Jeges étel-ital fejfájás nélkül

Tudósok arra keresték a választ, mi állhat annak a jelenségnek a hátterében, amikor egy forró nyári napon nagyot kortyolva a jeges kávénkba, hirtelen éles fájdalmat érzünk a fejünkben. A kutatások során kiderült, hogy amikor valamilyen jeges tárggyal érintkezik a szájpadlásunk, olyan idegek lépnek működésbe, melyek az agyat a hőmérsékletváltozásra figyelmeztetik.

Jeges étel-ital fejfájás nélkülVálaszként az elülső agyi artéria kitágul, és megnöveli a váráramlást az agy frontális lebenyébe, hogy ezzel melegen tartsa és megvédje azt. A kutatást vezető Jorge Serrador, a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa kollégáival együtt úgy véli, ez a megnövekedett váráramlás megemeli a koponyában a nyomást, amit az agyi receptorok fájdalomként érzékelnek.

A szakemberek három ötlettel is előálltak, hogyan védhető ki a fenti kellemetlenség. Az első megoldás, ha nyelvünket felkunkorítva erős nyomást fejtünk ki szájpadlásunkra, ezáltal ugyanis felmelegítjük az ott futó idegeket, és így a véráramlás visszaáll a normál mértékre. Egy még kézenfekvőbb lehetőség, ha a nagyon hideg dolgokat lassan esszük vagy isszuk, mivel így időt adunk véráramlásunknak arra, hogy felfűtse a szájpadlás szöveteit, mielőtt még túl nagy hideg érné azt. Egy harmadik megoldás, ha elkezdjük a kezünket felmelegíteni leheletünkkel, ahogy azt télen tesszük, mikor átfagytak. Ezzel ugyanis elérjük, hogy a hő bennreked a szánkban, és enyhülést nyújt a jeges hideg ellen.