Kevés az egészséges ember

Világszerte az emberek alig öt százaléka él egészségügyi panaszok nélkül. A betegségek és panaszok valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. A fejlett országokban a 2013-as adatok alapján az 5 éven aluli gyermekek körülbelül 64 százalékának volt valamilyen egészségügyi panasza, míg a 80 éven felüliek körében ez az arány már 99,97 százalék volt.

Kevés az egészséges emberA Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával készült kutatás során körülbelül 300 betegséget és állapotot vizsgáltak, a pattanástól az olyan krónikus betegségekig, mint a szívbetegség vagy a diabétesz, valamint több mint 2300 betegségekkel összefüggő következményt elemeztek összesen 188 ország népességében.

Az eredmények szerint az emberek mindössze 4,3 százaléka nem szenved egészségügyi panaszoktól. A betegségek és panaszok valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. A fejlett országokban a 2013-as adatok alapján az 5 éven aluli gyermekek körülbelül 64 százalékának volt valamilyen egészségügyi panasza, míg a 80 éven felüliek körében ez az arány már 99,97 százalék volt.

Az emberek gyakran több egészségügyi rendellenességtől is szenvedtek, és világszerte körülbelül 2,3 milliárd embert sújt ötnél több betegség egyszerre. A fejlett országokban a 80 éven felüliek mintegy 65 százaléka szenved 5-9 betegségben, 25 százalék pedig 10-nél is több betegségben.

Bizonyos rendellenességek, például a maradó fogak szuvasodása, a tenziós fejfájás, a halláskárosodás és a genitális herpesz, a világ népességének több mint 10 százalékát érintik. 2013-ban több mint 18 milliárd felső légúti fertőzéses esetet, és több mint 2 milliárd hasmenéses esetet tartottak nyilván.

A kutatásból az is kiderült, hogy az utóbbi két évtizedben megnőtt azoknak az éveknek az összlétszáma, amelyeket az emberek világszerte tökéletlen egészségi állapotban töltenek. Ez a növekedés a szakértők szerint valószínűleg a népesség növekedésének és elöregedésének tudható be.

A fogyatékosság vezető okai világszerte a derékfájdalom, a major depresszió, a nyakfájdalom, a migrén, a diabétesz és a szorongásos zavarok. Az emberek hosszabb ideig élnek manapság olyan betegségekkel is, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy az ízületi gyulladás. A kutatók elmondták, hogy bár a közegészségügyben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a halálozások csökkentésére, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fogyatékosság okozta egészségügyi hátrányokat is vissza kell szorítani.

„Az egészségkárosodások jelentős, megelőzhető kórokai, különösen a súlyos vázizomrendszeri betegségek, a mentális és magatartási zavarok tekintetében nem kapnak akkora figyelmet, mint amennyit megérdemelnének” – véli a tanulmány egyik szerzője, Theo Vos, a Washington Egyetem munkatársa. „Ezeknek a problémáknak a kezeléséhez szemléletváltásra lesz szükség az egészségügyi prioritásokkal kapcsolatban világszerte, hogy ne csupán hosszú életűvé tegyük az embereket, hanem azt is biztosítsuk, hogy egészségesek maradjanak.”