Nem alkalmas egészségmérésre a BMI?

A testtömegindexnek, a BMI-nek az egészségi állapot megközelítő meghatározására való használata egyszerűen inkorrekt. A mi kutatásunk az utolsó szög a BMI koporsójába – állítják a University of California kutatói. Azt ajánlják az embereknek, hogy inkább figyeljenek oda az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, mint a testsúlyukra.

Elemezték a legutóbbi testtömegindexszel kapcsolatos egészség- és táplálkozási felmérés adatait, köztük a különböző egészségjellemzőket, pl. a vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet. Eszerint a testtömeg-index vagy body mass index (BMI) nem alkalmas egészségmérésre.

Nem a centiken múlikAz eredmények azt mutatták, hogy 2 millió ember, akit nagyon kövérnek tartottak, mert az indexe elérte a 35-öt, vagy afölött volt, valójában egészséges. Ez az amerikaiak 15 százaléka.

Azok közül, akiket a BMI „normálisnak” tartott, 30 százalékot – a laboreredményei alapján – „nem egészségesnek” kellett minősíteni. 20,7 millió emberről beszélünk.

Nem csak arról van szó, hogy a BMI helytelenül állított be 54 millió, a normálisnál nagyobb súlyú embert betegnek, hanem arról a nagy csoportról is, akiket klinikai állapotuk ellenére, normál BMI-jük alapján egészségesnek minősített – állapította meg az egyik kutató. „Mi elég egyszerű meghatározását adtuk az egészségnek: öt laboratóriumi érték, indikátor közül négynek egészséges szintet kell mutatnia” – mondta.

Az USA-ban vállalatok nagy része úgy alkalmaz embereket, hogy az egészségbiztosítási költségüket a BMI alapján állapítja meg. Ha valakinek a BMI-je nagyobb 25-nél, megemelkedik az egészségbiztosításának díja.

A kutatásvezető Janet Tomiyama (pszichológus tanársegéd) hozzáfűzi, hogy a 24,99 BMI fölötti egészséges emberek nem valószínű, hogy magasabb orvosi költségeket rónának a közösségre, mint az annál alacsonyabb BMI értékűek, ezért aztán plusz egészségügyi befizetést követelni tőlük nem igazságos.

Tomiyama előző kutatása, amit az egyetem Dieting, Stress and Health laboratóriumában végzett, nem tudott felfedezni világos kapcsolatot a testsúly csökkentése és a magas vérnyomás, cukorbetegség, vércukorszint és koleszterinszint javulása között.

Az új kutatás alapján azt ajánlják az embereknek, inkább figyeljenek oda az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, mint a testsúlyukra.

(A BMI-vel kapcsolatos másik cikkünket ide kattintva olvashatják.)