Ezzel az alkalmazással bármelyik okostelefon diagnosztikai eszközzé válhat

A Cambridge-i Egyetem kutatói által nemrégiben kifejlesztett okostelefonos alkalmazás egyértelműbbé és könnyebbé teheti a diabétesz, a vesebetegség és a húgyúti fertőzések monitorozását a beteg és az orvos számára egyaránt, és végül talán arra is felhasználható lesz, hogy lelassítsák vagy egyenesen korlátozzák a világjárványok terjedését a fejlődő országokban.

Ezzel az alkalmazással bármelyik okostelefon diagnosztikai eszközzé válhatAz alkalmazás pontosan képes mérni a színösszehasonlításon alapuló kolorimetrikus, otthon, kórházban vagy távoli helyeken használt teszteket, és lehetővé teszi, hogy az orvosi adatokat a beteg közvetlenül elküldhesse az egészségügyi szakembereknek.

A kolorimetrikus teszteket hordozhatóságuk, kis méretük és egyszerűségük miatt széles körben használják orvosi szűrésekhez, drogtesztekhez és környezeti elemzésekhez különböző helyszíneken világszerte. A jellemzően ki csíkokból álló tesztek úgy működnek, hogy oldatba mártva megváltozik a színük: a szín intenzitása jelzi az oldat koncentrációját.

Amikor azonban ezeket a teszteket otthon vagy távoli helyszíneken használják, nehéz pontosan kiolvasni az eredményeket. Gyakran előfordul az eredmények hibás leolvasása, ami téves diagnózishoz vagy kezeléshez vezethet.

A Colorimetrix nevű új applikáció mindössze egy mobiltelefon segítségével megkönnyíti a kolorimetrikus tesztek pontos kiolvasását. Az alkalmazás a telefon fényképezőjének és egy algoritmusnak a segítségével alakítja át a kolorimetrikus tesztből származó adatokat a koncentráció numerikus értékévé, ami néhány másodperc múlva megjelenik a telefon kijelzőjén.

Miután a felhasználó elvégezte a vizelet, nyál vagy más testnedv kolorimetrikus vizsgálatát, egyszerűen lefényképezi a tesztcsíkot a telefonjával. Az alkalmazás elemzi a teszt színeit, összeveti azokat egy előre rögzített kalibrációval, és az eredményeket megjeleníti a kijelzőn. Az eredmények ezután eltárolhatók, elküldhetők egy egészségügyi szakembernek, vagy közvetlenül elemezhetők a telefon segítségével diagnosztizálás céljából.

Az alkalmazás részletes bemutatása a Sensors and Actuators B: Chemical szaklapban olvasható.