Egészségesebb és gazdagabb volna a vegetáriánus világ

Ha mindenki betartaná a táplálkozási előírásokat, 2050-ben évente 5,1 millióval kevesebben halnának meg, mint most, és semmilyen állati eredetű terméket nem ennénk (tejet és tojást sem), évente akár 8,1 millió haláleset is elkerülhető lenne. Az Oxfordi Egyetem szakemberei négy különböző étrend emberi szervezetre és a Földre gyakorolt hatását vizsgálták.

Arra voltak kíváncsiak, hogy ha 50 éven át a Föld minden lakója egy bizonyos étrendet követne, hogyan változna a világ. Az ipari méretekben történő „húsgyártás” kiiktatásával mintegy 1000 milliárd dollárt lehetne megspórolni.

A Földnek is jót tenneAhhoz tehát, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk egészségügyi költségeken és a klímaváltozással kapcsolatos problémákon is enyhítsünk, a vegetáriánus étrend volna a leginkább kedvező a Föld minden lakója számára.

Sokat segítene azonban az ENSZ és a WHO ajánlásának betartása is: csökkentsük a vörös húsok bevitelét, együnk rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt.

A klímaváltozás megállításának szempontjából az előírt ideális (kevés húst tartalmazó) étrend követése 29 százalékkal csökkenté a károsanyag-kibocsátást, a vegetáriánus diéta 63 százalékos csökkenést hozna, míg a vegán 70 százalékost. Az egészségügy 700-1000 milliárd dollárt spórolna azzal, ha a világ a 3 bemutatott étkezési ajánlás szerint táplálkozna (és a spórolás tekintetében is a vegánizmus győzött).

A szakemberek szerint a pozitív változások háromnegyede a fejlődő országokban volna mérhető, de természetesen a fejlett országok is profitálnának az átállásból.