Újfajta módszer a lisztérzékenység kimutatására

A melbourne-i Walter and Elisa Hall Intézet kutatói egy újfajta vérkép-elemzési eljárást dolgoztak ki, melynek segítségével gyorsan és pontosan lehet diagnosztizálni a lisztérzékenységet. Az újfajta teszttel már 24 óra alatt meg lehet az eredmény, és az előzetes tesztelések azt mutatják, hogy a módszer kiválóan alkalmas a lisztérzékenység megállapítására.

Újfajta módszer a lisztérzékenység kimutatására„A lisztérzékenység jelenlegi diagnosztizálásához bélbiopsziára van szükség, emellett pedig a páciensnek glutént kell fogyasztania, ami az arra érzékeny betegek számára nagyon megterhelő” – fejtette ki dr. Jason Tye-Din, az intézet gasztroenterológusa.

A lisztérzékenységet az étrendben megjelenő gluténre leadott abnormális immunreakció okozza, aminek következtében sérül a páciens vékonybele, és különféle emésztési problémák – émelység, hányás, hasmenés – továbbá egyéb tünetek – fáradékonyság, fejfájás, hirtelen fogyás – jelentkezhetnek. Ausztráliában hatvanból egy nőt és nyolcvanból egy férfit érint a betegség, ám ötből négynél nem születik helyes diagnózis. Az újonnan kifejlesztett teszt segítségével már háromnapnyi gluténfogyasztás után ki lehet mutatni a hibás immunreakciót, és ezáltal pontosan ki lehet szűrni a lisztérzékeny betegeket.

Amint arról dr. Tye-Din beszámolt, a gluténérzékeny emberek többsége nem szívesen veszi rá magát arra, hogy akár csak pár napig is újra glutént fogyasszon, hiszen tudják, milyen kellemetlen tüneteket okoz náluk ez az összetevő, ezért aztán sokan inkább el sem mennek a vizsgálatra. Az új diagnosztikai eljárás ezért is nagyon ígéretes, mert sokkal kisebb kellemetlenséggel jár, így remélhetőleg többen fogják magukat kivizsgáltatni az érintettek közül.

Mindennek azért is van nagy jelentősége, mivel a lisztérzékenység, ha nem kezelik megfelelő módon, hosszú távú komplikációkat, például alultápláltságot, csontritkulást, meddőséget, májfertőzést vagy akár rákos is okozhat. Dr. Bob Anderson, a bostoni ImmusanT biotechnológiai cég vezetője úgy véli, az új vérteszt talán abban is segíthet, hogy megfelelő oltóanyagot fejlesszenek ki lisztérzékenység ellen, ami hatalmas előrelépés lenne az orvostudomány terén.