Új módszer a sikeres fogyáshoz

Amerikai tudósok egy új képletet dolgoztak ki a kalóriaszámlálásra, mellyel úgy vélik, forradalmasítani fogják az emberek elhízás elleni küzdelméhez, illetve a fogyókúrához való hozzáállását. Az elmúlt harminc évben duplájára nőtt az elhízottak aránya, és a súlycsökkenés elősegítésére épülő iparág mára többmilliárdos üzletté vált.

Jelenleg az Egyesült Államokban – ahol az emberek kétharmada küzd súlyfelesleggel – a hivatalos szakvélemény az, hogy lassú, de folyamatos súlycsökkenés leghatékonyabb módon a kalóriabevitel csökkentésével érhető el.

Egyes kutatók azonban úgy vélik, a fenti javaslat azért nem a legüdvözítőbb, mert nem veszi figyelembe, hogyan változik a test a fogyás hatására, hogyan kezd a súlyveszteség hatására egyre kevesebb kalóriát égetni, és hogyan lassulnak le ennek következtében az anyagcsere-folyamatok is. Ennek hatására a fogyókúrázóknak előbb-utóbb elmegy a kedvük a diéta folytatásától, és ismét az evésbe menekülnek.

Kevin Hall, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatója arról számolt be, hogy az általuk kidolgozott rendszerrel sokkal jobban meg lehet tervezni, mennyi idő alatt hány kilótól tud megszabadulni valaki, az új modell ugyanis nem csupán a rövid-, de a hosszútávú súlycsökkenésre is ad útmutatást, ráadásul a testmozgást is számításba veszi, hogy még nagyobb segítséget nyújthasson a reális cél eléréséhez. A kalkulátor-modellt bárki elérheti az interneten, ahol életkorának, testmagasságának, súlyának és fizikai aktivitásának megadása után megtudhatja, milyen étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal érhető el a legjobb eredmény.

Noha egyelőre még nem hódította meg a nagyközönséget az új fogyókúra-tervező program, Hall bízik benne, hogy idővel egyre többen felfigyelnek erre a módszerre, és így egyre többen küzdhetnek meg sikerrel a plusz kilók ellen.