Erőszakossá tehet a depresszió elleni gyógyszer

A leggyakrabban szedett antidepresszánsok erőszakossá tehetik a tizen- és huszonéveseket – állítják a szakemberek. A szerotonin újrafelvétel-gátlót szedő pácienseknél másfélszer nagyobb az erőszakos bűncselekmények elkövetésének a kockázata. Eddig az öngyilkos gondolatok keltésére igen, az erőszakra való hajlamra azonban nem volt bizonyíték.

Az Oxford Egyetem munkatársai megállapították, hogy a késői tinikorban és a húszas évek elején csaknem 50 százalékkal magasabb az erőszakos bűncselekmények kockázata azoknál, akik antidepresszánst szednek. Ez azért kiemelten fontos, mert Nagy-Britanniában például a korcsoport egynyolcada érintett.

Erőszakossá tesz?A gyógyszereket már most is olyan figyelmeztetéssel lehet kapni, amiben „mellékhatásként” szerepelnek az öngyilkos gondolatok. Az erőszakra való hajlamra azonban eddig nem volt bizonyíték.

Senna Faze pszichiáter és munkatársai több mint 800 000 tizenöt év feletti svéd adatait vizsgálták meg, akik szerotonin újrafelvétel-gátlót szedtek. Négy éven keresztül kísérték őket figyelemmel, aminek következtében összehasonlíthatták a viselkedésüket tablettával és anélkül.

„A 15-24 évesek körében 43 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmény kockázata a gyógyszermentes állapothoz képest. A többi korcsoportban viszont nem találtunk összefüggést” – fejtette ki Faze.

Az eredmények a PLOS Medicine című szaklapban jelentek meg.

Az antidepresszánsok hatásairól, mellékhatásairól olvashattak már a Natúrszigeten. Érdekes cikkeinket az ártalmakról, illetve az eddig megismert mellékhatásokról ide kattintva nézheti meg.