Szilveszteri vacsorák

Szívesebben készít szilveszterkor svédasztalos vacsorát vagy fondüt? Netán raklettet? Mit esznek európai szomszédaink, vagy akár a kínaiak? Vessünk egy pillantást a szilveszteri konyhára, amely – bármennyire különböző is az egyes országokban – világszerte azt mutatja, hogy ami az évfordulón a gyomorba kerül, az nem csak praktikus és ízletes, hanem szerencsét is hoz.

A szilveszteri szerencse

Egy olasznak soha életében nem támadna például olyan gondolata, hogy szilveszterkor előételt tálaljon. Hagyományosan töltött sertés csülök vagy kolbászos lencse kerül az asztalra. A lencse testesíti meg a szükséges mindennapi aprópénzt, amelyből a jövő évben remélhetőleg elegendő csörög a zsebünkben.Pénzt és szépséget hozÚjévi szerencsesütemény

Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, illetve az USA déli államaiban sem hiányozhatnak a hüvelyesek a szilveszteri asztalról. A görögök ezzel szemben az édességre helyezik a hangsúlyt: ők újévi Basilius-kenyeret sütnek ánizzsal, szezámmaggal, mandulával és naranccsal, és egy pénzérmét rejtenek a tésztába. Aki saját adagjában megtalálja, egész évben szerencséje lesz. A kenyér szent Basiliusra, a tevékeny szerzetesre emlékeztet. Ennek szellemében minden családtag csak egy darabot kap, a maradékot a szegényeknek adományozzák. Izraelben ezzel szemben újév napján almát esznek mézzel azzal a reményben, hogy a következő év is ugyanilyen édes lesz.

Tizenkettő tizenkettőkor

A spanyoloknál szabályos éjféli nyüzsgés van. Minden éjféli harangütéskor egy szőlőszemet dugnak a szájukba – amelyeket titkos újévi kívánságokkal látnak el. De ha nem eszünk elég gyorsan, akkor sok bosszúság fenyeget az újévben. A szőlőevés igazi esemény: a szupermarketekben szilveszter-csomagot lehet vásárolni, benne pontosan 12 mag nélküli szőlőszemmel!

Kínai szerencsesüti

A kínaiak számára az újév 2013. február 10-én kezdődik, hiszen ők holdnaptárral számolnak. Ez számukra az év legfontosabb ünnepe. A fontos esemény előtti napokon nagyüzem van a kínai konyhákban, ilyenkor az egész családot várják lakomára. A piacokon ezerszám sorakoznak a halak, ezek hozzák ugyanis a szerencsét és a bőséget. Nem hiányozhat a Jiaozi sem, ez a félhold alakúra hajtogatott vékony tészta, amelyet finomra vágott zöldséggel vagy hallal töltenek meg, és arany érmécskéket rejtenek el bennük. Aki ilyet talál, egész évben szerencséje és pénze lesz!

(Németből fordította: Koncz László)