrókja, amelyet soha nem állapított meg orvos, mert a betegségnek nincs jellemző tünete, „csak” idővel memóriavesztést okoz. A néma sztrók nem okoz klasszikus, sztrókra utaló tüneteket. (A betegség Magyarországon népbetegségnek számít, évente 40-50 000 beteg kerül kórházba emiatt. Jellemző tünetei a trombózis, az embólia, az infarktus, illetve az agyban fellépővérzés, ami miatt az agysejtek tápanyag és oxigén hiányában elhalnak.)

A néma sztrók nem okoz klasszikus, sztrókra utaló tüneteket. (A betegség Magyarországon népbetegségnek számít, évente 40-50 000 beteg kerül kórházba emiatt. Jellemző tünetei a trombózis, az embólia, az infarktus, illetve az agyban fellépővérzés, ami miatt az agysejtek tápanyag és oxigén hiányában elhalnak.)

A sztrók az USA lakosságának 4%-át érinti. Adam M. Brickman, az Alzheimer-kórt Kutató Intézet és a Columbia Egyetem orvosa új megközelítéssel kimutatta, hogy a néma sztrók is okozhat emlékezetvesztést. A kis, elhalt agyszövetfoltok a kutatásában minden negyedik idős embernél megtalálhatók voltak.Az orvos sokszor észre sem veszi

Brickman 658 idős (65 feletti) embert vizsgált, akik mentálisan épek voltak. MRI agyszkennelést végeztek náluk, és memória-, nyelvi-, információfeldolgozás-sebességi és vizuális észlelési tesztet töltöttek ki. A 658-ból 174 embernél megállapították, hogy valamikor néma sztrókja volt. Ez a 174 ember rosszabbul teljesítette a memóriateszteket, függetlenül attól, hogy milyen nagy volt a hippokampusza. (A hippokampuszban tárolja az agy az emlékeit, és a hippokampusz sorvadása önmagában is utal a memóriavesztésre.)

Az orvosok láthatnák a ‘néma’ sztrók nyomait a rutin agyvizsgálatnál, de rendszerint nem keresik. Az adatok azt sugallják, hogy a diagnosztizált sztrók csak a „jéghegy csúcsa”.

Holland orvosok 1077 idős ember agyát vizsgálták, és egynegyedüknél találtak sztrókra utaló jeleket, aminek 80%-a néma sztrók volt. A kutatók azt mondják, hogy a néma sztrók ritka 30 éves kor előtt, de azután az előfordulása tízévente megduplázódik. Mire az emberek elérik a 70-es éveiket, minden háromból egynek van néma sztrókja.

(Forrás: független.hu)