Veszélyes gumiasztalok

Dr. Susannah Briskin, a Rainbow Egyetemi Csecsemő- és Gyermekkórház gyerekorvosa az Amerikai Gyermekorvos Akadémia (AAP) legújabb egészségügyi kiadványában több ellenérvet is felhozott az otthoni gumiasztalok és ugrószőnyegek használata ellen. Az AAP szakértője szerint számtalan sérülés származhat a sporteszközök nem megfelelő alkalmazásából.

Veszélyes gumiasztalokAz új kiadvány hasonló véleményt fogalmaz meg az otthoni gumiasztalokkal kapcsolatban, mint az AAP 1999-ben és 2006-ban megjelent tájékoztatói. A legújabb „A Gumiasztalok Biztonságos Használatáról Gyerek- és Kamaszkorban” című tanulmány a Pediatrics orvosi szaklap októberi számában jelent meg először. A cikkben az AAP biztonsági irányelvei és a gumiasztalok használatából származó esetleges sérülések megelőzési és kezelési módjai olvashatók.

Az Egyesült Államok Fogyasztóvédelmi Tanácsának Országos Sérülésfigyelési Rendszerének (NEISS) adatai szerint 2009-ben összesen 98 000 sérülés történt a gumiasztalok miatt az USA-ban. Ez 2009-ben összesen 3100 kórházi ápoltat jelentett, akiknek a nagy része a gyerekek és kiskamaszok közül került ki.

A sérülések előfordulási aránya szerencsére 2004 óta folyamatosan csökken. „Ezzel együtt elmondható, hogy egyre kevesebb gumiasztalt vesznek az emberek otthonra, de ennek ellenére még mindig nagyon magas az ilyen jellegű sérülések aránya. Az emberek még mindig nem elég óvatosak” – nyilatkozta Dr. Briskin. „Az AAP egyáltalán nem ajánlja a gumiasztalok otthoni használatát. Jellemzően akkor sérülnek meg az emberek, amikor valamilyen trükköt akarnak bemutatni, vagy ha egyszerre többen is tartózkodnak az ugrószőnyegen.”

A cikk szerint a sérülések 75 százaléka akkor történik, amikor egyszerre több ember is használatba veszi a gumiasztalt. Az öt éven aluli kisgyerekek különösen veszélyeztetettek sérülés-szempontból – baj esetén az ebbe a korcsoportba tartozó sérültek 48 százalékánál történik súlyos sérülés (csonttörés vagy ficam). Bár felnőtteknél általában zúzódások, húzódások, rándulások és más lágyszöveti sérülések fordulnak elő, a kisgyerekeknél gyakori a csontsérülés. A felmérési adatok szerint a gumiasztalról való leesésből származó sérülések aránya is nagyon magas (27-39 százalék).

Bár a biztonsági előírások felnőtt jelenlét nélkül nem ajánlják kisgyerekek számára a gumiasztal használatát, az esetek egyharmadánál-felénél a felnőtt jelenlét ellenére is megtörtént a baj. „A legtöbb szülő és tanár nincs tisztában azzal, hogy a biztonság szempontjából a legfontosabb, hogy egyszerre csak egy gyerek használja a gumiasztalt” – olvasható a cikkben.

Az AAP kiadványa külön kitér a játszóházakban és parkokban található gumiasztalok biztonsági előírásaira is. A legfontosabb, szülőknek és gyerekorvosoknak szóló ajánlások az alábbiakban foglalhatók össze:

  • A gumiasztalok használata semmilyen körülmények között nem ajánlott, még védőfelszerelésben sem.
  • A szaltózás jelentősen megnövelheti a súlyos gerincsérülések előfordulási esélyeit.
  • Az otthoni gumiasztal-tulajdonosok mindenképp kössenek balesetbiztosítást.
  • A játszótereken működő gumiasztalok mellett mindig kell, hogy legyen felnőtt felügyelő, aki ügyel a biztonsági előírások betartására.