Remek eszköz segítheti a látássérülteket

Látássérült, gyengénlátó emberek számára jelenthet új reményt az a szemüvegre erősíthető, apró kamera, amely képes felismerni a karaktereket, így segíthet viselőjének abban, hogy elolvasson egy e-mailt, egy újságcikket, vagy akár egy étteremben az étlapot. Az eszköz felismeri a szöveget és azt egy fülhallgatón keresztül felolvassa a viselőjének.

Az eszköz betanítható arra is, hogy bizonyos arcokat, vagy az áruházak egyes termékeit felismerje. Mindez hatalmas segítséget jelenthet azok számára, akik időskori makuladegenerációban szenvednek, ami sajnos évről évre egyre több embert érint.

Szemüvegre erősíthető leszAmint arról a kutatást vezető Mark J. Mannis beszámolt, ez az eszköz azokon is segíteni tud, akiket nem lehet megoperálni, vagy egyéb módon kigyógyítani a látásromlásból.

A vizsgálat során 12 gyengénlátót kísértek figyelemmel, hat férfit és hat nőt, akik mind egy sacramentói szemészeti központ páciensei voltak. Az átlagosan 62 éves alanyok mindegyike gyakorlatilag vak volt. Először tesztelték a kísérletben résztvevők látását oly módon, hogy mindössze a szemüvegük segítségével kellett megoldaniuk bizonyos feladatokat. Tizenegyen ismerték fel a papírpénzt, amit kaptak, nyolcan találtak meg egy adott szobát, heten ismertek fel egy adott terméket és tudtak különbséget tenni nagyon hasonló müzlis dobozok között.

Ezután a kutatók megtanították nekik a mesterséges látássegítő eszköz használatát, és egy hét használat után minden kísérletben résztvevő tízből kilenc dolgot megtalált, amit kellett, és csupán egy személy panaszkodott arra, hogy technikai gondjai akadtak. Összességében mindenki egyszerűnek és hasznosnak tartotta az eszközt.

Amint arra a kutatásban résztvevő Elad Moisseiev felhívta a figyelmet, a gyengénlátók általában valamilyen kézi eszközre, például nagyítóra támaszkodnak, de ezeknek a használata igen nehézkes. Az újonnan kifejlesztett eszköz sokkal nagyobb biztonságot jelent a számukra, használatuk egyszerűbb, és igen nagy segítséget jelent a mindennapokban.

Az eszközzel kapcsolatos további információkat a JAMA Ophthalmology című lapban közzétett cikkben olvashatnak az érdeklődők.