A ftalátok és a gyermekkori magas vérnyomás

A ftalátok színtelen, szagtalan műanyag-adalékok, amelyek szinte mindenütt jelen vannak: a műanyag csomagolásban, a műanyag tányérokban, poharakban, evőeszközökben, még a kanülben is – és „természetesen”, a szervezetünkben. Valamikor veszélytelennek tartották őket, ma azonban egyre több ártalmat tulajdonítanak nekik.

A táplálékkal a szervezetbe bekerülő ftalátok, amelyek a csomagolóanyagból kioldódva bejutnak az élelembe, komoly anyagcsere és hormonális rendellenességeket képesek okozni, főként a fejlődés korai szakaszában.Bármiben ott lehet

A University of Washington, a Penn State University és a NYU Langone Medical Center közös kutatása kimutatta, hogy egy, közönségesen az élelmiszerbe a csomagolóanyagon keresztül bejutó ftalátcsoport, a DEHP (di-2-etihexilftalát) emeli a vérnyomást a gyerekeknél és a serdülőknél.

„A ftalátok akadályozhatják a szív sejtjeinek működését, oxidatív stresszt okoznak, ami káros az artériákra. Ezt eddig is tudtuk, de azt még senki nem tárta fel, hogy a ftalátok jelenléte a szervezetben a gyermekek szívének egészségét veszélyezteti” – mondja Leonardo Transande gyermekgyógyász professzor.

Megnéztük a ftalátok és a gyermekkori vérnyomás közötti kapcsolatot, különös tekintettel a gyermekkori magas vérnyomás és a környezetszennyezés összefüggésére, a betegség korai szakaszában. A magas vérnyomás a 140 higanymilliméter fölötti szisztolés értéket jelenti. A magas vérnyomás az 50 év fölötti emberek körében gyakori, de – az elhízás járványszerű terjedése miatt – egyre gyakrabban fordul elő a gyermekek között is. Egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint a serdülők 14 százalékának már magas a vérnyomása.

Az elhízás az elsődleges ok, de a kutatások arra engednek következtetni, hogy a környezeti tényezők is hozzájárulnak a problémához. Mintegy 3000 gyermek és serdülő hatévi adatait elemezték egy reprezentatív felméréssel. A ftalátok szintjét a vizeletmintával mérték. Miután kizárták az egyéb befolyásoló tényezőket, megállapították, hogy a DEHP lebomlási termékének koncentrációja a vizeletben korrelált a – szerény – vérnyomás-emelkedéssel.

„Bár szerénynek tűnik az emelkedés az egyedi esetekben, a népesség szintjén ez sok magas vérnyomásos gyereket jelent. Kutatásunk rámutat annak szükségességére, hogy a politika tegyen lépéseket a hormonális hatású környezeti vegyi anyagok korlátozására” – fűzte hozzá Trasande professzor.

(Forrás: Független)