Mégis egészséges a marhahúsfogyasztás?

A táplálkozástudomány – bár hosszas ellenzés után – legújabban mégis ajánlja a marhahús fogyasztását, azzal a magyarázattal, hogy segít csökkenteni a vérnyomást, amivel így a szívbetegség kockázatát csökkenti. A teljes fehérjebevitel, és nem a fehérje típusa a lényeges a vérnyomás csökkentésben – mondják a kutatók. Napi 15 dkg sovány marha megengedett?

„Ez a kutatás bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a sovány marhahúsnak létjogosultsága van az egészséges táplálkozásban” – mondja Penny M. Kris-Etherton professzor (Penn State University). A kutatás kimutatja, hogy a tápanyagokban gazdag, sovány marhahúst be lehet illeszteni a szívbarát diétába, mert csökkenti a vérnyomást, ami viszont a szív- és érrendszeri betegségek elkerülését segíti.Soványat, keveset

A magas vérnyomás diétája – betűszóval DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – jelenleg gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és túlnyomórészt növényi forrásból származó fehérje fogyasztására bátorítja a követőit. A DASH-t az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége ajánlja a vérnyomás csökkentésére, a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A sovány marhahúst mint elsődleges fehérjeforrást fogyaszthatják a DASH-diéta követői, a gyümölcsökkel, zöldségekkel és az alacsony zsírtartalmú tejtermékkel együtt, mert hatásos a vérnyomás alacsonyan tartásában – ahogy azt a kutatók bemutatták tanulmányukban, a Journal of Human Hypertension című folyóiratban.

Kris-Etherton és munkatársai négyfajta diétát teszteltek az erek egészségére gyakorolt hatásuk szerint: kontrollként az Egészséges Amerikai Diéta szolgált, amely 2 dkg sovány marhahúst engedélyezett naponta. A DASH diéta 3 dkg-ot, míg a BOLD (Beef in an Optimal Lean Diet) diéta ennél lényegesen többet, napi bő 10 dkg-ot, és a „feljavított” BOLD+ diéta egyenesen 15 dkg sovány marhahúst engedélyezett.

A kutatók 36 emberen (életkoruk 30 és 65 között) tesztelték a diétákat, eközben minden ember mindegyik felsorolt táplálkozási módot kipróbálta, öt hétig tartva egy-egy diétát, közöttük egy hét szünettel. Minden egyes diéta kezdetén és végén megmérték a vérnyomásukat.

A BOLD+ diéta bizonyult a leghatásosabbnak a vérnyomás csökkentésében. „Ebből arra lehet következtetni, hogy a teljes fehérjebevitel – és nem a fehérje típusa – a lényeges a vérnyomás csökkentésben” – jelentették ki a kutatók.