Az elhízott óvodásoknál már jelentkezhetnek egészségügyi problémák

Egy nemrégiben készült olasz kutatás szerint egyes elhízott és kórosan kövér óvodásoknál már ebben a korban kimutatható a szívbetegségre és a cukorbetegségre való hajlam. A vizsgálat során több mint 5.700, kettő és hat év közötti, jelenleg egészséges gyereket követtek nyomon, akik 2011 és 2012 között fordultak meg Róma valamelyik gyerekorvosánál.

Egy nemrégiben készült olasz kutatás szerint egyes elhízott és kórosan kövér óvodásoknál már ebben a korban kimutatható a szívbetegségre és a cukorbetegségre való hajlam. A vizsgálat során több mint 5.700, kettő és hat év közötti, jelenleg egészséges gyereket követtek nyomon, akik 2011 és 2012 között fordultak meg Róma valamelyik gyerekorvosánál.A gyerekek közül nagyjából hatszázan (vagyis 10 százalék) váltak túlsúlyossá vagy kórosan elhízottá az elmúlt év során, és a szakemberek közülük kétszáznál részletes vérképelemzést is végeztek, amelyekből kiderült, hogy ezeknek a gyerekeknek közel 40 százalékánál legalább egy érték – például a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint vagy a jó koleszterin szintje – nem volt megfelelő.

Mindebből az következik, hogy ezek a gyerekek már ilyen fiatalon ki vannak téve a szív- és cukorbetegség veszélyének, nagyjából egyharmaduknak pedig nem alkoholos eredetű zsírmája volt vagy legalábbis a májában már jelentős mértékű zsír rakódott le. Amint arról az olaszországi Bambino Gesù Gyermekkórház szakemberei a JAMA Pediatrics című lapban beszámoltak, az eredmények arra utalnak, hogy az elhízással kapcsolatos anyagcsere-betegségek már a súlygyarapodás legelején jelentkeznek, ezért a gyerekorvosoknak különösen nagy figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy a túlsúlyos gyerekeket időben szűrjék ilyen szempontból is.

A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája egyenesen azt javasolja, hogy 9 és 11 éves kora között minden gyereknek legalább egyszer meg kellene mérni a koleszterinszintjét, hogy időben kiderüljön, nem magas-e. Valamennyi szakember egyetért abban, hogy ha időben felismerik a gyerekeknél a kialakuló anyagcsere-betegségeket, akkor még időben el lehet kezdeni az életmódváltást, amivel javítható az állapotuk, így felnőttkorukra nem kell számos betegséggel szembenézniük. A magas vérzsírszint és a magas vércukorszint ellen leghatékonyabban úgy lehet védekezni, ha az illető kerüli a magas szaturált zsírt tartalmazó ételeket, a transzzsírokat és a cukrot, emellett pedig többet mozog. Ha ezek ellenére sem javul valakinek a vérképe, akkor koleszterincsökkentő orvosságok szedése is szükségessé válhat.