Új reményt adhatnak a vakoknak a füllel látó eszközök

A Bath Egyetem tudósai szerint egy új eszköz, ami képes megtanítani az agynak, hogyan alakítsa a hangokat képekké, remek alternatívája lehet a vakok és gyengén látók kezelésére alkalmazott sokkal invazívabb módszereknek. A vOICe névre keresztelt szenzorikus helyettesítő készülék egy forradalmi új eszköz, ami lehetővé teszi a vakok számára, hogy a hangjelzéseket felhasználva mentális képeket hozzanak létre a fejükben a körülöttük lévő dolgokról.

Új reményt adhatnak a vakoknak a füllel látó eszközökA Dr. Michael Proulx vezette kutatócsoport nemrég azt vizsgálta meg, hogy a bekötött szemű, amúgy egészséges résztvevők az eszköz segítségével hogyan teljesítenek egy látásvizsgálaton. A tudósok megkérték a résztvevőket, végezzék el a Snellen-tesztet, amely során be kell azonosítani, hogy a táblán lévő, különböző nagyságú E betűk milyen irányba néznek. Normál esetben, illetve korrigált látásélesség esetén a teszt eredménye 20/20-as, amit a táblától való távolság, illetve a betűk nagyságának figyelembe vételével számítanak ki.

A résztvevők az eszköz korábbi ismerete nélkül képesek voltak a mostani legjobb eredményt elérni a teszten (20/400). A folyamatosan fejlődő technológia mellett jelenleg ez a legjobb elérhető arány. „Ez a teljesítmény messze túlszárnyalja azt, amit a jelenlegi invazív módszerekkel, például őssejt, vagy retinális protézis beültetésével el lehet érni” – nyilatkozta Dr. Proulx. „A legfrissebb kutatási eredmények szerint az őssejtek segítségével jelenleg csak 20/800-as eredmény érhető el. Bár ez idővel javulhat, és az őssejtes módszer tulajdonképpen a hagyományos látást állítja vissza, a megfizethető és kevésbé invazív vOICe kiváló alternatívát jelenthet. Sőt, a szenzorikus helyettesítő eszközök nemcsak alternatívaként, hanem más módszerekkel kombinálva is segíthetik az agy látásra való visszaszoktatását.”

A témáról bővebben a Frontiers in Psychology című tudományos szaklapban olvashatnak az érdeklődők.