Szuper ragtapasz sürgősségi állapotok jelzésére

Az egyszerű ragtapasz eddig nem volt jó másra, mint a sebek tisztán és szárazon tartására. A brit egészségbiztosítás (NHS) azonban néhány hét múlva olyan futurisztikus ragtapaszokkal szereli fel a betegeket, amely a pulzusszámot, a légzési mintákat és a testhőmérsékletet wi-fi hálózaton keresztül az ápolónők számítógépére és mobiltelefonjára továbbítja.

Szuper ragtapasz sürgősségi állapotok jelzéséreAz orvosok szerint az eldobható, 35 fontba (13 000 Ft) kerülő tapaszok sípoló jelzéseket küldenek a személyzetnek, ha valamilyen rendellenességet észlelnek – ezzel százak életét mentheti meg, az egészségbiztosításnak pedig milliókat takaríthat meg. A szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a technika nem alkalmazható „távírányítású” ápolásként.

A kutatások kimutatták, hogy ha az ápolónők mindig az asztaluknál ülnek, és nem járják végig a kórházi osztályt, a gyenge, idős betegek elszigetelten és magányosan érzik magukat betegségük ijesztő időszakában. Egyesek attól tartanak, hogy ez a fajta távmonitorozás csak még tovább rontja ezt a helyzetet.

Az NHS vezetői azonban mindenképpen tesztelni kívánják a brit fejlesztésű SensiumVitals fantázianevű ragtapaszt. A következő hónapokban tíz NHS felügyelet alatt álló kórházban próbálják ki az új eszközt forgalmas kórházi osztályokon, és zsúfolt sürgősségi osztályokon. A szakértők azt remélik, hogy ha hamarabb sikerül észrevenni a betegek állapotromlását, kevesebben fognak meghalni.

A brit Királyi Orvosi Kollégium 2012-es jelentése szerint körülbelül hatezer kórházi beteg hal meg évente elégtelen megfigyelés következtében.