A géneken múlik a szúnyogok ízlése?

A szúnyogok nagyobb valószínűséggel szívják a szarvasmarhák vérét, mint az emberét, ha génállományukban megtalálható egy bizonyos kromoszóma-átrendeződés – állítja egy nemrégiben végzett vizsgálat. A szakemberek abban bíznak, ha kellő ismeretre tudnának szert tenni e téren, azzal jelentősen csökkenthető lenne a malária kórokozójának terjedése.

Amint arról a Kalifornia Egyetemen kutatói beszámoltak, a maláriafertőzés terjedésének mértéke attól függ, hogy a fertőzést okozó szúnyogok inkább embereket, vagy inkább állatokat csípnek-e meg, illetve hogy a vérszívást követően olyan helyen pihennek-e meg, ahol rovarirtó szerrel érintkezhetnek vagy sem.

Min múlik, kit csípnek meg?Amint azt tanulmányában Bradley Main, a Kalifornia Egyetem szakembere kifejtette, régóta foglalkoztatja a tudósokat a kérdés, hogy vajon a szúnyogok étkezési preferenciájának, illetve annak, hogy hol térnek nyugovóra, van-e genetikai alapja.

Hogy ezt kiderítsék, Main és munkatársai 23 emberen és 25 szarvasmarhán táplálkozó szúnyogot vizsgáltak meg genetikai szempontból, és sikerült megtalálniuk azt az elváltozást, aminek alapján a szúnyog inkább az állat, vagy inkább az ember vérét fogyasztja.

Sajnos a pihenőhely választását befolyásoló elváltozásra egyelőre nem sikerült rábukkanniuk, ezért a jövőben még további vizsgálatokra készülnek ezzel kapcsolatban.