Astraxanthin, a szuper antioxidáns

Szuperkarotinoid, amely nemcsak hatékonyabb, mint a béta-karotin és az A- meg az E-vitamin, hanem segít a ráncok, a bőrszárazság és az időskori májfoltok csökkentésében, ráadásul védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől. Az astraxanthin kiváló antioxidáns és hatékony szabadgyök-megkötő. De mennyire az, és mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az antioxidáns sok más, napjainkban erősen reklámozott dologhoz hasonlóan, az eladásfokozás és a profitszerzés varázsszava. Ez persze nem jelenti azt, hogy sok élelmiszer és kiegészítő ne rendelkezne valóban valamennyi antioxidáns tulajdonsággal. Érdemes azonban feltenni néhány kérdést. Például azt, hogy mennyire hatékony az adott antioxidáns.A lazacban bőven van

De honnan tudhatjuk meg, hogy mely források tartalmazzák legkoncentráltabb formában a természetes antioxidánsokat? Hogyan működik együtt két különböző típusú antioxidáns a szabad gyökök semlegesítésében?

Az antioxidánsokat általában két átfogó kategóriába sorolják: a vízben oldódó (hidrofil) és zsírban oldódó (hidrofób) jellegűekre. Szervezetünknek mindkét típusra szüksége van, mivel különböző típusú sejteket és szöveteket céloznak meg. Vízben oldódó antioxidáns például a C-vitamin, glutation és katechin, zsírban oldódó az A-, az E-vitamin és a béta-karotin. Végső soron a szabad gyökök elleni harcban mindkét típusú antioxidánsra szükség van, méghozzá a lehető legtöbb forrásból. Együtt fogyasztva őket a vízben és zsírban oldódó antioxidánsok hatása még nagyobb.

Amit a szuper tápanyag a lazacért tesz, értünk is megteheti

A legtöbb ember nem tudja, mitől van a lazac jellemző, vöröses-rózsaszín színe. A válasz: egy antioxidánstól. Amely azonban nem csak egyszerűen egy antioxidáns – és nem csak a lazac színéért felelős, de biztosítja számukra az állóképességet is, melyre szükségük van, amikor napokig úsznak árral szemben, hogy elérjék az ívási területet.

Mitől rózsaszínű a rózsás flamingó? A flamingócsibék fehéren jönnek a világra. Rózsás színűket csak akkor érik el, amikor elkezdenek astaxanthin tartalmú táplálékot fogyasztani. Az astaxanthin a természetben előforduló karotinoidok egyik osztályához tartozik. A karotinoidok azok az összetevők az élelmiszereinkben, melyek számos növény élénk színét biztosítják, és az egészségünk számára életbevágóan fontos antioxidáns tulajdonságok forrásai. Bár több mint 700, természetben előforduló fajtájuk van, a legtöbb ember csak néhányat, leggyakrabban a béta-karotint ismeri közülük.A flamingó rózsás színét is ez adja

Honnan származnak a karotinoidok?

Sokféle karotinoidhoz könnyen hozzájuthatunk egyszerűen csak friss, organikus termésekben gazdag étrenddel. A fent említett, zsírban oldódó szuper antioxidánst tartalmazó karotinoidok beszerzése azonban nem ilyen egyszerű. Valójában csak két forrásuk van, a nagyon ritka, Haematoccous pluvialis nevű mikroalga, és a mikroalgát fogyasztó tengeri élőlények, például lazac és krill.

Miit is tud az astaxanthin, ez a szuper antioxidáns?

Segít csökkenteni a normál öregedés jeleit, a túlzott ráncosodást, a bőrszárazságot, a túl sok májfoltot, a szeplők elburjánzását. Emellett erősít, javítja az állóképességet és kitartást, edzés után gyorsabb regenerálódást biztosít, csökkenti az ízületi és izomfájdalmakat, javítja a látás élességét, segít megvédeni a bőrt a túlzott napozás során létrejövő szabad gyököktől.

Astaxanthin és más antioxidánsok

Számos tulajdonság teszi egyedülállóvá ezt a szuper karotinoidot. Ha a szabad gyökök hatástalanítását vizsgáljuk, az astaxanthin akár

  • 65-ször hatékonyabb, mint a C-vitamin
  • 54-szer erősebb, mint a béta-karotin
  • 14-szer hatásosabb, mint az E-vitamin

A singlet oxigén (nagyon reaktív oxigénfajta) megszüntetését tekintve, akár

  • 550-szer hatékonyabb az E-vitaminnál
  • 800-szor erősebb a CoQ10-nél
  • 6000-szer hatásosabb a C-vitaminnál
  • 550-szer hatékonyabb, mint a tea katechin
  • 11-szer erősebb, mint a béta-karotin

Még a luteinnél is 2,75-szer erősebb hatásfokú. Érdemes azonban odafigyelni, hogy milyen forrásból származik az astaxanthin. Drogériákban kapható szintetikus szer helyett, ha tehetjük, fogyasszunk inkább lazacot, abból is lehetőleg a szabad tengeri, csendes-óceáni fajtát, mivel a benne található astaxanthin

  • 20-szor erősebb, mint a szintetikus astaxanthin
  • 400% jobb minőségű, mint a tenyésztett lazacban található és
  • 100%-ban természetes anyagú.

(Forrás: Swallow This to Help Reduce the Appearance of Wrinkles, angolból fordította H. Orsi)