Pozitív üzenettel lehet meggyőzni a fiatalokat, nem pedig rémisztgetéssel

Azok az egészségügyi kampányok, amelyek a veszélyeket és kockázatokat helyezik előtérbe, kevésbé sikeresek a magukat legyőzhetetlennek érző fiatalok körében – derül ki egy friss kutatásból, amely új megvilágításba helyezi a biztonságos szexről és a dohányzásról szóló társadalmi célú hirdetéseket.

Pozitív üzenettel lehet meggyőzni a fiatalokat, nem pedig rémisztgetésselA vizsgálat során 9 és 26 év közötti gyerekeket és fiatalokat kértek arra, hogy bocsátkozzanak becslésbe a különböző események és betegségek kockázatát illetően, vagyis hogy milyen eséllyel történhet meg velük is. Aztán megmutatták nekik a valós statisztikákat. 

Kiderült, hogy a fiatalok kevésbé okulnak a negatív információkból, míg a pozitívakból történő tanulás minden korcsoport körében hasonló eredménnyel járt – írják az University College London munkatársai. 

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóirat szeptember 9-i számában megjelent adatok rávilágítanak, hogy a cigarettásdobozon lévő üzenetek és sokkolónak szánt fotók csekély hatással lehetnek a rászokás veszélyétől sújtott tizenévesekre. 

„Az eredmények segítenek megérteni, hogy a felelőtlen autóvezetést, a védekezés nélküli szexet, az alkohol- és droghasználatot valamint más egészségkárosító magatartásformákat bemutató negatív kampányok miért nem érnek el átütő hatást a fiatalok körében” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Christina Moutsiana.

A szakértők szerint tehát inkább a kívánt viselkedés pozitív hatásait kellene hangsúlyozni. „A fiatalok legyőzhetetlennek érzik magukat, ezért figyelmen kívül hagyják az intelmeket. Eredményeink alapján nyilvánvaló, hogy ha befolyásolni akarjuk őket az egészségükkel kapcsolatos döntésekben, a kívánt viselkedés pozitív hatásait kell előtérbe helyeznünk a horrorisztikus hatásvadászat helyett” – tette hozzá a szerzőként közreműködő Dr. Tali Sharot.