A szójatej segít a PCOS kezelésében

Úgy tűnik, hogy a policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyszerű és biztonságos kezelési módja a szójatej rendszeres fogyasztása, a növényi alapú ösztrogén ugyanis segít a hormonháztartás kiegyensúlyozásában. A PCOS olyan betegség, amely okozhat termékenységi problémákat, rendszertelen vérzést, pattanásokat, hízást, hajhullást és túlzott szőrösödést is.

Egy ideje ismert tudományos tény, hogy a szójatej rengeteg területen fejti ki jótékony hatását: csökkenti az inzulin-, tesztoszteron- és koleszterinszintet, segít a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében is, amelyre a PCOS-sel küzdő nők különösen hajlamosak.

Szójatermékek a hormonegyensúlyért

A szakemberek szerint a szójatermékekben – különösen a szójatejben és a szójababban – található összetevő segít abban, hogy visszaálljon a hormonegyensúly. A PCOS a termékeny korban lévő nők körében a leggyakoribb probléma, és már csak azért is aggasztó, mert a PCOS-betegek hajlamosak arra, hogy egyéb egészségügyi problémák is kialakuljanak náluk.

Az iráni Kashan Egyetem tanulmánya 70 olyan nőt vizsgált, akiknek életkora 18 és 40 év között volt, és PCOS-sal küzdöttek. A nők fele placebót kapott, a másik fele 50 mg isoflavonolt, ez fél liter szójatejnek felel meg. A kísérlet 12 napon át tartott.

A vizsgálat során vérmintákat vettek, ebből határozták meg a változást. „Eredményeink azt mutatják, hogy a PCOS-ben szenvedő hölgyek számára hasznos lehet a szójatej fogyasztása” – fogalmazott dr. Zatollah Asemi, a kutatás vezetője.