A demencia és a D-vitamin hiány kapcsolata

Összefüggést találtak a D-vitamin fogyasztás és a demencia kialakulásának kockázata között. Idősebb embereknél, akik nem kapnak elegendő D-vitamint, akár megduplázódhat e betegség veszélye. Az Alzheimer-kór például előkelő helyen áll a halálokok listáján, a leggyakoribb a 65 éves kor felettieknél, akiknek közel egytizede szenved e betegségtől.

A demencia azon problémák összefoglaló megnevezése, amelyek különböző agyi rendellenességek kapcsán tapasztalhatók az emlékezőtehetség, beszédkészség és gondolkodás terén. A legismertebb és leggyakoribb ilyen rendellenesség az Alzheimer-kór. Az Alzheimer-kór előkelő helyen áll a halálokok listáján. Leggyakoribb a 65 éves kor felettieknél, akiknek közel egytizede szenved e betegségtől.Remény a demenseknek

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a D-vitamin alacsony koncentrációja társul az Alzheimer-kór kifejlődéséhez. Aggódásra ad okot az, hogy idősebb emberekben nagyobb a D-vitamin hiányosok aránya – ebben a csoportban legnagyobb a demencia kialakulásának veszélye. A népesség jelentős része nem kap elegendő D-vitamint, és a negyedük D-vitamin hiányos. A D-vitamin a bőrt érő napsugárzás hatására keletkezik a szervezetben, ill. bizonyos élelmiszerek tartalmazzák – tej, tojás, sajt és zsíros halak.

D-vitamin és demencia: szoros az összefüggés

A tanulmány során a kutatók nagyszámú (több, mint 1600) demenciától mentes, 65 év feletti embernél vizsgálták a vérben lévő D-vitamin szintet, és átlagosan 5,6 évig követték figyelemmel őket. A követés időtartama alatt 171 résztevőnél fejlődött ki demencia, 102-nél Alzheimer-kór. A kutatók azt találták, hogy az alacsony D-vitamin szintű résztvevőknél 53%-kal, a súlyos D-vitamin hiányosoknál 125%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia a normál D-vitamin szintű résztvevőkhöz viszonyítva.

Hasonlóképpen az alacsony D-vitamin szintű résztvevőknél 70%-kal, a súlyos D-vitamin hiányosoknál 120%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór. A kutatókat is meglepte, hogy az összefüggés a várthoz képest kétszeres volt.

További klinikai tanulmányokra van szükség annak megállapítására, hogy egyes ételek pl. zsíros halak fogyasztása vagy D-vitamin étrend-kiegészítők szedése képes-e késleltetni vagy megelőzni az Alzheimer-kór és a demencia kezdetét.

A tanulmány nem foglalkozott a demencia minden válfajával, mert szív-érrendszeri betegséggel és szélütéssel küzdő embereket nem vettek be a résztvevők közé, így alig találkoztak vaszkuláris demenciával. Ezért ezt a részterületet még kutatni kell.

A tanulmány eredményei igen biztatóak, és már egy kis javulás is rendkívüli hatású lenne az egészségügyre a demencia pusztító és rendkívül költséges jellege miatt.

(Angolból fordította: Korom Lajos)