Az akupunktúra segíthet demenciában

Elképzelhető, hogy az akupunktúra ősi módszerével megállítható az idősek memóriavesztése – derül ki egy friss kínai kutatásból. Minden jel arra mutat, hogy a tűszúrások megfelelő alkalmazása a demencia korai szakaszában még abban is segíthet, hogy megelőzze a betegség elhatalmasodását, a későbbi stádiumokban pedig csökkentheti a memóriavesztést.

A szakemberek szerint legalább két hónapos kezeléssorozatra van szükség heti háromszori alkalommal ahhoz, hogy a páciens láthatóan jobban teljesítsen a kognitív teszteken.

Háromezer éves tapasztalat

Maga az akupunktúra 3 ezer éve a kínai gyógyászat szerves része, ezzel együtt a tudósok körében nincs egyetértés a módszer hatékonyságát illetően. A módszer kritikusai szerint nem szólnak egyértelmű bizonyítékok az akupunktúra sikeressége mellett, az NHS és a NICE az utóbbi időben törölte az akupunktúrát a hátfájás ellen ajánlott módszerek listájáról.

Más szakemberek szerint kitűnő technikáról van szó, amelyet érdemes volna minél több területen alkalmazni.

A mostani, Acupuncture című szaklapban publikált anyag öt korábbi kutatás eredményeit vizsgálta, amelyben 568 ember vett részt. A résztvevőknél kimutatható volt az enyhe kognitív zavar, egy olyan memóriavesztéssel társuló állapot, amely gyakran a demencia diagnózisához vezet.

Kiderült ugyanakkor, hogy azok, akik akupunktúrás kezelésben részesültek, jobban teljesítettek a későbbi kognitív teszteken, mint a nimodopin nevű gyakori, demencia kezelésére használt gyógyszert fogyasztó sorstársaik.

A leginkább hatékony ezzel együtt a gyógyszer és az akupunktúrás kezelés kombinálása volt: a Wuhan Egyetem munkatársai ezt ajánlják szakembereiknek demencia esetén.